KJV-winnaars én nieuwe genomineerde boeken bekend!

logo KJV

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen. Alle deelnemers lezen en beoordelen 8 boeken. Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Luisterpuntbibliotheek zet de boeken van de KJV elk jaar (vanaf leeftijdsgroep 2) om naar Daisy, groteletterdruk en op vraag ook in braille.

Het leesjaar 2018-2019 zit er volledig op, de winnaars zijn bekend! Hieronder zetten we de winnaar van elke leeftijdsgroep (vanaf groep 2) in de kijker. Al benieuwd naar de boeken voor volgend leesjaar? Neem snel een kijkje, er zit heel wat moois tussen. Wij doen ons uiterste best om tegen september de aangepaste versies (Daisy, groteletterdruk en op vraag in braille) klaar te hebben. Want: iederéén leest mee met KJV!

Lees meer over de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen en het KJV-aanbod van Luisterpunt

Winnaars KJV-leesjaar 2018-2019 (vanaf groep 2)

cover Dappere Max - Ed Vere

Dappere Max

Ed Vere

Winnaar groep 2 (6-8 jaar)

Iedereen vindt Max de kat schattig. Maar Max is stoer. Hij wil op muizen jagen. Maar hoe ziet een muis eruit? 

Daisy-boeknummer: 26289
Speelduur: 0:05

cover Reis naar het Hoge Noorden - Mathilda Masters

De keukenprins van Mocano: Reis naar het Hoge Noorden

Mathilda Masters

Winnaar groep 3 (8-10 jaar)

Wanneer Kokkie een postkaart ontvangt met daarop alleen maar de zin ‘våder is verløren’, begint het avontuur. Kokkie is vastbesloten om naar het Høge Nøørden te reizen, om haar verdwenen vader op te sporen. Max en Trixie gaan met haar mee. 

Daisy-boeknummer: 26610
Speelduur: 3:49

cover De oorlog die mijn leven redde - Kimberley Brubaker Bradley

De oorlog die mijn leven redde

Kimberley Brubaker Bradley

Winnaar groep 4 (10-12 jaar)

De negenjarige Ada heeft nog nooit een stap buiten de deur gezet. Haar moeder schaamt zich voor Adas klompvoeten en houdt haar binnen. Maar als haar broertje geëvacueerd wordt uit Londen om aan de oorlog te ontsnappen, grijpt Ada haar kans en glipt weg om hem te volgen.

Daisy-boeknummer: 25355
Speelduur: 7:47

cover Oorlog in een koffer - Berti Persoons

Oorlog in een koffer

Berti Persoons

Winnaar groep 5 (12-14 jaar)

Vlak voor zijn overlijden vertelt Benyamin Jacoby aan zijn kleinzoon Pieter (12) hoe hij als 15-jarige Joodse jongen in de Tweede Wereldoorlog het concentratiekamp Auschwitz overleefde.

Daisy-boeknummer: 25846
Speelduur: 10:48

cover Cel 7 - Kerry Drewery

Cel 7

Kerry Drewery

Winnaar groep 6 (+14 jaar)

De rechtspraak is vervangen door het reality-programma 'Death is Justice' waarbij kijkers beslissen of de verdachte schuldig is. Martha (16) heeft de moord op weldoener Jackson Paige bekend. Maar is ze wel schuldig?

Daisy-boeknummer: 26501
Speelduur: 10:03