Daisy-online

U kunt ervoor kiezen om uw boeken te downloaden of te streamen

Wat u moet weten voor u uw eerste boek downloadt of streamt via de Mijn Luisterpunt website

Hoe plaats ik Daisy-online-boeken op mijn boekenplank?

Hoe kan ik Daisy-online-boeken beluisteren?

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

Betekent Daisy-online het einde van het cd-tijdperk?

Kan ik Daisy-online-boeken op een ander toestel plaatsen?

Wat u moet weten voor u uw eerste boek downloadt of streamt via de Mijn Luisterpunt website

De download- en streamen-snelkoppelingen op Mijn Luisterpunt zijn alleen bruikbaar op een vaste computer of laptop. Voor rechtstreeks downloaden of streamen naar een smartphone of tablet maakt u het best gebruik van een Daisy-app zoals de anderslezen app voor Android of iOS.

De allereerste keer dat u op een download- of streamen-snelkoppeling drukt, wordt u afgeleid naar de login-pagina van anderslezen.be. Op deze login-pagina moet u eenmalig uw gegevens intypen. In het eerste invulveld, gebruikersnaam, vult u uw Luisterpunt-lenersnummer in. In het tweede invulveld, wachtwoord, vult u uw geboortedatum in zoals u deze invoert in Mijn Luisterpunt. Dit is in de vorm dd-mm-jjjj, bv. 24-03-1975. Voor u op Aanmelden klikt willen we er u op wijzen dat onder de knop Aanmelden een vakje ‘Automatisch aanmelden’ staat dat u kan aanvinken. Op die manier hoeft u niet steeds opnieuw in te loggen.

Wanneer een boek niet beschikbaar is, krijgt u een melding. Als uw boek niet beschikbaar is online, horen wij dit graag zodat we u alsnog een exemplaar op cd kunnen toesturen. Ondertussen zoeken wij naar de oorzaak van het probleem en hoeft u niet op ons te wachten. Het is dankzij uw melding dat een toekomstige gebruiker dit boek wel onmiddellijk online kan binnenhalen. Wij willen alle melders dan ook van harte bedanken.Top

Hoe plaats ik Daisy-online-boeken op mijn boekenplank?

Voor u via de catalogus een Daisy-exemplaar aanvraagt van een boek moet u eerst een instelling wijzigen in Mijn Luisterpunt (1) of onze uitleendienst contacteren (2).

1) via Mijn Luisterpunt

Ga in het menu van Mijn Luisterpunt naar Mijn Gegevens. Navigeer op de Mijn Gegevens-pagina naar de tabel Wat lees ik? In deze tabel vindt u in de eerste kolom met als hoofding 'Omschrijving' een keuzelijst waar u kunt kiezen tussen Daisy-cd en Daisy-online. Verander Daisy-cd naar Daisy-online. Druk vervolgens op de knop Opslaan die zich onder de tabel bevindt.

De pagina herlaadt en u ontvangt een boodschap bovenaan de pagina, onder de hoofding Mijn Gegevens. Als deze boodschap 'Uw gegevens zijn opgeslagen' is, ontvangt u aangevraagde Daisy-boeken voortaan als Daisy-online-boeken op de boekenplank. Als u een foutboodschap ziet onder Mijn Gegevens moet u de inhoud van de verschillende velden controleren op de Mijn Gegevens-pagina. Een foutmelding kan bv. voorkomen omdat een verplicht veld niet is ingevuld. Als u hiermee problemen ondervindt kunt u ons steeds contacteren op 02 423 04 11.

Druk nu op Nieuwe opzoeking in het Mijn Luisterpunt-menu om naar de catalogus te gaan. Kies een Daisy-titel en voeg deze toe aan uw boekenplank. U vindt nu het boek terug op uw boekenplank, aangevuld met extra opties in de laatste kolom van de tabel Daisy-boeken, na de kolom met de Inleverdatum. U kunt de extra opties ook terugvinden als knoppen in de coverweergave. 

U beschikt over volgende 3 opties bij een Daisy-online-boek:

Downloaden

  • Als u het boek downloadt, plaatst u uw boek op uw vaste computer of laptop. Deze functie is nuttig wanneer u ook naar een boek wilt luisteren wanneer u geen verbinding hebt met het internet. Een Daisy-boek bestaat steeds uit verschillende bestanden. Om te vermijden dat u deze bestanden één voor één moet downloaden, hebben we het boek samengepakt in een ZIP-archief. Op die manier kan u het boek in één keer binnenhalen. We adviseren u om het luik 'Wat is een ZIP-archief?' te lezen als het werken met ZIP-archieven nieuw is voor u. Downloaden via de website is handig wanneer u:
   • boeken via Daisy-software wilt afspelen op een vaste computer of laptop (bv. AMIS op een pc of Olearia op een mac)
   • boeken op een SD-kaart of USB-stick plaatst om uw boeken af te spelen. Dit is de enige optie om Daisy-boeken af te spelen op gespecialiseerde Daisy-toestellen die niet rechtstreeks kunnen verbinden met het internet
   • boeken via uw computer wilt overzetten naar een app op een tablet of smartphone die het rechtstreeks afspelen van Daisy-boeken via het internet niet ondersteunt of indien u geen vlotte toegang hebt tot het internet.
    Eens gedownload en uitgepakt kunt u met het gratis programma AMIS de boeken afspelen op Windows. Mac-gebruikers kunnen Olearia gebruiken, ook gratis. Beide programma’s kan u downloaden via onze website. Recente schermuitleesprogramma’s bieden ondersteuning voor het downloaden en plaatsen van Daisy-boeken op externe media zodat u boeken kunt meenemen op uw speler. Dit geldt niet alleen voor Daisy-online bij Luisterpunt maar ook voor andere informatiebronnen uit binnen- en buitenland. Deze functie zorgt ervoor dat u niet moet leren werken met ZIP-bestanden. Vraag hiernaar bij uw leverancier.

Streamen

  • U kunt boeken afspelen met een ingebouwde Daisy-speler op een webpagina. Hiervoor hoeft u geen speciale software te installeren. Streamen kunt u vrij vertalen uit het Engels als 'stromen'. Net zoals water stromen de bestandjes van het boek rechtstreeks naar uw speler in de webpagina. Hierdoor kan u het boek onmiddellijk afspelen maar u moet wel online te zijn. Als u nood hebt aan sneller of trager afspelen dan is deze afspeelmethode geen optie. De speler beperkt zich tot basisnavigatie. Als u de tekst wat groter wilt, gebruik dan de sneltoetscombinatie CTRL +, hiermee kunt u de webpagina inzoomen, u gebruikt CTRL - om terug uit te zoomen. Dit geldt trouwens voor alle wegpagina’s en kan handig zijn indien u niet beschikt over aparte zoom-software. Als u een van onze oudere conversieboeken beluistert moet u even geduld oefenen tot een audiobestand is ingeladen omdat de audiobestanden van deze boeken doorgaans groter zijn. 
  • Deze functie werkt niet voor tablet- en smartphone-gebruikers. Deze gebruikers kunnen de boeken streamen in een app. Deze app heet Anderslezen en is (voorlopig nog) gratis beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten.

Inleveren

U kunt maximaal 5 Daisy-online-boeken op uw boekenplank plaatsen. Het is belangrijk dat u via de optie inleveren uw boeken elektronisch inlevert, zodat u ruimte krijgt om nieuwe titels aan te vragen. Als u dat niet doet, zullen de titels op uw boekenplank blijven staan en u verhinderen om nieuwe titels te lenen.   

Verlengen is niet nodig. In tegenstelling tot bij een Daisy-boek op cd (met een uitleentermijn van 4 weken), is er bij een Daisy-online-boek geen uitleentermijn. Verlengen is dus niet nodig, uw boek blijft beschikbaar tot wanneer u het inlevert. Let wel, er kunnen maximaal 5 Daisy-online-boeken op uw boekenplank staan.

2) via onze uitleendienst

Indien u liever niet met Mijn Luisterpunt werkt kunt u met al uw vragen terecht bij onze uitleendienst (02 423 04 11 of info@luisterpuntbibliotheek.be). Zij kunnen u zowel boeken op Daisy-cd als Daisy-online aanbieden.

Top

 

Hoe kan ik Daisy-online-boeken beluisteren?

Daisy-online-boeken kunt u rechtstreeks thuis afspelen, de werkwijze kan verschillen afhankelijk van het apparaat waarmee u wenst te lezen.

U kunt Daisy-online-boeken op volgende apparaten afspelen:

een computer of laptop
een Linio of Linio Pocket
een Webbox
een Daisy-speler met SD-kaart of USB-stick
een iPad, iPhone of iPod touch
een Android-toestel

Top

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

U kunt steeds uw standaard uitleenvorm voor Daisy, Daisy-online of Daisy-cd, wijzigen. Luisterpunt werkt met een vaste voorkeur om het aanvraagproces zo eenvoudig mogelijk te houden. Hierdoor hoeft u niet steeds aan te geven in welke uitleenvorm u een specifieke titel wenst te ontvangen en hoeven wij het niet steeds aan u te vragen.
Eenzelfde Daisy-titel A kunt u na elkaar in beide uitleenvormen aanvragen. U leent bijvoorbeeld titel A in uitleenvorm Daisy-online, u levert hem elektronisch in en vervolgens kunt u deze titel onmiddellijk aanvragen in uitleenvorm Daisy-cd en vice versa.
Als u Daisy-titel A aanvraagt zonder verdere omschrijving van de uitleenvorm kijken wij naar uw opgeslagen uitleenvormvoorkeur. Is deze Daisy-online dan zal titel A automatisch een Daisy-online-titel zijn op uw boekenplank.
Als u ondertussen Daisy-titel B wil lezen via Daisy-cd, dan kan dit zonder problemen. Hiervoor kunt u het volgende doen:

 • U kunt in Mijn Luisterpunt tijdelijk Daisy-online veranderen naar Daisy-cd in Mijn Gegevens. U vraagt de Daisy-titels aan die u op cd wilt en u plaatst vervolgens in de keuzelijst Daisy-cd terug op Daisy-online. Vergeet niet om steeds op Opslaan te drukken onderaan de Mijn Gegevens pagina!
 • U kunt de Daisy-titels die u uitzonderlijk op cd wenst doorgeven via telefoon of via e-mail aan de uitleendienst. Zij zullen deze titels voor u verwerken zonder uw uitleenvormvoorkeur aan te passen. Op die manier kunt u toch enkele cd's aanvragen naast uw standaardwens om Daisy-titels als Daisy-online te ontvangen. Hetzelfde geldt voor de tegengestelde situatie: u bent nieuwsgierig naar Daisy-online maar wil uw voorkeur voor uitleenvorm Daisy-cd niet wijzigen. U kunt enkele van uw favoriete titels aan onze uitleendienst vragen om Daisy-online uit te proberen. U kunt uw voorkeur voor een uitleenvorm ook laten wijzigen door de uitleendienst zonder gebruik te maken van Mijn Luisterpunt eens u hebt beslist welke uitleenvorm u het beste past. En u kunt steeds uw keuze wijzigen.

Top

Betekent Daisy-online het einde van het cd-tijdperk?

Absoluut niet! Daisy-online is een uitbreiding van de bestaande dienstverlening. We hebben vorig jaar geïnvesteerd in nieuwe brandrobots voor cd's. We vinden het belangrijk dat iederéén kan lezen. Om dit mogelijk te maken streven we niet alleen naar een evenwichtig aanbod van lectuur op basis van uw interesses maar ook naar uitgebreide leesmogelijkheden. Er is geen goede of slechte manier om te lezen. U kiest welke leesmethode het best bij u past.

Top

Kan ik Daisy-online-boeken op een ander toestel plaatsen?

Daisy-online-boeken zijn met DRM beveiligd. DRM staat voor Digital Rights Management. Het type beveiliging dat de bibliotheek hanteert is sociale DRM. Dit is een vorm van DRM dat toelaat dat u een boek op een ander opslagmedium kunt plaatsen, bv. van een computer op een SD-kaart plaatsen. De beveiliging is zo opgebouwd dat wij ten allen tijde kunnen achterhalen waar een boek vandaan komt mocht dit boek op illegale wijze verspreid worden, bv. via het internet. We beveiligen onze boeken om de rechten van uitgevers en auteurs te respecteren, maar we zorgen er tegelijkertijd voor dat uw boeken op al uw apparaten beschikbaar zijn. Wij vragen u met aandrang om geen digitale boeken aan elkaar door te geven, dit is ten strengste verboden. Als een lezer een boek wil lezen, dan kan deze persoon dit steeds zelf via Mijn Luisterpunt ophalen.

Top