Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Wat is KJV?

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

Alle deelnemers lezen en beoordelen 8 boeken. Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 8 samen te stellen.
Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Hoe cool is dat?!

In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het KJV-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst kan je daar begroeten. Tijdens het feest worden de winnaars van de KJV bekend gemaakt.

In totaal zijn er zes leeftijdsgroepen binnen de KJV:

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

Iederéén leest mee

Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. De KJV is een groot boekenfeest, voor iedereen!

Welke boeken leest KJV?

Met de KJV lees je de allerbeste boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Neem snel een kijkje in de lijst met genomineerde boeken voor het leesjaar 2019-2020! We doen ons uiterste best om de aangepaste versies van deze boeken klaar te hebben tegen september.

Onderaan vind je ook nog de schitterende winnaars van het vorig leesjaar, met telkens een luisterfragmentje en het Daisy-boeknummer. 

Ik wil meelezen!

Leuk! Maak je snel lid van KJV, en bestel de boeken voor jouw leeftijdsgroep in Mijn Luisterpunt. Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij Pascale Denys.

Bibliotheken kunnen uiteraard ook KJV-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen. Dat kan met een e-mail naar Véronique Rutgeerts voor de Daisy-boeken, en een e-mail naar Pascale Denys voor de groteletterboeken en de brailleboeken.

Winnaars leesjaar 2018-2019

Hieronder vind je de winnaars van het KJV-leesjaar 2018-2019 (vanaf groep 2), met telkens het Daisy-boeknummer en een luisterfragmentje. 

Groep 2

Ed Vere - Dappere Max
Daisy 
26289 (Luisterfragment)

Groep 3

Mathilda Masters - Reis naar het Hoge Noorden
Daisy 26610 (Luisterfragment)

Groep 4

Kimberley Brubaker Bradley - De oorlog die mijn leven redde
Daisy 
25355 (Luisterfragment)

Groep 5

Berti Persoons - Oorlog in een koffer
Daisy 
25846 (Luisterfragment)

Groep 6

Kerry Drewery - Cel 7
Daisy 
26501 (Luisterfragment)