Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen

Foto logo van de Kinder- en Jeugdjury

Wat is de KJV?

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

Alle deelnemers lezen en beoordelen 8 boeken. Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 8 samen te stellen.
Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Hoe cool is dat?!

In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het KJV-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst kan je daar begroeten. Tijdens het feest worden de winnaars van de KJV bekend gemaakt.

In totaal zijn er zes leeftijdsgroepen binnen de KJV:

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)

Iederéén leest mee

Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. De KJV is een groot boekenfeest, voor iedereen!

Welke boeken leest de KJV?

Met de KJV lees je de allerbeste boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Neem snel een kijkje in de lijst met genomineerde boeken voor het leesjaar 2020-2021! Alle boeken (vanaf groep 2) zijn beschikbaar als Daisy-luisterboek en groteletterboek (en op vraag in braille).

Onderaan deze pagina vind je ook nog de schitterende winnaars van het vorig leesjaar, met telkens een luisterfragmentje en het Daisy-boeknummer. 

Ik wil meelezen!

Leuk! Maak je snel lid van KJV, en bestel de boeken voor jouw leeftijdsgroep in Mijn Luisterpunt. Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij Pascale Denys.

Bibliotheken kunnen uiteraard ook KJV-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen. Dat kan met een e-mail naar Véronique Rutgeerts voor de Daisy-boeken en een e-mail naar Pascale Denys voor de groteletterboeken en de brailleboeken.

Winnaars leesjaar 2019-2020

Hieronder vind je de winnaars van het KJV-leesjaar 2019-2020 (vanaf groep 2), met telkens het Daisy-boeknummer en een luisterfragmentje. 

Cover boek Kat en Vis van Alain Clark en Loes Riphagen

Groep 2: Kat en Vis

Alain Clark

Kat en Vis wonen samen in een huis. Vis woont in zijn kom op het tafeltje bij het raam en Kat ligt vaak in een hoekje van de kamer te slapen. Vis is nieuwsgierig en stelt Kat veel vragen over de wereld buiten zijn kom. Ze fantaseren samen over beroemd worden, vliegen naar de maan en nog veel meer...
Daisy 27009 

Cover boek De keukenprins van Mocano: De grote ontsnapping

Groep 3: De keukenprins van Mocano: De Grote ontsnapping

Mathilda Masters

Kokkie breekt een been en moet naar het ziekenhuis. En dan gaat alles mis. De gevangenis krijgt een nieuwe kok: chef Bambino. Maar die houdt niet van kinderen. En zeker niet van Max. Bambino gooit het op een akkoordje met Gronda Gribbel. Zij neemt Max mee naar het Instituut, het treurigste weeshuis ter wereld. Daar sluit Max vriendschap met El Sid. Samen bedenken ze een groot ontsnappingsplan! 
Daisy 27504

Boek cover Het mysterieuze horloge

Groep 4: Het mysterieuze horloge

Davide Morosinotto

Te Trois, Eddie, Petit en Julie zijn totaal verschillend, maar ook de beste vrienden. Wat ze gemeenschappelijk hebben, is een catalogus van een postorderbedrijf, drie dollar om te besteden én heel veel zin om de wereld te ontdekken. Wanneer ze in plaats van de revolver die ze hebben besteld een oud, kapot horloge ontvangen, hoeven ze er geen twee keer over na te denken; ze gaan op weg naar Chicago om het te ruilen en komen in een spannend avontuur terecht! 
Daisy 27699 

Boek cover Tsunami van Nico De Braeckeleer

Groep 5: Tsunami

Nico De Braeckeleer

2165. Na een serie zware natuurrampen is het leven op aarde verwoest. Sommige overlevenden houden zich staande in bewaakte vestigingen. Anderen zwerven rond, alleen of in bendes. Een brute bende overvalt de vestiging waar de 15-jarige Skye woont. Samen met vele andere jongeren wordt ze ontvoerd. Ze denkt nog maar aan één ding: ontsnappen en elders een nieuw leven opbouwen. Samen met de 14-jarige Jazz doorstaat ze vele gevaren, maar een tsunami lijkt vroegtijdig een einde te maken aan hun expeditie...
Daisy 27548 

Cover boek Een verre plek vlakbij van Hayley Long

Groep 6: Een verre plek vlakbij

Hayley Long

Van de ene op de andere dag zijn Dylan en Griff wees, en staan ze er helemaal alleen voor. Tot een verre oom en tante zich melden en ze naar Wales verhuizen. Ondanks het grote verdriet lijkt hun leven in een wat rustiger vaarwater te komen, maar Dylan maakt zich zorgen om zijn broertje. Griff lijkt niet om te kunnen gaan met het verlies; hij praat niet en trekt zich steeds verder terug. Maar ook Dylan heeft het moeilijk en vlucht in zijn hoofd naar plekken waar hij gelukkig was. Nog meer dan Griff heeft hij moed nodig, want er is iets belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan.
Daisy 27508