Braille

Brailleschrift

Braille lezen

Braille schrijven

Uitvinder

Brailleschrift

Het brailleschrift bestaat uit puntengroepen in reliëf. Het basispatroon bestaat uit twee rijen van drie punten onder elkaar. Iedere groep van zes punten stelt een teken voor. Afhankelijk van hoe je de punten combineert, kan je maar liefst 63 verschillende samenstellingen vormen!

Voor zowel het alfabet, de leestekens als de cijfers zijn er speciale brailletekens. Een overzicht van de brailletekens vind je hier: Word - 303 KBPdf - 48 KB.

 

Braille lezen

Het brailleschrift zorgt ervoor dat blinden en slechtzienden ook letters, cijfers, leestekens, muzieknoten, wetenschappelijke en wiskundige symbolen kunnen lezen. Ze gebruiken hun vingertoppen om het brailleschrift te lezen. Een geoefende braillelezer kan ongeveer even snel lezen als een ziende. Wist je dat brailleboeken ongeveer vijf keer dikker zijn dan gewone boeken?

 

Braille schrijven

Vroeger werd braille (in spiegelschrift!)  geschreven met een prikbord en stift, later met een brailletypemachine. Er bestaan vandaag verschillende apparaten die het lezen en schrijven van braille gemakkelijker maken: brailleleesregels die aan een computer kunnen worden gekoppeld, brailleprinters, braillekopieerapparaten, leesapparaten die een gedrukte tekst direct omzetten in braille en computerprogramma's die braille rechtstreeks vertalen naar een gedrukte tekst.

Uitvinder

De uitvinder van het brailleschrift is Louis Braille. Op driejarige leeftijd stak hij met het gereedschap van zijn vader per ongeluk een van zijn ogen uit. Het andere oog geraakte geïnfecteerd en Louis werd volledig blind.