De Leesjury

Logo de Leesjury

Wat is de Leesjury?

De Leesjury, vroeger de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

  Alle deelnemers lezen en beoordelen 6 of 8 boeken (afhankelijk van de leeftijdsgroep). Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 6 of 8 samen te stellen.

  Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Hoe cool is dat?!

  In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het Leesjury-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst kan je daar begroeten. Tijdens het feest worden de winnaars van de Leesjury bekend gemaakt.

  In totaal zijn er zeven leeftijdsgroepen binnen de Leesjury. 

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar - deze groep is nieuw sinds 2021)

  Iederéén leest mee

  Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. De Leesjury is een groot boekenfeest, voor iedereen!

  Welke boeken leest de Leesjury?

  Met de Leesjury lees je de allerbeste boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Neem snel een kijkje in de lijst met genomineerde boeken voor het leesjaar 2021-2022! Alle boeken (vanaf groep 2) zijn beschikbaar als Daisy-luisterboek en groteletterboek (en op vraag in braille).

  Onderaan deze pagina vind je ook nog de schitterende winnaars van het vorig leesjaar, met telkens een luisterfragmentje en het Daisy-boeknummer. 

  Ik wil meelezen!

  Leuk! Maak je snel lid van de Leesjury, en zet de Daisy-boeken voor jouw leeftijdsgroep op je boekenplank in de Anderslezen-app.  Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij Pascale Denys.

  Bibliotheken kunnen uiteraard ook de Leesjury-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen. Dat kan met een e-mail naar Véronique Rutgeerts voor de Daisy-boeken en een e-mail naar Pascale Denys voor de groteletterboeken en de brailleboeken.

  Winnaars leesjaar 2021-2022

  Hieronder vind je de winnaars van het leesjaar 2021-2022 (vanaf groep 2), met telkens het Daisy-boeknummer en een luisterfragmentje. 

  cover boek Luister naar mijn trompet van Mo Willems

  Groep 2: Luister naar mijn trompet!

  Mo Willems

  Biggie speelt trots op haar nieuwe trompet voor haar beste vriend, olifant Olaf. Ze is heel benieuwd wat hij ervan vindt. Maar het klinkt afschuwelijk! Moet Olaf dat eerlijk aan Biggie vertellen?
  Daisy 29652

  cover boek Frank en Stijn van Reine De Pelseneer

  Groep 3: Frank en Stijn

  Reine De Pelseneer

  Frank en Stijn zijn tweelingbroers. Ze wonen met hun ouders in een oud kasteel. Iedereen vindt hen maar raar. Voor het Halloween-feest op school bedenken ze een superplan om indruk te maken op hun klasgenoten ...
  Daisy 29643

  cover boek De Juwelendief van M.G. Leonard

  Groep 4: De juwelendief

  M.G. Leonard en Sam Sedgman

  Lex moet met zijn oom mee op een saaie treinreis door Engeland. Het wordt onverwacht een spannende tocht als hij een verstekeling ontdekt, Lenny. Dan wordt een kostbaar juweel gestolen en wordt Lenny verdacht. Alex is vastbesloten zijn vriendin te helpen en de echte dader te ontmaskeren.
  Daisy 304083

  cover boek Eindspel van Evy Danckers

  Groep 5: Eindspel

  Evy Danckers

  In het jaar 2084 krijgt Jasper de opdracht zich te melden bij de Fabriek. Hij moet zijn smartphone inleveren en een overall dragen. Wat gebeurt er eigenlijk in de Fabriek? En hoe is het om offline zonder sociale media door het leven te gaan?
  Daisy 29555

  cover boek Stiefzus van Jennifer Donnelly

  Groep 6: Stiefzus

  Jennifer Donnelly

  Isabelle, de jongste stiefzus van Assepoester, staat op het punt om een knappe prins te trouwen. Ze wilde net zo knap en lief zijn als Assepoester, maar dat maakte haar juist gemeen en jaloers. Ze heeft nog een kans om haar lot te veranderen.
  Daisy 29006

  cover boek Moordgids voor lieve meisjes van Holly Jackson
  Holly Jackson

  Vijf jaar geleden verdween in een Engels dorp de 17-jarige Andie Bell. Vlak daarna bekent haar vriendje Sal dat hij haar heeft vermoord en pleegt zelfmoord. Andie's lichaam wordt echter nooit gevonden. Pip heeft altijd geloofd dat Sal onschuldig is. Ze besluit haar profielwerkstuk over de zaak schrijven, maar lukt dat zonder zelf gevaar te lopen?
  Daisy 30177