De Leesjury

Logo de Leesjury

Wat is de Leesjury?

De Leesjury, vroeger de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

  Alle deelnemers lezen en beoordelen 6 of 8 boeken (afhankelijk van de leeftijdsgroep). Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 6 of 8 samen te stellen.

  Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Hoe cool is dat?!

  In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het Leesjury-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst kan je daar begroeten. Tijdens het feest worden de winnaars van de Leesjury bekend gemaakt.

  In totaal zijn er zeven leeftijdsgroepen binnen de Leesjury. 

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar - deze groep is nieuw sinds 2021)

  Iederéén leest mee

  Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. De Leesjury is een groot boekenfeest, voor iedereen!

  Welke boeken leest de Leesjury?

  Met de Leesjury lees je de allerbeste boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Neem snel een kijkje in de lijst met genomineerde boeken voor het leesjaar 2023-2024! Alle boeken (vanaf groep 2) zijn beschikbaar als Daisy-luisterboek en groteletterboek (en op vraag in braille).

  Onderaan deze pagina vind je ook nog de schitterende winnaars van het vorig leesjaar, met telkens een luisterfragmentje en het Daisy-boeknummer. 

  Ik wil meelezen!

  Leuk! Maak je snel lid van de Leesjury, en zet de Daisy-boeken voor jouw leeftijdsgroep op je boekenplank in de Anderslezen-app.  Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij Diego Anthoons.

  Bibliotheken en scholen kunnen uiteraard ook de Leesjury-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen (Daisy, braille en groteletterdruk). Dat kan met een e-mail naar Véronique Rutgeerts

  Winnaars leesjaar 2023-2024

  Hieronder vind je de winnaars van het leesjaar 2023-2024 (vanaf groep 2), met telkens het Daisy-boeknummer en een luisterfragment. 

  cover boek 'Een trui om in te wonen'

  Groep 2: Een trui om in te wonen

  Marieke van Hooff

  Walcha is een Poolse jongen met een speciale hobby: breien. Hij breit van ‘s ochtends tot ‘s avonds. Als hij een spreekbeurt op school geeft, lachen zijn klasgenoten hem er heel hard mee uit. Dus breit Walcha een grote trui waar hij in gaat wonen. Maar op zekere dag is hij door zijn voorraad wol heen en moet hij zijn trui verlaten. Als hij terugkomt van de winkel, is zijn truihuis verdwenen! Walcha gaat op zoek naar zijn trui en doet een wel heel vreemde ontdekking

  Daisy 31230
  Braille 17813

  cover boek Bob Popcorn Meesterkok van Maranke Rinck

  Groep 3: Bob Popcorn: meesterkok

  Maranke Rinck

  Ellis en Dante krijgen kookles op school, en Bob Popcorn wil HEEL graag meedoen. De afspraak is dat hij rustig thuisblijft, maar ja. Hij moet zijn vrienden toch helpen met het winnen van de toetjeswedstrijd? Bob gaat stiekem mee en blijkt een geweldige aanwinst in de keuken. Hij kookt werkelijk de sterren van de hemel! Met zijn drieën bedenken ze een recept voor het allerlekkerste toetje van de wereld. Mét popcorn. Maar dan is ineens ALLE popcorn op. OVERAL! Hoe kan dat? En waarom doet Dante steeds zo geheimzinnig?

  Daisy 32517

  cover boek Mot en de metaalvissers van Sanne Rooseboom

  Groep 4: Mot en de metaalvissers

  Sanne Rooseboom

  Mot heet eigenlijk Vlinder. Maar zo noemt alleen haar moeder haar nog. Die wil het liefst een opgeruimd, luchtig kind in een jurkje. Mot is zo niet. Mot houdt van zwarte kleren en van de oude, rommelige stad waarin ze opgroeit. Uit opstandigheid koopt ze van haar spaargeld een magneet om mee te vissen in het oude kanaal. Ze vindt een kleine, roestige duikboot. Die duikboot is het begin van een groots avontuur, waarbij Mot de punk-acrobaten van De Werf ontmoet, ze het tegen een machtige miljardair opneemt en ze haar moeder beter leert kennen.

  Daisy 320802
  Braille 17773

  cover boek Skandar en de eenhoorndief van AF Steadman

  Groep 5: Skandar en de eenhoorndief

  A.F. Steadman

  Skandar Smith droomt er al zijn hele leven van om een eenhoornrijder te worden. Om een van die geluksvogels te zijn die een eenhoorn uit het ei mogen laten kruipen. Om er een onbreekbare band mee te krijgen, om samen te trainen en de ultieme race te winnen. Om een held te zijn. Maar net op het moment dat Skandars droom lijkt uit te komen, doemt er een gevaar op dat groter is dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Een duistere, kwaadaardige vijand heeft de sterkste eenhoorn van het Eiland gestolen. En terwijl het onheil steeds dichterbij sluipt, ontdekt Skandar een geheim dat de wereld zoals hij die kent voorgoed kan wegvagen.

  Daisy 320825

  cover boek Alles wat groots voelt van Reine De Pelseneer

  Groep 6: Alles wat groots voelt

  Reine De Pelseneer

  De achttienjarige Tor beschouwt zichzelf niet bepaald als moedig. Het liefst is hij bezig met schrijven, om zijn gedachten te ordenen en door de dagen te navigeren. Maar als hij ontdekt dat zijn vader in IJsland woont en niet eens afweet van zijn bestaan, stapt hij het vliegtuig op. Hoe zal zijn Vikingvader reageren? En wie is het mysterieuze meisje met haar grijsgroene ogen? Zijn komst laat een vulkaan ontwaken in het kleine dorpje …

  Daisy 32039

  cover boek Het weeshuis in de azuurblauwe zee van TJ Klune

  Groep 7: Het weeshuis in de azuurblauwe zee

  TJ Klune

  Linus Baker leidt een rustig, afgezonderd leven en is maatschappelijk werker bij het Ministerie van Toezicht Magische Jongeren. Hij krijgt de bijzondere opdracht te onderzoeken of zes magisch begaafde, maar risicovolle jongeren, die in een weeshuis op een klein eiland wonen, mogelijk een te groot gevaar voor de samenleving opleveren. 

  Daisy 31497