De Leesjury

Logo de Leesjury

Wat is de Leesjury?

De Leesjury, vroeger de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

  Alle deelnemers lezen en beoordelen 6 of 8 boeken (afhankelijk van de leeftijdsgroep). Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 6 of 8 samen te stellen.

  Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Hoe cool is dat?!

  In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het Leesjury-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst kan je daar begroeten. Tijdens het feest worden de winnaars van de Leesjury bekend gemaakt.

  In totaal zijn er zeven leeftijdsgroepen binnen de Leesjury. 

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar - deze groep is nieuw sinds 2021)

  Iederéén leest mee

  Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. De Leesjury is een groot boekenfeest, voor iedereen!

  Welke boeken leest de Leesjury?

  Met de Leesjury lees je de allerbeste boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Neem snel een kijkje in de lijst met genomineerde boeken voor het leesjaar 2023-2024! Alle boeken (vanaf groep 2) zijn beschikbaar als Daisy-luisterboek en groteletterboek (en op vraag in braille).

  Onderaan deze pagina vind je ook nog de schitterende winnaars van het vorig leesjaar, met telkens een luisterfragmentje en het Daisy-boeknummer. 

  Ik wil meelezen!

  Leuk! Maak je snel lid van de Leesjury, en zet de Daisy-boeken voor jouw leeftijdsgroep op je boekenplank in de Anderslezen-app.  Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij Diego Anthoons.

  Bibliotheken en scholen kunnen uiteraard ook de Leesjury-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen (Daisy, braille en groteletterdruk). Dat kan met een e-mail naar Véronique Rutgeerts

  Winnaars leesjaar 2022-2023

  Hieronder vind je de winnaars van het leesjaar 2022-2023 (vanaf groep 2), met telkens het Daisy-boeknummer en een luisterfragment. 

  cover boek 'een tijger in je bed'

  Groep 2: Een tijger in je bed

  Bibi Dumon Tak

  Er was eens een tijger die sliep in een echt bed. Geloof je het niet? Toch is het zo! In dit boek lees je waargebeurde verhalen en dingen die je moet weten als je een beetje wilt kunnen meepraten over tijgers. Bijvoorbeeld dat de huid van tijgers net zo gestreept is als de vacht. En dat een tijger in Rusland zijn slaapplek afstond aan een geit. Dat soort gave dingen!
  Daisy 30559

  cover boek boutje van de rommelberg

  Groep 3: Boutje van de Rommelberg

  Mirjam Oldenhave

  Boutje woont met zijn vader bij de rommelberg. Dat is een torenhoge stapel van allemaal oude spullen: stoelen, stofzuigers, koelkasten, speelgoed en nog veel en veel meer.
  Wat een troep, denken de meeste mensen. Maar voor Boutje is het een paradijs, want hij is de knutselkoning. Hij kan alles verzinnen én maken, ook dingen die nog niet bestaan.
  Als hij op een dag tussen de rommel een gouden beeldje vindt, beginnen de problemen. Maar ook de avonturen!
  Daisy 318554
  Braille 47478

  cover boek rekenen voor je leven

  Groep 4: Rekenen voor je leven

  Edward van de Vendel en Ionica Smeets

  Wat gebeurt er als een klas de saaie sommen mag vervangen door rekenlessen die met hun eigen leven te maken hebben? Groep zeven van de Rover Hoepsika-school komt in opstand tegen hun saaie rekenboek. De klas sluit een contract met hun juf en meester: dit jaar gaan ze rekenen met vragen die belangrijk zijn voor hun leven. Iedereen één vraag. Elke week één vraag. Die nieuwe rekenlessen zullen alles veranderen.
  Daisy 31206

  cover vuurbloed van aisling fowler

  Groep 5: Vuurbloed Twaalf en het bevroren bos

  Aisling Fowler

  Twaalf heeft de eed afgelegd, en is nu een leerling-Jager. Ze heeft haar naam opgegeven om te kunnen trainen in het gevecht tegen de monsters die het Jagersfort belagen. Ze zal pas een nieuwe naam mogen kiezen als ze die verdiend heeft. Wanneer het Jagersfort wordt aangevallen en een jong meisje wordt ontvoerd, wil Twaalf alles doen om haar te redden. Het wordt een zoektocht door het Bevroren Bos die haar leven, haar naam en haar hele wereld zal veranderen …
  Daisy 30437

  cover boek zeis

  Groep 6: Zeis

  Neal Shusterman

  Isabelle, de jongste stiefzus van Assepoester, staat op het punt om een knappe prins te trouwen. Ze wilde net zo knap en lief zijn als Assepoester, maar dat maakte haar juist gemeen en jaloers. Ze heeft nog een kans om haar lot te veranderen.
  Daisy 318810

  cover boek toen de wereld nog van ons was
  Liz Kessler

  Wenen, 1936. Leo, Elsa en Max zijn elkaars beste vrienden en kunnen samen de wereld aan. Ze hebben echter geen idee wat hun te wachten staat. Langzaam maar zeker begint de wereld om hen heen te veranderen, en als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt, verliezen ze elkaar uit het oog. Max moet met zijn vader, een SS-officier, mee naar München, Leo en zijn moeder vluchten naar Engeland en Elsa komt in een concentratiekamp terecht. Het enige wat hen nog verbindt zijn hun herinneringen en de foto waar ze samen op staan. Zullen de drie vrienden elkaar ooit nog terugzien?
  Daisy 31209