De Leesjury

Logo de Leesjury

Wat is de Leesjury?

De Leesjury, vroeger de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen

Alle deelnemers lezen en beoordelen 6 of 8 boeken (afhankelijk van de leeftijdsgroep). Soms komen ze samen in leesgroepen om over de boeken te praten. Als je als jurylid alle titels van jouw leeftijdsgroep hebt gelezen, mag je stemmen door jouw eigen top 6 of 8 samen te stellen.

Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld. De deelnemers kiezen dus helemaal zelf het beste jeugdboek voor hun leeftijdsgroep! Hoe cool is dat?!

In het voorjaar krijgen alle juryleden een uitnodiging voor het Leesjury-feest. Ook de meeste auteurs en illustratoren van de boeken op je lijst kan je daar begroeten. Tijdens het feest worden de winnaars van de Leesjury bekend gemaakt.

In totaal zijn er zeven leeftijdsgroepen binnen de Leesjury. 

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar - deze groep is nieuw sinds 2021)

Iederéén leest mee

Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. Luisterpunt biedt alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. De Leesjury is een groot boekenfeest, voor iedereen!

Welke boeken leest de Leesjury?

Met de Leesjury lees je de allerbeste boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Neem snel een kijkje in de lijst met genomineerde boeken voor het leesjaar 2021-2022! Alle boeken (vanaf groep 2) zijn beschikbaar als Daisy-luisterboek en groteletterboek (en op vraag in braille).

Onderaan deze pagina vind je ook nog de schitterende winnaars van het vorig leesjaar, met telkens een luisterfragmentje en het Daisy-boeknummer. 

Ik wil meelezen!

Leuk! Maak je snel lid van de Leesjury, en zet de Daisy-boeken voor jouw leeftijdsgroep op je boekenplank in de Anderslezen-app.  Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij Pascale Denys.

Bibliotheken kunnen uiteraard ook de Leesjury-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen. Dat kan met een e-mail naar Véronique Rutgeerts voor de Daisy-boeken en een e-mail naar Pascale Denys voor de groteletterboeken en de brailleboeken.

Winnaars leesjaar 2020-2021

Hieronder vind je de winnaars van het leesjaar 2020-2021 (vanaf groep 2), met telkens het Daisy-boeknummer en een luisterfragmentje. 

cover boek 'Mag je haaien aaien' van Katrijn De Wit

Groep 2: Mag je haaien aaien?

Katrijn De Wit

Waarom hebben kippen een kam op hun kop? Bestaan er omaslangen? Mag je haaien aaien?’ Een verrassend boek vol wijze weetjes over de dierenwereld, doorspekt met een stevige portie humor, poëzie en wetenschap! 
Daisy 28628

cover boek de keukenprins van Mocano: circus op stelten

Groep 3: De keukenprins van Mocano: Circus op stelten

Mathilda Masters

Max krijgt onverwacht bezoek van zijn oom Antonio. Die vertelt hem dat hij familie heeft in een echt circus! Samen met Trixie gaat Max op bezoek bij circus Belinda. Maar circus Belinda is helemaal niet wat Max had verwacht. Het is een puinhoop! Het lijkt wel of er een vloek hangt over het circus ... Max en Trixie gaan op onderzoek uit. Kunnen zij het circus redden?
Daisy 300145

cover boek De veger

Groep 4: De veger

Jonathan Auxier

Het is vijf jaar geleden dat de Veger is verdwenen. Sindsdien heeft Nan geen andere keuze dan te werken als schoorsteenveger voor de meedogenloze Wilkie Crudd. Wanneer Nan vast komt te zitten in een brandende schoorsteen, wordt ze gered door een golem, een wezentje gemaakt van roet en as. Charlie is lief, onschuldig en nieuwsgierig naar de wereld om zich heen. Er ontstaat een onverwachte, hechte vriendschap. Kunnen zij samen ontsnappen aan de wrede Wilkie Crudd?
Daisy 28031

cover boek In mijn hoofd van Sharon M. Draper

Groep 5: In mijn hoofd

Sharon M. Draper

Melody is zwaar gehandicapt, waardoor ze niet kan lopen, zelf eten en praten. Vooral dat laatste vindt ze vreselijk, want ze is superslim en heeft veel te vertellen. Wat zou ze graag een stem krijgen!
Daisy 301614

cover boek Jinxed

Groep 6: Jinxed

Amy McCulloch

Lacey wil later gaan werken bij het bedrijf dat de baku heeft uitgevonden: een smartphone in de vorm van een robothuisdier. Als ze een kapotte baku vindt en repareert, zet die haar leven op zijn kop.
Daisy 27764