Daisy

Wat is een Daisy-boek?

Een Daisy-luisterboek is een gewoon boek dat van A tot Z is ingelezen door iemand met een goede stem. En soms leest de auteur zelf zijn boek in. 
Een Daisy-boek heeft een aantal extra voordelen tegenover een ‘gewoon’ luisterboek:

  • Je kan het Daisy-boek gebruiken zoals een gewoon boek, want de structuur van het gedrukte boek zit erin. Je kan in één ruk doorlezen, maar je kan ook door het boek bladeren, van zin naar zin, bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een notitie plaatsen, enz.
  • Je kan de voorleessnelheid vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt.
    Als je dyslexie hebt kan je zo naar het Daisy-boek luisteren en tegelijk meevolgen in het gedrukte boek, op je eigen tempo.
  • Elke Daisy-speler heeft een geheugen dat onthoudt waar je in elk boek gebleven bent. Handig!

Leuk weetje: DAISY staat voor Digital Accessible Information SYstem. Dat is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen die niet of moeilijk gewone boeken kunnen lezen. Dus ook in Japan, Australië of de Verenigde Staten lezen mensen Daisy-boeken!

Gedrukt boek Ontzettend irritant van Andry Griffiths met daarnaast de Daisy-versie op de tablet en een koptelefoon

Hoe beluister ik een Daisy-boek?

logo anderslezen-app

De eenvoudigste manier om Daisy-boeken te beluisteren is op je tablet of smartphone, met de gratis Anderslezen-app. Die app tovert je toestel om in een volwaardige Daisy-speler, zodat je kan genieten van alle extra voordelen. Ook op de computer kan je naar Daisy-boeken luisteren met de Daisy-software AMIS of de webspeler.  

Meer info over de Anderslezen-app

Meer info over Daisy-boeken lezen op de computer

Daisy-boeken kan je ook lenen op cd. Dan kan je ze afspelen met een Daisy-speler, een speciaal ontworpen toestel, of met de gratis Daisy-software AMIS. Je kan ze ook beluisteren met een gewone cd-/dvd-speler met mp3-ondersteuning, maar dan geniet je niet van de extra Daisy-voordelen zoals het sneller of trager laten voorlezen en de structuur.

Laura leest met de Anderslezen-app