Daisy-online voor organisaties

Onze eigen Luisterpuntlezers kunnen het al een hele poos: online Daisy-boeken lezen. Meer en meer bibliotheken, scholen, logopedisten en woon-zorgcentra vroegen er de afgelopen tijd geregeld naar. En kijk, we zijn zover!

Organisaties die lid zijn bij Luisterpunt kunnen Daisy-online-boekenplankjes aanmaken voor hun eigen lezers, leerlingen, cliënten, bewoners... Daarmee hebben lezers meteen toegang tot 26.000 Daisy-online-boeken, die ze eenvoudig en snel met de anderslezen-app kunnen lezen.

Op deze pagina vind je alle info om aan de slag te gaan met Daisy-online en de anderslezen-app, en materiaal om dit aanbod in de kijker te zetten. 

Hoe werkt Daisy-online voor organisaties? - In het kort

Hoe werkt Daisy-online voor organisaties? - In het lang (handleiding)

Communicatie en promotie van Daisy-online in uw organisatie

Hoe werkt Daisy-online voor organisaties?

In het kort

1. Log in op Mijn Luisterpunt met de inloggegevens die jouw organisatie van Luisterpunt kreeg bij de inschrijving.

Mijn Luisterpunt is de online tool die jouw organisatie waarschijnlijk al gebruikt om Daisy-schijfjes aan te vragen, maar nu dus ook om Daisy-online-lezers in te schrijven.

Heeft jouw organisatie nog geen lenersnummer? Contacteer ons

2. Klik in de menubalk op ‘Online lezers’.

Op deze pagina krijg je een overzicht van alle Daisy-online-lezers van jouw organisatie.

3. Klik op ‘Nieuwe inschrijving’ , vul de gevraagde velden in en klik op 'OK'. 

Vul de voornaam, familienaam en geboortedatum van de lezer in, duid de leesbeperking aan en ga akkoord met de verklaring op eer als persoon met een leesbeperking.

De nieuwe lezer verschijnt in de lijst met Daisy-online-lezers en krijgt automatisch een lenersnummer waarmee hij kan inloggen in Mijn Luisterpunt om boeken aan te vragen, en in de anderslezen-app om de boeken te lezen. Het wachtwoord is telkens de geboortedatum.

Als organisatiemedewerker kan je zelf ook boeken op de online boekenplank van je online lezers zetten. Dat doe je door naast de gegevens van de lezer op ‘Boekenplank’ te klikken, en vervolgens op ‘Nieuwe opzoeking voor ...’.

In het lang

Download onze uitgebreide handleiding voor Daisy-online en de anderslezen-app:
Word (1,8 MB) - pdf (1,6 MB)

In 2018 gaven we in elke provincie infosessies voor bibliotheken over Daisy-online. De infosessies gemist of wil je de slides nog eens doornemen?
Download de presentatiepdf (3,1 MB)

Vragen?

Mogelijk staat het antwoord op je vraag in onze lijst met veelgestelde vragen:
Word (154 kB) - pdf (437 kB)

Toch nog een onbeantwoorde vraag? Stuur een e-mail naar Véronique Rutgeerts, de contactpersoon voor organisaties. 

Communicatie en promotie

Ik haat lezen

Onze Ik haat lezen-campagne is gericht op kinderen met dyslexie. Momenteel focust Ik haat lezen op de anderslezen-app met 'Ik haat lezen presenteert: Stream je luisterboek!'

Bij deze campagne hoort een poster (jpg - 3,1 MB) en een bladwijzer (jpg - 560 kB). Wil je dit promotiemateriaal voor jouw organisatie? Vraag het meteen (kosteloos) aan!

Lezerskaartjes

Om gemakkelijk de inloggegevens te kunnen meegeven aan nieuwe Daisy-online-lezers, hebben we kaartjes gemaakt. Op de voorkant is ruimte voor de inloggegevens, op de achterkant staan de basisstappen nog eens vermeld. We voorzien twee versies van de voorkant, op één versie kan je je eigen organisatielogo toevoegen. Je kan de kaartjes eenvoudig afdrukken op Avery C32010-visitekaartjes.

Beeldmateriaal

Maak je met je organisatie zelf een flyer? Dan kan je onderstaand beeldmateriaal gebruiken (met vermelding van copyright):

  • Foto van Sid (jpg - 3,8 MB), jongen met dyslexie die de anderslezen-app gebruikt.
    © Les Van Genegen
  • Foto van Laura (jpg - 1,8 MB), meisje met dyslexie dat de anderslezen-app gebruikt.
    © Sarah Beyens 
  • Detailbeeld van een lezende jongen (app + gedrukte boek) uit de Ik haat lezen-affiche (jpg - 239 KB)
    © Luisterpunt

Logo's

Download logo's om te gebruiken in je eigen communicatie:

Specifiek materiaal voor bibliotheken

Download een beknopt infoblad over Daisy-online voor bibliotheken, ideaal voor de communicatie in jouw bib. Je kan dit zelf verder aanpassen naar wens (bvb. met het logo van jouw bib).

Als aanvulling hierop maakten we een korte infobundel (incl. schermbeelden) voor de lezer die aan de slag wil gaan met Daisy-online. Ook hier is ruimte voorzien voor het logo van jouw bib.

Download het persbericht over Daisy-online voor bibliotheken.

Bibliotheken zetten Daisy-online op creatieve manieren in de kijker:

  • Bibliotheek Beerse maakte een beknopt infoblaadje dat ze in doorschijnende cd-doosjes stoppen om Daisy-online-boeken en de anderslezen-app tastbaar / zichtbaar te maken in de bib. (pdf - 610 KB)

Specifiek materiaal voor scholen

Om Daisy-online bekend te maken bij leerkrachten en schoolpersoneel, maakten we een infoblad voor hen.