Luisterpunt voor scholen en logopedisten

Kinderen met koptelefoon en boeken in de leeshoek in de klas

Als leerkracht of logopedist kan je gratis aan de slag gaan met de Daisy-luisterboeken (Anderslezen-app) en brailleboeken van Luisterpuntbibliotheek.

Uiteraard is ons aanbod er voor kinderen met een visuele beperking, maar ook kinderen met dyslexie of een fysieke beperking kunnen genieten van Daisy-luisterboeken. We zijn er voor iedereen die om een of andere reden moeite heeft met lezen. Dankzij Daisy-boeken kunnen ook kinderen met een leesbeperking de boeken lezen die ze moeten lezen voor school én krijgen ze de kans om het leesplezier te ontdekken. Een attest van een leesbeperking is niet nodig, we vragen bij inschrijving wel om op eer te verklaren dat het lezen van gewone, gedrukte boeken niet of moeilijk gaat.

Je kan je organisatie gratis lid maken bij Luisterpunt en vervolgens binnen het schoolaccount:

Welke boeken vind je in onze collectie?

In onze collectie vind je duizenden jeugdboeken, net zoals in de lokale bib, met voor elk wat wils:

  • klassiekers zoals Matilda of Koning van Katoren;
  • hedendaagse populaire boeken, denk maar aan De Waanzinnige Boomhut of Dagboek van een Loser;
  • boeiende non-fictie / weetjesboeken over allerlei onderwerpen;
  • boeken voor adolescenten, zoals De Hongerspelen of de boeken van Dirk Bracke;
  • boeken ingelezen door de auteur;
  • de boeken die genomineerd zijn voor de Leesjury.
  • de boekentips voor de Jeugdboekenmaand

Alle boeken vind je in onze online catalogus op en in deze handige Excel-lijst (681 KB). 4 keer per jaar sturen we een aanwinstenlijst rond, zo blijf je altijd op de hoogte van nieuwe Daisy-boeken.

Mis je een bepaald boek dat je vaak gebruikt in je klas of je praktijk? Laat het ons weten en we bekijken of we het kunnen omzetten. Dit mogen ook boeken in andere talen zijn.

Webinar voor zorgleerkrachten en logopedisten

Krijg je graag kort maar krachtig een overzicht van ons aanbod, de voordelen voor kinderen met leesmoeilijkheden zoals dyslexie en de praktische kant van de zaak? Bekijk dan dit webinar, waarin ook de ADIBoeken van ADIBib aan bod komen.

Ik haat lezen

logo Ik haat lezen

Speciaal voor kinderen en jongeren met dyslexie voeren we samen met ADIBib de campagne ‘Ik haat lezen’. Het doel? Kinderen met leesmoeilijkheden (zoals dyslexie) leesplezier laten ontdekken én hen optimaal ondersteunen op school.

Meer info op www.ikhaatlezen.be

Daisy-boeken in de kijker op school

Heel wat scholen maken Daisy-boeken en de Anderslezen-app zichtbaar in de school- of klasbib. Dat doen ze met het gratis promotiemateriaal (posters, flyers, bladwijzers, …) maar ook met stickers met het Anderslezen-logo. Deze stickers kleven ze op de rug van de gedrukte boeken die bij ons beschikbaar zijn in Daisy-luistervorm. Zo zien kinderen met leesmoeilijkheden meteen voor welke boeken ze op audio-ondersteuning kunnen rekenen.

Met onze aanwinstenlijsten (4x per jaar, zie hierboven) blijf je op de hoogte van nieuwe Daisy-boeken en weet je welke boeken je extra kan bestickeren.

Download het sjabloon voor de stickers.
Je kan ze afdrukken op stickervellen Avery Mini Adress labels L7651TM – 100 / 38.1x21.2 mm.

Boeken met het Anderslezen-logo

Sid, Laura en juf Sarah vertellen enthousiast over Daisy-boeken

Blijf op de hoogte

Schrijf je in op onze Ik haat lezen-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze werking voor scholen en logopedisten, updates van de Anderslezen-app, boeiende boekentips, infosessies en meer. De nieuwsbrief verschijnt een viertal keer per jaar.

Volg ons op sociale media:

Vragen?

Heb je een vraag? Waarschijnlijk vind je het antwoord op onze pagina met veelgestelde vragen.

Toch nog een onbeantwoorde vraag? Stuur een e-mail naar Véronique Rutgeerts, onze contactpersoon voor organisaties: veronique.rutgeerts@luisterpuntbibliotheek.be.