Info over Daisy

Daisy is de naam van het standaardformaat voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking en staat voor Digital Accessible Information System.
Overal ter wereld worden luisterboeken in de speciale bibliotheken in dat formaat geleverd. In Daisy-boeken is een digitale structuur aangebracht. Dankzij die structuur kunt u door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kunt u stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen. Bij een Daisy-boek kunt u ook de voorleessnelheid vertragen of versnellen. Indien u een Daisy-speler gebruikt (zie verder), onthoudt de speler van verschillende boeken door elkaar waar u het laatst gebleven bent. 

U kunt op verschillende manieren naar een Daisy-boek luisteren:

Daisy-spelers

De Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden, maar ook op die van mensen met een andere leesbeperking (spierziekte, dyslexie...): ze hebben grote, duidelijke knoppen en iedere knop heeft slechts één functie. Ze worden geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarin de mogelijkheden van het toestel nauwkeurig worden uitgelegd. Voor mensen met een leesbeperking zijn dit de handigste toestellen.

Meer informatie over Daisy-spelers en leveranciers vindt u in de hulpmiddelendatabank van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Meer informatie over mogelijke financiële tussenkomsten bij de aankoop van een Daisy-speler vindt u in het overzicht in bijlage.