Info over Daisy

Daisy is de naam van het standaardformaat voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking en staat voor Digital Accessible Information System.
Overal ter wereld worden luisterboeken in de speciale bibliotheken in dat cd-romformaat geleverd. In Daisy-boeken is een digitale structuur aangebracht. Dankzij die structuur kunt u door het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Zo kan u stukken opnieuw beluisteren of stiekem vooruit lezen.

Onze Daisy-luisterboeken bevatten twee structuren, een mp3-structuur waardoor de meeste boeken op een cd passen en een Daisy-structuur die het mogelijk maakt een Daisy-boek te gebruiken zoals een gewoon boek. Zo kan je bladeren in het boek, bladwijzers plaatsen, voorleessnelheid aanpassen, ... 

U kunt op verschillende manieren naar een Daisy-boek luisteren:

Wanneer je de boeken afspeelt met een Daisy-speler of met de software op je computer, onthoudt het apparaat van verschillende boeken door elkaar waar je het laatst gebleven bent. 

Daisy-spelers

De Daisy-spelers zijn perfect afgestemd op de behoeften van blinden en slechtzienden, maar ook op die van mensen met een andere leesbeperking (spierziekte, dyslexie...): ze hebben grote, duidelijke knoppen en iedere knop heeft slechts één functie. Ze worden geleverd met een duidelijke gebruiksaanwijzing, waarin de mogelijkheden van het toestel nauwkeurig worden uitgelegd. Voor mensen met een leesbeperking zijn dit de handigste toestellen.

Meer informatie over Daisy-spelers en leveranciers vindt u bij het KOC - Kenniscentrum hulpmiddelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Meer informatie over mogelijke financiële tussenkomsten bij de aankoop van een Daisy-speler vindt u in dit overzicht (Word - 87 KBPdf - 83 KB).