Ontdek de shortlist van de Libris Literatuur Prijs!

banner met het logo van de Libris Literatuurprijs en de tekst 'De prijs voor de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman'

De Libris Literatuur Prijs viert jaarlijks de beste Nederlandstalige roman en beloont de winnende auteur met een geldprijs van € 50.000. Van de 18 genomineerden uit de longlist heeft de jury een shortlist gedistilleerd. De winnaar kennen we op 13 mei, tijd genoeg dus om de boeken op de shortlist te ontdekken! 

De 6 overgebleven kanshebbers zijn: Cobi van Baars met ‘De onbedoelden’, Sascha Bronwasser met ‘Luister’, Rob Van Essen met ‘Ik kom hier nog op terug’, Esther Gerritsen met ‘Gebied 19’, Frank Nellen met ‘De onzichtbaren’ en Maud Vanhauwaert als enige Vlaamse auteur met haar ijzersterke debuutroman ‘Tosca’. 

Maud Vanhauwaert - Tosca

cover boek tosca van maud vanhauwaert

In een brief aan haar uitgever legt vertaalster May uit hoe een treffend potloodportret het begin vormde van een verstikkende uitwisseling van woorden met Aline, een jonge vrouw die zich al lijkt te verzoenen met haar nakende dood. Hoe harder May deze Aline probeert te leren kennen, te begrijpen, te redden, hoe meer May met lege handen lijkt te staan. En met lege pagina’s. 

Cobi van Baars - De onbedoelden

cover boek 'De onbedoelden' van Cobi van Baars

'De onbedoelden'

Cobi van Baars

Een jonge vrouw bevalt van een tweeling. Ze is ongetrouwd en moet van haar ouders haar dochters afstaan. De tweeling wordt daarna van elkaar gescheiden en weet niet van elkaars bestaan af. Als dit geheim jaren later wordt onthuld begint hun zoektocht. Eerst naar elkaar en dan naar hun gemiste verleden. ‘De onbedoelden’ is een pageturner, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Sacha Bronwasser - Luister

cover boek Luister van Sacha Bronwasser

‘Luister’, de tweede roman van Sacha Bronwasser, neemt de lezer mee naar het Parijs van de jaren tachtig en nu, in een zinsbegoochelende zoektocht naar identiteit, vriendschap en schuld.

Esther Gerritsen - Gebied 19

cover boek Gebied 19 van Esther Gerritsen

De dag na zijn bruiloft wordt Tomas alleen wakker. Zijn vrouw is nergens te bekennen. Wanneer hij de hond gaat uitlaten, zijn de straten angstwekkend leeg. Bij het buurthuis drommen vreemd genoeg de mensen samen. Daar blijkt dat zich op aarde een verandering van ongekende proporties heeft voltrokken. Een verandering die iedereen al had zien aankomen, behalve Tomas.

Frank Nellen - De onzichtbaren

cover boek de onzichtbaren van frank nellen

'De onzichtbaren'

Frank Nellen

Kiev, eind jaren tachtig. Het eens zo machtige Sovjetimperium wankelt. Tijdens een roerige debatavond aan de universiteit in Kiev houdt Dani's jeugdvriend Pavel een geestdriftig betoog tegen het socialisme. Wanneer Pavel vervolgens verdwijnt, gaat Dani naar hem op zoek. Zijn tocht voert hem langs zonderlinge mensen en verlaten oorden waar niemand meer iets te zeggen heeft. In gedachten keert hij terug naar de verhalen die Pavel hem vroeger vertelde. Verhalen over kosmonauten en onvermoeibare arbeiders, over de komst van een paradijs op aarde. Wat is er gebeurd? Waarom is Pavel verdwenen? En wat is er nog over van zijn dromen? Met elke stap komt Dani dichter bij de onthulling van een pijnlijke geschiedenis.

Rob Van Essen -Ik kom hier nog op terug

cover boek ik kom hier nog op terug van rob van essen

Journalist Rob Hollander wordt door een oud-studiegenoot uitgenodigd langs te komen in Los Angeles. Daar krijgt hij de mogelijkheid fouten uit het verleden te herstellen, door terug te reizen in de tijd. In de trip waarin Hollander vervolgens terechtkomt is een grote rol weggelegd voor een ingrijpende gebeurtenis uit zijn jeugd, en zorgt een hereniging met een aantal medestudenten ervoor dat alles in een nieuw licht wordt geplaatst. Is het leven een enkele reis, of kun je zo nu en dan een stukje terug om iets te herstellen?