De beste boeken van 2023 volgens onze lezers

Welk boek dat je in 2023 las, zal je nog lang bijblijven? Verschillende lezers lieten het ons na onze vorige nieuwsbrief weten. We delen hun leestips graag met jou. 

Leestip van Lut | 'Carlota: de vrouw die rozen at' van Kristien Dieltiens

cover boek Carlota van Kirstien Dieltiens

"Ik beluisterde Carlota van Kristien Dieltiens! Dit was voor mij een zeer leerrijk en interessant boek! Een aanrader!"

Carlota is beter gekend als Charlotte van België, dochter van koning Leopold I. Ze was ook de vrouw die plichtsbewust haar lotsbestemming volgde, en een leven lang op zoek was naar liefde. Die denkt ze te vinden bij Maximiliaan, aartshertog van Oostenrijk. Samen met Max reist ze naar Mexico om daar als keizerin haar nieuwe rijk te dienen. Maar de revolutie woedt, het gevaar is overal en als ze de oorlog dreigen te verliezen, reist Carlota terug naar Europa, op zoek naar hulp. 

Vraag het Daisy-luisterboek aan

Leestip van Loredana | 'Tranen over Mortsel' van Pieter Serrien

Cover boek Tranen over Mortsel van Pieter Serrien

"Wat deze mensen hebben meegemaakt is moeilijk in woorden om te zetten. Maar de getuigen hebben het gedaan. We mogen dat nooit vergeten en als ieder van ons dat doet dan is er minder kans op een nieuwe oorlog, want geen mens zou dit mogen meemaken.”

Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. Hun doelwit – de Duitse Erla-vliegtuigfabriek – wordt amper getroffen. De dichtbevolkte woonkern in de wijk Oude-God en een aantal scholen krijgen wel de volle laag. De trieste balans: 936 doden, van wie meer dan 250 kinderen, 1342 gewonden en 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen. Het dodelijkste bombardement ooit in België.

Vraag het Daisy-boek aan
Vraag het brailleboek aan

Leestip van Rudolf | 'Boyfriend material' van Alexis Hall

Cover boek Boyfriend material van Alexis Hall

"Ik vond het boek ‘Boyfriend material’ van Alexis Hall een superleuk en grappig boek. Mijn favoriet van afgelopen jaar."

In deze young adult volgen we het verhaal van Luc, de zoon van een wereldberoemde rockster die op zoek is naar een lief dat hem kan helpen om zijn slechte imago in de pers op te poetsen. Oliver is een advocaat die in zijn hele leven nog niets schandaligs heeft gedaan. Echt boyfriend material, dus. Ze zijn totale tegenpolen, maar ze maken een afspraak: zolang de pers achter Luc aanzit, zullen ze doen alsof ze een relatie hebben. Daarna hoeven ze elkaar nooit meer te zien. Maar het probleem is dat de neprelatie wel heel echt begint te voelen.

Vraag het Daisy-boek aan

Leestip van Karolien | 'Atlas' van Lucinda Riley en Harry Whittaker

Cover boek Atlas van Lucinda Riley en Harry Whittaker

"Atlas, het verhaal van pa Salt. Daar had ik heel erg naar uitgekeken en het heeft me niet teleurgesteld. Bedankt dat ik weer mocht genieten van de uitgebreide boekencollectie."

Parijs, 1928. Een voor dood achtergelaten jongen wordt in huis gehaald door een liefdevolle familie. Daar bloeit hij volledig op, maar het blijft een mysterie wie hij écht is. De jongen weigert een woord los te laten over zijn verleden. Net als hij de ellende waarvoor hij is gevlucht bijna is vergeten – evenals de belofte die hij heeft gezworen na te komen – rukt het kwaad op in Europa en weet hij dat hij weer zal moeten vluchten.

Atlas: Het verhaal van Pa Salt, het achtste en laatste deel in de De zeven zussen-reeks.

Vraag het Daisy-boek aan
Vraag het brailleboek aan

Leestip van Mat | 'Het schaarse licht' van Nino Haratischwili

Cover boek Het schaarse licht van Nino Haratischwili

"'Het schaarse licht' van Nino Haratischwili vond ik een geweldig en actueel mooi boek."

Na de onafhankelijkheid breekt er chaos uit in de jonge Georgische staat. Tussen de vochtige muren en de betoverende houten balkons in de binnenstad van Tbilisi sluiten eind jaren tachtig vier meisjes vriendschap: de naar vrijheid hunkerende Dina, het intelligente buitenbeentje Ira, de romantische Nene, het nichtje van de machtigste crimineel van de stad, en de gevoelige Keto.

De eerste grote liefde, die alleen in het geheim mag bloeien, het oplaaiende geweld in de straten, de stroomuitval, de heroïne die het land overspoelt, en de verscheurdheid van een jonge democratie in burgeroorlog – hun vriendschap trotseert alles, tot verraad en een tragische dood hen ten slotte toch uiteendrijven.

Vraag het Daisy-boek aan