Nominaties Herman De Coninckprijs: ook in Daisy-luistervorm

logo Herman De Coninckprijs 2024

De Herman De Coninckprijs 2024 bekroont de beste dichtbundel van 2023. Luisterpuntbibliotheek zorgt voor Daisy-luisterversies van de bundels op de shortlist, ingelezen door de dichters zelf! Dit dankzij een fijne samenwerking met Behoud de Begeerte, dat de prijs organiseert. De winnaar kennen we op 21 maart, Wereldpoëziedag.

Hieronder stellen we de genomineerde bundels aan je voor.

Erwin Hurenkamp - Nu we er toch zijn

Nu we er toch zijn van Erwin Hurenkamp

We zijn altijd ergens en eigenlijk nooit alleen, of we dat nu willen of niet. Maar wat als de aarde waarop we staan ineens als een modderstroom onder onze voeten wegspoelt of ons als los zand door de vingers glipt? Hoe herpakken we ons dan en wat hebben dwaallichtjes, onderwatervogels en een koor boze bloemen ons daarover te zeggen? 'Nu we er toch zijn' is geen weerspiegeling van de wereld zoals die is, maar een verkenning van de wereld zoals die zou kunnen zijn.

Speelduur: 1:00, boeknummer: 33142

Vraag het Daisy-boek aan

Jens Meijen - Sunset Industries

Sunset industries van Jens Meijen

Hoe blijf je overeind in een stuurloze wereld? Je volledig afsluiten, wegvluchten in verhalen, of juist door solidariteit met anderen? Hoe doorwaad je de onophoudelijke stroom aan tragisch nieuws die onze levens binnen sijpelt, zonder jezelf te verliezen?

'Sunset Industries' volgt inwoners van Atlantis: een held die overstromingen bestrijdt, zijn familie op het thuisfront, en hun bijzondere hond. Ze leven in een mythisch universum waar goden door koelkasten snuffelen, asfaltwegen oerbossen dooraderen, en zeevaarders uit eeuwenoude sagen in landschepen rondrijden.

Speelduur: 1:09, boeknummer: 32006.

Vraag het Daisy-boek aan

Ruth Lasters - Tijgerbrood

Tijgerbrood van Ruth Lasters

De poëzie van Ruth Lasters is aards, wil aards zijn. In een weloverwogen syntaxis, met een voorkeur voor het onverwachte perspectief en een warm hart voor de zwakkeren, componeert ze versbeelden die afwijkend zijn en energiek, muzikaal en beeldend. 'Tijgerbrood' gaat over het verlangen om voor altijd toevlucht te kunnen zoeken, op te lossen in pure vorm, in woordenloosheid. 
 

Speelduur: 1:10, boeknummer: 33186

Vraag het Daisy-boek aan

Robin Block - Handleiding voor ontheemden

Handleiding voor ontheemden door Robin Block

Toen de grootouders van Robin Block na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, wachtte hun een kille ontvangst waar geen inburgeringsboekje tegen opgewassen was. Want hoe maak je van een nieuw land je thuis?
Block spiegelt, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Met rijke beelden en subtiele humor leest deze dichtbundel als een intiem en meeslepend reisverhaal, waarin Block het diep persoonlijke verbindt met een grotere geschiedenis. Voor iedereen die een plek zoekt tussen landen en vlaggen.

Speelduur: 2:25, boeknummer: 33141

Vraag het Daisy-boek aan

Dewi de Nijs Bik - Indolente

Indolente van Dewi De Nijs Bik

'Indolente' is een zoektocht naar een taal die ons ge­deelde verleden tastbaar maakt, voorbij de grenzen van het persoonlijke en buiten de gangbare paden van de geschiedschrijving. Dit zinderende debuut voert daarom weg van persoonlijke observaties naar culi­naire oriëntaties en historische sensaties. Ondertussen vinden er wisselingen plaats van seizoenen, plekken en omstandigheden. Indisch Californië maakt plaats voor de zwarte parelstranden van Columbus en uiteindelijk voert het spoor naar de Zeeuwse oester­putten, waar ons complexe heden zich als een schelp ontsluit.

Speelduur: 1:04, boeknummer: 33143

Vraag het Daisy-boek aan

Micha Hamel - Is daar iemand

Is daar iemand van Micha Hamel

Na een psychotische crisis belandt Micha Hamel in 2009 in de psychiatrische kliniek. In een doorlopend verhaal van honderd-en-een gedichten bericht hij van het slepende leven aldaar, in de tussenwereld waar zijn hersenen defect zijn en de diagnose nog niet is gesteld. Achter gesloten deuren kleit hij een vaas, kijkt voetbal, eet soep, oefent een glimlach, schrijft een brief naar zijn kinderen en boswandelt met zijn lotgenoten. Op de weg naar zijn herstel vergezellen hem op onverwachte momenten een paard, een leeuw en een makreel. Kwetsbaar, bevreemdend, moedig en vol gitzwarte humor worstelt de dichter zich een weg naar de uitgang.

Daisy-versie binnenkort beschikbaar.