Poëzieweek! Luisterpunt trakteert je op het Poëziegeschenk én drie poëzietips van het huis.

Poëzieweek 2021

28 januari is het Gedichtendag, een feest voor liefhebbers van poëzie en meteen ook het begin van een hele Poëzieweek. Van 28 januari tot en met 3 februari laten we de versregels knallen! Bij de Poëzieweek hoort traditioneel een Poëziegeschenk, en natuurlijk zetten we ook enkele pareltjes uit onze collectie in de kijker. 

Poëziegeschenk 'Samen Al t'Hope' van Maud Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi

Het thema van de Poëzieweek is dit jaar ‘Samen’ en het Poëziegeschenk is dan ook een samenwerking: de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en Irakees-Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi sloegen de handen in elkaar. Het geschenk draagt de titel ‘Samen Al t’Hope’.

Samen Al t'Hope van Maud  Vanhauwaert en Rodaan Al Galidi

Luisterpuntbibliotheek zorgde samen met Poëziecentrum, Passend Lezen en Poetry International voor een Daisy- en brailleversie van dit geschenk. Zo kunnen ook mensen met een leesbeperking van het geschenk genieten. Beide dichters lazen hun eigen werk in! Geloof ons: het is de moeite. Zelfs wie denkt niet van poëzie te houden, dagen we uit om dit geschenk te lezen. 

Hoe ontvang je dit geschenk? Simpel:

  • Ben je een Daisy-cd-lezer? Vraag het boek aan met een e-mail of bel naar 02 423 04 11.
  • Ben je een Daisy-online-lezer? Je kan het boek op je online boekenplank plaatsen in Mijn Luisterpunt, net zoals een gewoon boek.
    Wil je als Daisy-online-lezer liever een exemplaar op Daisy-cd zodat je het kan houden? Stuur een 
    e-mail of bel naar 02 423 04 11.
  • Ben je een genrelezer met als genre ‘poëzie’? Dan ontvang je de cd automatisch.

Als je de Daisy-cd aanvraagt tijdens de Poëzieweek, van 28 januari t.e.m. 3 februari, is dit een geschenk en hoef je deze niet terug te sturen!

Natuurlijk is deze bundel ook beschikbaar in braille. Met een e-mail naar ons krijg je hem meteen toegestuurd.

De toegankelijke versies zijn bestemd voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). 

Luister naar een fragment uit 'Samen Al t'Hope'

Poëzietips van het huis

In onze collectie vind je honderden prachtige poëziebundels. We lichten er drie uit! 

Jens Meijen - Xenomorf

De aarde is stervende: de poolkappen smelten, de oceanen zijn vervuild, onze longen worden langzaam bruin van de luchtverontreiniging. Meedogenloze dictators worden verkozen. Woede overheerst het maatschappelijk debat. Tegelijkertijd verliezen woorden hun rijkdom aan betekenissen, hun gelaagdheid sterft langzaamaan af en ons taalgevoel verschrompelt. Alles moet steeds sneller gaan, alles moet maximaal productief zijn, alles moet opbrengen, renderen, opleveren. In ‘Xenomorf’ tekent Jens Meijen hiertegen verzet aan. 
Jens Meijen won met deze bundel de C. Buddingh’-prijs 2020 voor het beste poëziedebuut. Hij las de Daisy-versie zelf in.

Daisy-boeknummer 28093, 1:43.
'Xenomorf' in onze catalogus

Ik vouw een boot van wit papier, een bloemlezing van Wablieft

Ik vouw een boot van wit papier

Dat goede poëzie niet moeilijk hoeft te zijn, ontdekt u in deze eerste gedichtenbundel van Wablieft. In de bundel vind je veertig gedichten die heel mooi én eenvoudig zijn, waarvan 39 bestaande gedichten van grote dichters uit Vlaanderen en Nederland. Joke van Leeuwen schreef een nieuw gedicht speciaal voor deze bundel. Met gedichten van onder anderen Herman de Coninck, Bart Moeyaert, Judith Herzberg, Toon Tellegen, Nannie Kuiper, Remco Campert en Hans Andreus.

Daisy-boeknummer 28902, 0:32.
'Ik vouw een boot van wit papier' in onze catalogus 

Mustafa Kör - Poëziejongens

Mustafa Kör - Poëziejongens

Wat hebben dertien scholieren van een technische school en dichter en schrijver Mustafa Kör met elkaar gemeen? Wat bracht hen samen? Waarom ruilt een dichter zijn stille zolderkamer in voor het geroezemoes van een klas? Deze bundel geeft inzage in het project Dichter in Residentie. Mustafa Kör verbleef gedurende enkele weken op het THHI in Tessenderlo, waar hij met taal en bewustwording een groep jongeren warm wilde maken voor kunst en cultuur. Een uniek poëzieproject voor het secundair onderwijs dat verrassende resultaten opleverde.

Daisy-boeknummer 29037, speelduur: 0:48
'Poëziejongens' in onze catalogus