Griet Op De Beeck schrijft het Boekenweekgeschenk

Het is opnieuw tijd voor de Boekenweek! Het jaarlijks terugkerend feest van het Nederlandstalige boek in Noord en Zuid vindt dit jaar plaats van 10 tot 18 maart. Traditioneel hangt aan de Boekenweek ook een Boekenweekgeschenk vast, dat dit jaar geschreven werd door niemand minder dan Griet Op de Beeck. Haar boek 'Gezien de feiten' is ook beschikbaar als Daisy-luisterboek en als brailleboek! 

Thema van de Boekenweek 2018 is 'Natuur', het motto bij dit thema is een dichtregel van Leo Vroman: 'en toch is alles wat we doen natuur'. Wie tijdens deze week voor 12,50 euro Nederlandstalige boeken koopt, krijgt het Boekenweekgeschenk 'Gezien de feiten' van Griet Op de Beeck er gratis bij.

Bij Luisterpunt kunt u het Daisy-boek aanvragen bij de uitleendienst (info@luisterpuntbibliotheek.be 02 423 04 11). Het Daisy-boeknummer is 25655 (speelduur 2:34). Als u het boek tijdens de Boekenweek bestelt, moet u het niet terugsturen. Het boek is ook beschikbaar in braille (boeknummer 17021, 3 banden).

Waarover gaat 'Gezien de feiten'?

'Gezien de feiten' gaat over Olivia, een vrouw van 71. Voor haar wordt alles anders als de man sterft met wie ze heel lang getrouwd was. In een ontwapenende weigering om zich te gedragen naar de wens van anderen of naar het traditionele beeld van wat ouderen zouden moeten doen, gaat ze op zoek naar een zinvolle manier om haar bestaan vorm te geven.

Het is een verhaal over de kracht van spijt hebben, de gretige wil om goed te leven, de warme wurggreep van families, de angst om ruimte in te nemen, de kilte van de wereld zoals we hem kennen en het wapen dat liefde kan zijn, als ze echt is tenminste. Griet Op de Beeck heeft (volgens de Boekenweek) een Boekenweekgeschenk geschreven waarin ze met lichtheid en humor de zwaarte verkent, waarin ze familieverhoudingen tekent in al hun broeierige complexiteit, waarin ze durft te pleiten voor het belang van emotie, waarin ze subtiel de politieke realiteit van vandaag aan de kaak stelt, waarin positivisme zoekt naar een nieuwe, eigenzinnige definitie.

Benieuwd? Beluister een stukje.

Nog meer Boekenweeklectuur? 

Luisterpunt biedt u ook het Boekenweekessay 'Natuurlijk' van Jan Terlouw aan als Daisy-boek (boeknummer 25804, 1:30) of brailleboek (boeknummer 43344, 3 banden). Aanvragen kan via e-mail of telefoon.

Waarover gaat 'Natuurlijk'? Het groen, het water, de dijken, de jagende wolken, de wisseling der seizoenen, het fascineert Jan Terlouw mateloos. Maar hij is ook bezorgd, want de natuur is in gevaar. De klimaatverandering is een feit. Het is niet te laat, maar het is wel de hoogste tijd voor drastische maatregelen. 'Natuurlijk' is een ode aan de natuur en een vurig pleidooi om de aarde in betere staat achter te laten voor volgende generaties.

Benieuwd? Beluister een stukje.

Wij wensen u alvast veel leesplezier!