Luisterpunt voor zorgvoorzieningen

De luisterboeken van Luisterpuntbibliotheek zijn er voor iederéén die moeite heeft met het lezen van gedrukte boeken, om welke reden dan ook: een visuele beperking (zoals cataract, retinitis pigmentosa, enz.), een fysieke beperking (reuma, Parkinson, fybromyalgie, …), afasie, dyslexie, …  Want iedereen kan lezen, ook als je ogen niet goed meer meewillen of als het moeilijk wordt om een boek vast te houden.

Om zoveel mogelijk lezers te bereiken en de drempel om te starten met luisterboeken zo laag mogelijk te houden, werken we graag en veel samen met organisaties, waaronder woonzorgcentra, kortverblijfcentra, lokale dienstencentra en ziekenhuizen.

Als organisatie kan je:

Schrijf hiervoor eerst je organisatie in.

Luisterpunt? Daisy-boeken? Anderslezen-app? Helemaal mee in 8 minuten!

Wil je mensen (opnieuw) leesplezier bezorgen dankzij onze Daisy-luisterboeken, maar weet je niet waar te beginnen? Bekijk het 8-minuten-webinar, waarin we je in een notendop uitleggen:

  • welke boeken je in onze collectie vindt;
  • hoe je als zorgvoorziening lid kan worden en bewoners kan inschrijven;
  • hoe Daisy-online en de Anderslezen-app werkt;
  • ... 

Een hartverwarmende getuigenis ...

Frans

    Paul bestelt vanuit Zweden Daisy-boeken voor zijn vader in een Antwerps woonzorgcentrum:

    "Het aanvullen van vaders boekenplank werd plots erg belangrijk toen de coronamaatregelen betekenden dat alle animatie voor de ouderen werd afgelast, de cafetaria werd gesloten, bezoek van buitenaf werd geweerd en vader zelfs z’n echtgenote die op een andere afdeling van het woonzorgcentrum verblijft niet meer kon ontmoeten. Voor iemand die niet meer ziet worden de dagen dan vreselijk lang. Van hier in ’t Noorden kon ik het lijstje blijven aanvullen. Het personeel van het woonzorgcentrum zorgde voor vlotte logistiek zodat wat ”uitgelezen” was onmiddellijk kon vervangen worden met nieuw materiaal. Dag in, dag uit loopt de Daisy-speler warm!"

    Welke boeken vind je in onze collectie?

    Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 50.000 Daisy-luisterboeken en 20.000 brailleboeken. Het aanbod kan je vergelijken met dat van de lokale bibliotheek: fictie, non-fictie, jeugdboeken, poëzie, kookboeken, ... Voor elk wat wils! Neem zeker eens een kijkje in onze online catalogus.

    Extra populair bij oudere lezers zijn:

    • populaire genres zoals detectives, romantische boeken, streek- en familieromans
    • klassiekers (bv. Willem Elsschot, Stijn Streuvels, Cyriel Buysse, …)
    • kortverhalen
    • informatieve en historische boeken
    • hoorspelen – luisterverhalen met verschillende stemmen, muziek, geluiden … (waaronder heel wat hoorspelen met de stemmen van de vroegere BRT). We zetten de 20 populairste op een rijtje.

    Daisy-cd's

    Ervaring leert dat heel wat mensen nog niet helemaal vertrouwd zijn met tablets en smartphones, zeker niet als ze slechtziend zijn. Met een tafelmodel Daisy-speler en een Daisy-cd kan je oudere mensen vaak gemakkelijker laten proeven van luisterlezen. Om Daisy-boeken echt volop te kunnen promoten in jullie organisatie is het belangrijk dat je collectie up-to-date en aantrekkelijk is. Vraag dus geregeld nieuwe Daisy-boeken aan. Dat doe je als volgt:

    Schrijf eerst je organisatie in als dit nog niet gebeurd is. Vervolgens kan je binnen het organisatie-account cd's aanvragen. Ga als volgt te werk:

    1. Log in op Mijn Luisterpunt met het lenersnummer van jouw organisatie, het wachtwoord is 01-01-1800. 
    2. Klik op het menu-item 'Daisy-cd's.
    3. Klik op 'Nieuwe cd aanvragen'. Je komt terecht in onze online catalogus. 
    4. Zoek het boek dat je wil aanvragen en klik naast het boek op 'Aanvragen'.
    5. Je ontvangt de cd binnenkort per post. 

    Er staat geen limiet op het aantal cd’s dat je kan aanvragen en je hoeft ze ook niet terug te sturen. We streven ernaar om aangevraagde cd’s binnen 2 weken te leveren. Je kan ons ook laten weten hoeveel cd’s je wil en ons de titels laten kiezen.

    Als geheugensteuntje bieden we 2 keer per jaar een door ons samengesteld kant-en-klaar pakket aan, dit kan je ook steeds aanvragen. We raden echter aan om ook hiernaast geregeld zelf nieuwe titels aan te vragen.

    Daisy-speler

    Victor Reader Stratus 4M

    Daisy-cd’s speel je best af met een Daisy-speler. Wij verkopen zelf geen Daisy-spelers. Een overzicht van de verschillende modellen en leveranciers vind je op de website van het KOC - Kenniscentrum hulpmiddelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

    Af en toe organiseren we een groepsaankoop zodat je een toestel aan een voordelig tarief kan aanschaffen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief en je blijft zeker op de hoogte. 

    Daisy-online

    Als organisatie kan je zelf eenvoudig lezers die een tablet of smartphone hebben inschrijven voor Daisy-online en de Anderslezen-app. Zo wordt de drempel om met ons online aanbod te starten nog lager. Alle info hierover vind je op www.luisterpuntbibliotheek.be/daisy-online-organisaties.

    Promotie en samenwerken

    Ga aan de slag met ons promotiemateriaal:

    We zijn steeds bereid om samen te werken, om mee na te denken over specifieke vragen en/of noden die jullie hebben, over gezamenlijke (promotie)acties, enzovoort. Wil je graag een infosessie organiseren voor jullie medewerkers of voor de doelgroep zelf? Wij stellen met veel plezier onze werking voor, we doen dat liefst live, al kan online eventueel ook. Contacteer ons voor de mogelijkheden.

    Daarnaast werken we ook samen met de meeste lokale bibliotheken in Vlaanderen, ook daar kunnen lezers terecht voor een Daisy-speler, Daisy-cd’s en de Anderslezen-app, en zijn er allerlei samenwerkingen mogelijk. Een overzicht van alle bibliotheken met een Daisy-werking vind je in deze lijst (Excel - 84 KB)

    Campagne 'Gaat lezen moeilijk? Geef je oren de kost!'

    Man met blauwe koptelefoon en oranje T-shirt luistert met de Anderslezen-app op de tablet

    Naast boeken kan je ook tijdschriften en kranten beluisteren in Daisy-vorm. Samen met Transkript (Daisy-luistertijdschriften) en Kamelego (Audiokranten) voeren we de campagne 'Gaat lezen moeilijk? Geef je oren de kost!' 

    Meer info vind je op www.geefjeorendekost.be.
    Heb je vragen? Stuur een e-mail naar info@geefjeorendekost.be

    Nieuwsbrief zorgvoorzieningen

    Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor zorgvoorzieningen en blijf op de hoogte van onze werking voor bibliotheken, updates van de Anderslezen-app, boeiende boekentips, infosessies en meer. De nieuwsbrief verschijnt een viertal keer per jaar.

    Vragen?

    Heb je een vraag? Waarschijnlijk vind je het antwoord op onze pagina met veelgestelde vragen.

    Toch nog een onbeantwoorde vraag? Stuur een e-mail naar Véronique Rutgeerts, onze contactpersoon voor organisaties: veronique.rutgeerts@luisterpuntbibliotheek.be.