Linio of Linio Pocket

Daisy-online-boeken op een Linio of Linio Pocket afspelen

Dit deel gaat over de Plextalk toestellen die rechtstreeks via het internet uw boekenplank kunnen openen. Dit zijn de Plextalk Linio en Linio Pocket. De gewone Linio is een tafelmodel. De Linio Pocket is een toestel in zakformaat dat u gemakkelijk kunt meenemen.

Ik heb een Pocket, maar ik weet niet of het een Linio Pocket is…

Ik heb een Plextalk tafelmodel maar weet niet of het een Linio is…

Hoe navigeer ik in het menu?

Hoe kan ik mijn Linio toestel instellen voor Daisy-online-boeken?

Hoe gebruik ik de boekenplank met Daisy-online-boeken op mijn toestel?

Hoe verwijder ik een draadloze internetverbinding op mijn toestel?

Hoe verwijder ik de boekenplank met Luisterpunt Daisy-online-boeken op mijn toestel?

Ik heb een Pocket, maar ik weet niet of het een Linio Pocket is…

De Linio Pocket onderscheidt zich van de vorige Pocket door het reliëfsymbool aan de achterzijde van het toestel. Houd het toestel in uw handen met de toetsen aan de voorzijde. Voel aan de bovenkant van de achterzijde de twee bolletjes in de hoeken. In het midden van de achterkant voelt u twee streepjes. Tussen de bolletjes en de streepjes zal u een symbool in reliëfprint voelen. Als u dit symbool niet voelt heeft u een Pocket (zonder internetfunctie) en geen Linio Pocket (met internetfunctie). In dat geval kunt u navigeren naar Daisy-online-boeken op een Daisy-speler met SD-kaart of USB-stick afspelen.
U kunt een Linio ook visueel herkennen door een witte print van het symbool aan de voorzijde.

Top

Ik heb een Plextalk tafelmodel maar weet niet of het een Linio is…

U herkent een Linio, voorheen ook wel PTX1 genoemd, door de ingang voor een netwerkkabel aan de achterzijde van het toestel. Dit gat bevindt zich links van de plaats waar u de stroomkabel in het toestel steekt. Bij de informatie die u hoort als u op de info-toets drukt hoort u het modelnummer:

 • Als u Linio PTX1 hoort, kunt u de online boekenplank inladen en is er geen probleem. 
 • Als u PTN2 hoort moet u eerst uw boeken downloaden, uitpakken en vervolgens op SD-kaart of USB-stick plaatsen. Hoe moet u een boek uitpakken?
 • Als u PTN1 hoort, kunt u alleen cd's gebruiken.

Top

Hoe navigeer ik in het menu?

Via het menu kunt u uw Linio of Linio Pocket instellen. U heeft dit menu o.a. nodig om uw toestel met internet te verbinden en uw account voor Daisy-online-boeken toe te voegen. U vraagt het menu op via de menutoets. Deze toets bevindt zich onder de aan/uit toets en boven de titeltoets op een Linio Pocket en helemaal linksboven op een Linio. Navigeer in het menu met de vier toetsen die zich rond de startstoptoets bevinden op de Linio Pocket: de linker- en rechtertoets en de naar-boven- en de naar-beneden-toets. Op het Linio tafelmodel zijn dit toetsen 4 en 6 voor links en rechts en 2 en 8 voor naar boven en naar beneden.

Het menu bestaat uit een vertakking van verschillende niveaus. Binnen een niveau kunt u navigeren met de linker- en rechtertoets.
Ter verduidelijking een voorbeeld. Stel dat het menu op het eerste niveau 4 items bevat die we A, B, C en D noemen. Als u op de rechtertoets drukt navigeert u van A naar B en spreekt het toestel item B uit. Als u deze toets nog twee keer indrukt, hoort u C en vervolgens D. Vanuit D op de rechtertoets drukken leidt tot A. U komt dus uit bij het begin. Als u vanuit A op de linkertoets drukt, komt u onmiddellijk uit op D.

Als u het item hoort dat u nodig heeft, drukt u op de naar-beneden-toets om te bevestigen. Met deze toets komt u in een submenu terecht dat opnieuw is opgebouwd uit items waardoor u kunt navigeren met de linker- en rechtertoets. Op die manier kunt u doorheen verschillende niveaus van submenu's navigeren. Verder bouwend op vorig voorbeeld: een menu bevat de items A, B, C en D op het eerste niveau. Menu-item C geeft toegang tot een submenu op een tweede niveau met de items 1, 2 en 3. Menu-item 2 in dit submenu geeft toegang tot nog een dieper submenu op een derde niveau met de items W, X, Y en Z. Om naar item Z te navigeren doet u het volgende:

 • Druk op de menutoets om naar het menu te gaan en hoor: 'Menu. A'. A is het eerste item van het menu op niveau 1.
 • Druk op de rechtertoets en hoor B. Druk nog een keer op de rechtertoets en hoor C. Druk daarna op de naar-beneden-toets en hoor 'Bevestig. 1'. 1 is het eerste item van het submenu op niveau 2.
 • Druk op de rechtertoets en hoor '2'. Druk daarna op de naar-beneden-toets en hoor 'Bevestig. W'. W is het eerste item van het submenu op niveau 3.
 • Druk op de linkertoets en hoor 'Z'. Druk daarna op de naar-beneden-toets om te bevestigen. Het item Z kan een actie zijn zoals bv. 'verwijder draadloos netwerk' of kan toegang geven tot een nog dieper niveau in het menu met verschillende keuzeitems. In deze stap drukten we op de linkertoets omdat we via het circulaire menu sneller Z op die manier kunnen bereiken dan wanneer we van links naar rechts zouden navigeren. Terugkeren kan door op de naar-boven-toets te drukken. U hoort 'Annuleren' gevolgd door het item een niveau hoger dat u voorheen had aangedrukt om binnen te gaan in het submenu. U kunt het drukken op de naar-boven-toets herhalen tot u terug op het eerste niveau bent. Als u op het eerste niveau op de naar-boven-toets drukt verlaat u het menu. U kunt ongeacht het niveau waar u zich bevindt het menu volledig verlaten door op de menutoets te drukken.

Top

Hoe kan ik mijn Linio toestel instellen voor Daisy-online-boeken?

Als u reeds een online boekenplank heeft met audiokranten van Kamelego vzw of luistertijdschriften van Transkript vzw hoeft u niks te doen. U zal uw Daisy-online-boeken terugvinden samen met uw kranten of tijdschriften. Ziet u uw boeken niet verschijnen? Neem dan contact op met de uitleendienst via 02 423 04 11.

Via een draadloze internetverbinding kunt u rechtstreeks Daisy-online-boeken afspelen op uw toestel. Om dit mogelijk te maken moet u enkele instellingen aanpassen via het menu van uw toestel. Dit is een zeer uitgebreide en technische uitleg. Als onderstaande tekst u niet verder helpt, vraagt u best aan uw leverancier om alles correct in te stellen.

Hieronder geven we de 3 stappen die u moet volgen om uw boekenplank met Daisy-online-boeken toe te voegen op uw toestel.

Stap 1 - Verbinding maken met het internet

Indien u reeds een online service gebruikt op uw toestel mag u deze stap overslaan en onmiddellijk doorgaan naar stap 2.

Een Linio tafelmodel kan zowel draadloos als via de kabel verbinden met het internet. Met een Linio Pocket kunt u alleen draadloos verbinden.

Om te verbinden via kabel plaatst u achteraan een internetkabel in uw toestel en verbindt u deze kabel met uw thuisrouter. Vaak staat deze router op de plaats waar de internetverbinding toekomt in het gebouw.

Voor het opzetten van een draadloze internetverbinding heeft u volgende gegevens nodig:

 1. De naam van het draadloos netwerk, ook wel SSID genoemd
 2. Het beveiligingstype, zoals bv. WPA TKIP , WPA AES of WPA2 AES
 3. Het wachtwoord van het draadloos netwerk 

U ontvangt deze gegevens wanneer u een draadloze internetverbinding laat installeren in uw huis.

TIP - Wanneer u nog een toestel moet kopen neemt u deze gegevens van uw draadloos netwerk best mee naar uw leverancier zodat zij het toestel op voorhand voor u kunnen configureren.

Verbinding maken met uw draadloos internet via een Windows computer

 • U kunt uw toestel configureren met behulp van de Plextalk Setting utility software.
 • U kunt deze software downloaden (zip-bestand). Wanneer u het programma heeft gedownload pakt u het ZIP-bestand uit in een map op uw pc. U bladert naar deze map en dubbelklikt op PlextalkSettingUtil_forPTX.exe. 
 • De toepassing opent in het tabblad Bekabelde verbinding. Ga naar het 2de tabblad Draadloze verbinding.
 • Vink het vakje aan bij Zet Draadloze verbinding aan.
 • Druk op de knop Toevoegen om uw draadloos netwerk toe te voegen. Het dialoogvenster Draadloze LAN eigenschappen verschijnt.
 • Vul het SSID in. Deze technische term verwijst naar de naam van uw netwerk in huis. Let op, deze naam is hoofdlettergevoelig. Vaak wordt de naam van de eigenaar of het toestel gebruikt zoals bv. Janssens of bbox-5E040.
 • Kies bij Veiligheid het beveiligingstype. Dit kan geen beveiliging, WEP, WPA PSK TKIP, WPA PSK AES of WPA2 PSK AES zijn. De term PSK wordt meestal weggelaten in de gegevens die u heeft.
 • Vul vervolgens uw wachtwoord in bij Netwerk sleutel en nogmaals bij Bevestig de Netwerk sleutel. Let ook hier weer op de hoofdlettergevoeligheid. Anders zal de verbinding niet lukken.
 • Negeer de andere instellingen en klik op ok om het dialoogvenster te sluiten. De naam van het netwerk is nu zichtbaar in de lijst van draadloze verbindingen.
 • Voeg eventueel extra draadloze verbindingen toe op dezelfde manier. Dit is handig wanneer u vaak op verschillende plaatsen komt waarvan u beschikt over de gegevens.
 • Plaats als u klaar bent de lege SD-kaart van uw Linio in uw computer. Klik op Maak instellingsbestand en blader naar de SD-kaart. Druk op ok en u krijgt de boodschap 'Instellingen aanmaken is met succes voltooid' als bevestiging. Druk op ok om het dialoogvenster te sluiten.
 • Druk tenslotte op Verlaten om de software af te sluiten.
 • Haal de SD-kaart uit uw computer en plaats deze in uw toestel.

De volgende stappen voert u uit op uw Linio of Linio Pocket:

 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Laden van netwerkinstellingen en bevestig. Bij sommige spelers zal dit Online instellingen > Laden van netwerkinstellingen zijn.
 • U hoort 'Bevestigen. U gaat de netwerkinstellingen laden, weet u dit zeker?' Bevestig een 2de keer. U hoort 'Bevestigen. Configuratiebestand gedownload van SD-kaart'. Nu is het draadloos netwerk op uw toestel geconfigureerd.

Nog enkele opmerkingen: Als u een Linio tafelmodel heeft kunt u ook een USB-stick gebruiken. Als u een Linio Pocket heeft maar geen SD-kaart-lezer in uw computer kunt u gebruik maken van de bijgeleverde USB-kabel. Plaats het instellingsbestand dan via de kabel op het intern geheugen. U zult na een succesvolle verbinding via de USB-kabel het intern geheugen van uw Linio Pocket zien als een schijfstation in Windows Verkenner of Finder.

Alternatief - Verbinding maken met uw draadloos internet zonder Windows computer

Als u geen computer met Windows heeft, kunt u de draadloze netwerkinstellingen ook rechtstreeks instellen op uw Linio of Linio Pocket. Let wel: gebruikers hebben sowieso een computer nodig om hun boekenplank instellingen af te halen van de anderslezen.be website voor het instellen van de online boekenplank in stap 3. Als u geen computer heeft neemt u best contact op met uw leverancier.

Draadloos internet invoeren via menu:

 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Draadloos netwerkinstellingen > Beschikbaar draadloos netwerk en bevestig. U hoort nu de gegevens van een draadloos netwerk. 
 • Navigeer met de linker- en rechtertoets tot u de naam van het netwerk hoort waarmee u wilt verbinden en bevestig. Het beveiligingstype wordt automatisch gedetecteerd.
 • U wordt nu gevraagd om het wachtwoord in te voeren van uw netwerk. De toetsen van het toestel zijn overgeschakeld op de ABC-modus zodat u letters kunt ingeven. Geef nu karakter per karakter het wachtwoord van het netwerk in. Let op de hoofdlettergevoeligheid. De knoppen 2 tot en met 9 bevatten de karakters. Met de linker- en rechtertoets kunt u door de ingevoerde karakters navigeren. Met de sterretjestoets kunt u het karakter verwijderen dat voor het karakter staat dat u hoort. U kunt zoals bij een gsm het ene na het andere karakter invoeren. Wacht op het herhalen van de ingevoerde letter als u twee karakters na elkaar moet invoeren die zich op dezelfde toets bevinden. Bij het herhaaldelijk drukken op een knop hoort u eerste de kleine letters, dan de speciale karakters, dan het cijfer en vervolgens de hoofdlettervarianten van de kleine letters. Druk op de startstoptoets om uw invoer te controleren. Bevestig na de invoer. Daarna moet u nog 3 keer bevestigen en hoort u 'Gereed'. Het toestel zal nu automatisch verbinding maken met uw netwerk.

Stap 2 - Werk de software van uw toestel bij.

Om te kunnen werken met de online boekenplank werkt u best met de laatste versie van de software voor uw Linio. Om de software bij te werken navigeert u naar Netwerkinstellingen (of Online instellingen) > Bijwerken van de software via het netwerk en bevestigt u. U hoort 'Bevestigen. Start bijwerken van de software over het netwerk. Weet u dit zeker? Het downloaden kan lang duren. Gelieve de stroomadapter aan te sluiten.' Sluit de stroomadapter aan van het toestel en bevestig. Vervolgens wordt u verder begeleid tijdens het updateproces. U zult nog een keer moeten bevestigen nadat het draadloos netwerk is herkend. Daarna zal u tijdens het downloaden een wachtgeluid horen. U kunt het percentage van de download volgen via de infotoets. Na het downloaden hoort u 'Bijwerken wordt gestart'. Tenslotte hoort u 'Bijwerken is voltooid.' Het toestel zal automatisch opnieuw starten. Als u toestel reeds de recentste versie bevat krijgt u hierover een waarschuwing bij aanvang van het updateproces en hoeft u niks te doen.

Stap 3 - Configureer uw online boekenplank op uw toestel.

Ga via een computer naar de loginpagina van Anderslezen.be. Vul uw lenersnummer in bij gebruikersnaam en uw geboortedatum bij wachtwoord en druk op aanmelden. Het wachtwoord is in de vorm dd-mm-jjjj, bv. 24-03-1975.

Druk in het menu van de website op uw lenersnummer, er opent een submenu. Kies voor 'instellingen'. Op deze pagina staat 'Heb je een Plextalk Linio of Pocket, download dan hier je persoonlijke instellingen om het toestel te configureren voor online lezen.' Download dit bestand en plaats het op uw lege SD-kaart of USB-stick.

Plaats de SD-kaart of USB-stick in uw toestel en navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Online service instellingen > Instelling laden en bevestig 2 keer. De instellingen worden ingeladen. Na het inladen zal het toestel herstarten. Het instellen van de online toegang is nu voltooid.

Top

Hoe gebruik ik de boekenplank met Daisy-online-boeken op mijn toestel?

Boekenplank openen en door titels navigeren

Via de titeltoets kunt u navigeren tussen Agenda, SD-kaart, Intern geheugen, Spraakmemo en 1 of meerdere boekenplanken. Druk herhaaldelijk op de titeltoets tot uw boekenplank wordt aangekondigd. U kunt met de linker- en rechtertoetsen navigeren door de lijst van publicaties. De lijst begint na de melding 'Geleende titels'. Per boek hoort u de auteur, de titel en de naam van de uitgever. Navigeer naar de titel die u wenst en druk op de startstoptoets om te openen. Het voorlezen van het boek begint na enkele seconden.

Navigeren in een Daisy-online-boek

Kies met de naar-boven-toets en naar-beneden-toets hoe u wilt navigeren. Afhankelijk van het boek kiest u tussen verschillende niveaus, paginanavigatie, navigatie op zinsdeel en navigatie per 10 minuten of per 30 seconden. Kies een eenheid van navigatie.

Gebruik de linkertoets om terug te keren en de rechtertoets om vooruit te springen met de gekozen eenheid in het boek. Druk op de titeltoets om het boek te verlaten en terug te keren naar de boekenplank.

Een Daisy-online-boek downloaden

Vroeger was op de Linio’s alleen streamen mogelijk, tegenwoordig lukt het ook om boeken te downloaden en ze vervolgens te back-uppen naar de SD-kaart of het intern geheugen. Als u bladert door uw boekenplank downloadt u het boek met toets 9 om het na het downloaden opnieuw met toets 9 te plaatsen op een doelmedium. U kunt tussen een SD-kaart en het intern geheugen kiezen. Via de info-toets kunt u zowel het verloop van een download als een back-up opvolgen. Bij het downloaden moet u meerdere malen op de infotoets drukken tot u de downloadinformatie hoort. Als u dit niet doet hoort u steeds ook alle andere informatie.

Een Daisy-online-boek elektronisch inleveren

Momenteel is het niet mogelijk om een Daisy-online-boek elektronisch in te leveren op uw toestel via de bladwijzertoets. Wij houden u op de hoogte wanneer deze functie beschikbaar wordt. U kunt uw titel elektronisch inleveren via de knop inleveren op de boekenplank in Mijn Luisterpunt, door ons te contacteren via 02 423 04 11 of door te mailen.

Top

Hoe verwijder ik een draadloze internetverbinding op mijn toestel?

 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Draadloos netwerkinstellingen > Draadloos netwerk instelling verwijderen of wijzigen en bevestig. 
 • Kies met de linker- en rechtertoets de draadloze internetverbinding die u wilt verwijderen en bevestig.
 • Navigeer naar Draadloos netwerk instelling verwijderen en bevestig 2 keer.

Top

Hoe verwijder ik de boekenplank met Luisterpunt Daisy-online-boeken op mijn toestel?

 • Als u de boekenplank met Luisterpunt Daisy-online-boeken verwijdert, zult u ook geen toegang meer hebben tot de audiokranten van Kamelego en de luistertijdschriften van Transkript als u daar op geabonneerd bent. Als u alleen de boeken weg wilt, moet u contact opnemen met de Anderslezen helpdesk via 013 22 90 34 of helpdesk@anderslezen.be.

 • Navigeer in het menu naar Netwerkinstellingen > Online service instelling > instellingen bevestigen en wijzigen en bevestig.
 • U hoort de naam van een boekenplank. Navigeer met de linker- en rechtertoetsen naar de gewenste boekenplank en bevestig.
 • Navigeer naar Instelling verwijderen en bevestig 2 keer. De boekenplank wordt van het toestel verwijderd en het toestel zal automatisch herstarten.

Top