Lees voor

Luisteren. Lezen. Beleven.

Maak met jouw bib het verschil voor mensen met een leesbeperking.

In het najaar van 2024 voert Luisterpuntbibliotheek campagne naar volwassenen met een leesbeperking (visueel / motorisch / neurologisch …), met extra focus op ouderen. 
Als lokale bibliotheek maak je mee het verschil. Op deze pagina vind je alle info en inspirerende voorbeelden. De pagina wordt steeds aangevuld.

Alles op een rijtje

Waarom deze campagne?

Duizenden lezers genieten elke dag van boeken in Daisy-luistervorm. Toch horen we nog te vaak dat mensen Daisy-boeken pas zo laat leerden kennen, omdat hun huis- of oogarts niet doorverwees, of omdat ze dachten dat we er enkel zijn voor slechtzienden. Heel wat mensen denken dus nog (onterecht) dat lezen niets meer voor hen is.  Daar willen we dit najaar verandering in brengen met de campagne 'Luisteren. Lezen. Beleven.' Ons doel: meer leesplezier voor meer mensen.

We richten ons op volwassenen met een leesbeperking (visueel / motorisch / neurologisch …), met extra focus op ouderen. 

Kern­bood­schap

1. Ook met een leesbeperking kan je blijven lezen.  Met luisterboeken gaat een wereld (opnieuw) open.

2. Boeken – in welke vorm dan ook – dragen bij tot verbinding tussen mensen. Of je nu samen leest, je laatst gelezen boek bespreekt of tips uitwisselt; lezen zorgt steeds weer voor verbinding tussen mensen, jong en oud. Ook als je een leesbeperking hebt.

Hoe?

  • Digitaal en gedrukt campagnemateriaal 
  • Affiches in het straatbeeld (vanaf eerste helft oktober)
  • Tv- en radiospot van 21 t.e.m. 25 oktober
  • Lokale bibliotheken
  • Infosessies voor woonzorgcentra en lokale dienstencentra over heel Vlaanderen
  • Aandacht bij leden- en patiëntenverenigingen, huisartsen en oogartsen
  • ...
"Ik vind het fantastisch dat de leeswereld van onze bibbezoekers met leesmoeilijkheden terug geopend is dankzij Luisterpuntbib! Een jongere met dyslexie, een bedlegerige opa, ... Ze genieten terug van boeken via de Anderslezen-app en de Daisy-boeken, en fleuren op als ze het ruime aanbod ontdekken. Als bib zijn we blij om dat steentje te kunnen bijdragen, want iedereen heeft recht op lezen en op toegang tot boeken."
Anne Vrints, bibliotheekmedewerker Beringen

Waarom zou je als bibliotheek meedoen?

Daisy-boeken in de lokale bib zijn een win-win-win.

  • Voor de lezer / geïnteressseerde: de lokale bib is een logische plek om raad te vragen in de zoektocht naar leeshulpmiddelen. De geïnteresseerde (of mantelzorger) kan zo in een (vaak) bekende omgeving terecht. Hij kan een demo krijgen van de Anderslezen-app of een Daisy-speler, kan meteen vragen stellen, ... De kracht van dit persoonlijke contact is niet te onderschatten. 
  • Voor je bib: je bereikt mensen die je anders niet (meer) bereikt. Je werkt aan een inclusieve dienstverlening. De bib voor iederéén!
  • Voor Luisterpunt: nog meer mensen met een leesbeperking vinden de weg naar toegankelijke boeken. 

Webinar voor bibliotheekmedewerkers

Meer dan 150 bibliotheekmedewerkers woonden onze lanceringswebinars bij. En hun enthousiasme was groot!

Gemist? Bekijk de opname hieronder, waarin je:

  • een kort maar krachtig overzicht krijgt van onze werking voor volwassenen – van onze collectie tot de werking van een Daisy-speler en de Anderslezen-app;
  • inspiratie opdoet door andere bibliotheken;
  • alles te weten komt over onze campagne en hoe je als bibliotheek kan deelnemen.

Bekijk het webinar

Gedrukt en digitaal promotiemateriaal & 7 tips

  • In de eerste helft van oktober ontvangt elke bibliotheek een pakket promotiemateriaal, met daarin de campagneposter, -bladwijzers én volledig vernieuwde Luisterpuntfolders. Je kan altijd materiaal bij bestellen
  • Download onze campagnekit met kant-en-klare teksten en beelden voor sociale media, nieuwsbrieven, webpagina's, magazines, ... Vanaf 14/10 vind je er ook de video- en radiospot
  • Van 18 tot en met 24 november vindt de Ouderenweek plaats: een extra gelegenheid om Daisy-boeken in de kijker te zetten.

Hieronder geven we 7 tips ter inspiratie, waar je op korte of iets langere termijn mee aan de slag kan. 

1. Informeer alle collega’s

Zorg dat elke medewerker op de hoogte is van Daisy-boeken, de Daisy-speler en de app. Het webinar hierboven zet je snel op weg.
Nuttige links:

Een demonstratie van de Daisy-speler vind je in het webinar hierboven.

Luisterpunt geeft ook graag een (gratis) infosessie voor je bibteam, dat kan ter plekke of online. Meer info.

Daisy-stand in Bibliotheek Brugge
Daisy-stand in Bibliotheek Brugge

2. Maak Daisy-boeken, de app en de speler zichtbaar en laat mensen het eens uitproberen

Zorg voor een tablet waarop mensen meteen de Anderslezen-app kunnen uitproberen: zo zien ze meteen hoe eenvoudig de app werkt. 

Ervaring leert dat heel wat mensen nog niet helemaal vertrouwd zijn met tablets en smartphones, zeker niet als ze slechtziend zijn. Met een tafelmodel Daisy-speler en een Daisy-cd kan je oudere mensen vaak gemakkelijker laten proeven van luisterlezen. Verstop je Daisy-speler niet in een kast of magazijn, maar zet hem bijvoorbeeld in de buurt van de groteletterboeken, samen met de Daisy-cd's en info over het Daisy-online-aanbod. 

Naast een vaste plek voor Daisy-boeken kan je natuurlijk ook steeds een mooie info- / themastand maken, op een centrale bib in de plek met veel passage. 
 

Dochter helpt vader met Daisy-speler

Geen Daisy-speler in de bib? Teken in op onze groepsaankoop

De afgelopen maanden kregen we van heel wat bibliotheken en zorgvoorzieningen de vraag naar een nieuwe groepsaankoop Daisy-spelers. We gingen op deze vraag in en organiseren daarom een groepsaankoop voor de Daisy-speler Victor Reader Stratus 4M, waarmee je een toestel kan kopen aan een serieuze korting.

Bruikleencollectie Daisy-cd's

3. Zorg voor een aantrekkelijke collectie cd’s

Verouderde titels spreken niet aan. De Zeven Zussen, een detective van Toni Coppers of de nieuwe Bart Van Loo herkent iedereen en vind je ook in Daisy-vorm. Zo zien mensen dat Daisy-boeken dezelfde titels zijn als de gedrukte boeken in jullie bib.

Wil je graag je collectie Daisy-cd's voor volwassenen opfrissen maar vind je niet de tijd om door onze collectie te grasduinen en nieuwe boeken aan te vragen? Maak het je gemakkelijk en bestel een door ons samengesteld pakket van 25 of 50 cd's, met voor elk wat wils. 

4. Gebruik je online kanalen

Zet jullie Daisy-werking in de kijker op je bibwebsite, je sociale media, in je nieuwsbrief, ...

Wij zorgden voor een campagnekit met kant-en-klare teksten en beelden voor sociale media, nieuwsbrieven, webpagina's, magazines, ... Vanaf 14/10 vind je er ook de video- en radiospot

Voor je website kan je een kant-en-klare Daisy-webpagina gebruiken, die je vindt in de inhoudsbibliotheek van Cultuurconnect en met enkele klikken aan je eigen webpagina kan koppelen. We raden wel aan om zeker jullie eigen toets aan de pagina te geven. 

5. Denk buiten de muren van je bib

Probeer ook mensen te bereiken die niet (gemakkelijk) in je bib langskomen. 

Leg contact en zoek naar samenwerking met bijvoorbeeld:

  • Woonzorgcentra, lokale dienstencentra
  • Huisdokters, oogartsen en opticiens
  • Thuiszorgorganisaties
  • Seniorenverenigingen, Ouderenadviesraad
  • Patiëntenverenigingen, lotgenotengroepen
  • De lokale mutualiteit
  • Ziekenhuizen met een oogafdeling
  • ...

Heb je een bib-aan-huis-dienstverlening? Informeer dan zeker ook je vrijwilligers over het Daisy-aanbod.

Medewerker geeft infosessie in plaatselijke bib.

6. Organiseer een infosessie

Luisterpunt geeft graag en veel infosessies over Daisy-boeken in samenwerking met bibliotheken, bekijk ons vormingsaanbod

Heel wat bibliotheken organiseren zélf infosessies, bijvoorbeeld als digisessie, zoals Bibliotheek Beringen, of een sessie waarin je naast Daisy-boeken ook e-boeken en podcasts voorstelt - zoals bibliotheek Nazareth deed. 

Zelf organiseren we een twintigtal infosessies voor woonzorgcentra en lokale dienstencentra, over heel Vlaanderen.  Deel je mee?

"15 jaar lang vroeg ik cd's aan voor L., een oudere dame. Ze leende om de zes weken 10 boeken. Wanneer ze vroeger zonder leesvoer zat belde ze me op met de vraag: "Je mag me niet vergeten hoor, want zonder boeken gaat het niet." Ze nam de Daisy-speler mee naar buiten als ze de was ophing, hij stond naast haar bed voor het geval ze ’s nachts niet kon slapen. Kortom, hij ging overal met haar mee en heeft haar vele uren leesplezier en gezelschap bezorgd. Een ding weet ik zeker: het was een plezier om voor L. boeken aan te vragen. De vreugde die ze aan haar boeken beleefde en haar dankbaarheid gaven mij soms vleugels."
Marleen (medewerker bibliotheek Poperinge)

Greta reist naar een andere wereld met Daisy-luisterboeken.
 

7. Deel getuigenissen van enthousiaste Daisy-lezers

Échte verhalen van échte mensen doen het altijd goed. Op onze website vind je heel wat getuigenissen waarin Daisy-lezers (en hun omgeving) vertellen wat de luisterboeken voor hen betekenen. 
Heb je een enthousiaste gebruiker in de bib? Vraag dan gerust of hij/zij in een filmpje of tekstje wil vertellen over Daisy-boeken om anderen te overtuigen.