Lees voor

Daisy-online in de lokale bibliotheek(catalogus)

Vanaf midden april worden Daisy-boeken nog beter zichtbaar in jouw bibliotheek(catalogus). Ontdek wat er verandert, hoe alles werkt, en hoe je als bib het verschil maakt voor mensen met een leesbeperking. 

De vernieuwingen gaan live op dinsdag 15 april, samen met de vernieuwde catalogusomgeving van Cultuurconnect. Op woensdag 23 april, Vlaanderenleestdag en Wereldboekendag, lanceren we 'Daisy-online in de bibliotheekcatalogus' officieel met een evenement in de bib van Sint-Niklaas.

OPGELET: deze pagina is bedoeld voor bibliotheekmedewerkers. De FAQ voor Daisy-lezers volgt later. 

Wat verandert er?

Wat zijn de voordelen?

Bekijk onze webinars en je bent helemaal mee

Hoe werkt het: alles op een rijtje

Informeer je collega's

Maak promotie voor Daisy-boeken

Wat verandert er?

  • In alle lokale bibliotheekcatalogi wordt de Daisy-online-versie zichtbaar bij ieder gedrukt boek dat in Daisy bestaat. Lezers met een leesbeperking kunnen het Daisy-boek er ook meteen op hun Luisterpunt-boekenplank zetten.
  • Daisy-lezers zullen hun Mijn Bibliotheek-profiel kunnen koppelen aan Mijn Luisterpunt en hiermee inloggen. 
  • Ook op www.bibliotheek.be komt er bij alle Daisy-online-boeken een aanvraagknop.

 

Wat zijn de voordelen?

  • Kinderen (maar ook volwassenen) met een leesbeperking die het gedrukte boek lezen en tegelijk het Daisy-boek beluisteren zien in één oogopslag of een boek fysiek beschikbaar is in de bibliotheek en of er een Daisy-versie van bestaat. De zichtbaarheid in de catalogus is ook een mooie digitale aanvulling op de Anderslezen-stickers die vele bibliotheken kleven op de gedrukte jeugdboeken. 
  • Lezers kunnen op Mijn Luisterpunt en in de Anderslezen-app inloggen met hun gekend Mijn Bibliotheek-account, alweer een login minder om te onthouden.
  • Daisy-boeken worden nog zichtbaarder, waardoor er meer vragen naar Daisy komen van mensen die er baat bij kunnen hebben. Mensen die zo (voor het eerst of opnieuw) het leesplezier ontdekken.
  • Als bibliotheek kan je een nog betere, meer inclusieve dienstverlening bieden aan mensen met een leesbeperking. Want iederéén kan lezen!
laptop met screenshot uit webinar

Bekijk onze webinars en je bent helemaal mee

Ben je nieuw in de bibliotheeksector of heb je nood aan een opfrissing? Of ken je Luisterpunt en Daisy-boeken goed, en ga je er binnen je bib al actief mee aan de slag? Bekijk dan een van onze twee webinars (of allebei!), waarin we de geplande vernieuwingen voorstellen. Meer dan 200 bibliotheekmedewerkers waren er live bij en waren erg enthousiast!

"De zichtbaarheid van Daisy-online-boeken in onze bibliotheekcatalogus neemt drempels weg. Veel mensen vinden opzoeken niet gemakkelijk, laat staan mensen met een leesbeperking. Denk maar aan kinderen of jongeren met dyslexie die soms niet graag lezen. Als je hen wil motiveren, maak je het zoeken beter gemakkelijk. Wie wil luisterlezen zal onmiddellijk kunnen zien of het gedrukte boek in de collectie zit en aanwezig is, om het samen met het Daisy-luisterboek te lenen. Deze vernieuwing zal nog meer mensen de weg doen vinden naar Daisy-boeken."
Katrien (bibliotheek Merelbeke)

Hoe werkt het: alles op een rijtje

Hoe kan een lezer zich inschrijven voor Daisy-online?

Dat kan op twee manieren, voor de lezer is er geen verschil:

  1. De lezer schrijft zich zelf in op onze website en ontvangt zijn login (lenersnummer en geboortedatum) via e-mail.
  2. De bibliotheek schrijft de lezer in binnen het bibliotheekaccount. De lezer ontvangt zijn login (lenersnummer en geboortedatum) dan aan de balie van een medewerker. 
    Zo werkt het.

Daarna kan de lezer zijn Luisterpunt-login koppelen aan Mijn Bibliotheek. 

Hoe kan een lezer in de bibliotheekcatalogus zien of een gedrukt boek als Daisy-boek bestaat?

Bij een gedrukt boek staat 'Daisy' bij 'andere formaten'. Dit betekent dat het als Daisy-online-boek beschikbaar is. 

De lezer kan op 'Daisy' doorklikken en daarna het boek aanvragen (zie hieronder).

Welke Daisy-boeken zijn opgenomen in de catalogus van de lokale bibliotheek? 

Bestaat een gedrukt boek in de collectie van de bib ook als Daisy-boek bij Luisterpunt? Dan zit het Daisy-online-boek in de catalogus. 

We kozen ervoor om niet álle 54.000 Daisy-boeken zichtbaar te maken in álle bibliotheekcatalogi, omdat anders de catalogi van kleinere bibliotheken nogal overspoeld zouden worden met Daisy-boeken. 

Alle Daisy-boeken vind je op daisybraille.bibliotheek.be of op www.bibliotheek.be

Hoe kan een lezer in de bibliotheekcatalogus een Daisy-online-boek aanvragen?

Dat is heel gemakkelijk. Bij de Daisy-online-versie staat een knop 'Aanvragen', die de lezer doorverwijst naar Mijn Luisterpunt

Als de lezer daar ingelogd is, kan hij het boek meteen op zijn boekenplank of Luisterpunt-wenslijst zetten.

Hoe zie je in de bibliotheekcatalogus het verschil tussen Daisy-cd en Daisy-online?

Standaard zitten alle Daisy-online-boeken waar de bib een gedrukt boek van heeft in de catalogus. Heeft de bib daarnaast een bepaalde titel als Daisy-cd? Dan staat dit ook aangeduid bij 'Beschikbaarheid en locatie', met de plaats in de bib erbij.

Op dit moment zitten Daisy-cd's en Daisy-online-boeken niet als aparte formaten in de bibcatalogus, waardoor je niet kan filteren op Daisy-cd.

Hoe kan een lezer zijn Mijn Luisterpunt-account koppelen aan Mijn Bibliotheek?

  1. Klik in Mijn Luisterpunt bij de optie 'Inloggen met Mijn Bibliotheek' voor 'Volgende stap'.
  2. Log in op Mijn Bibliotheek met je Mijn Bibliotheekprofiel. Deze stap wordt niet getoond als de lezer al ingelogd is op Mijn Bibliotheek!
  3. Klik op 'Doorgaan en aanmelden bij Luisterpunt'.
  4. Meld je aan met je Mijn Luisterpunt-account (lenersnummer en geboortedatum). Deze stap wordt niet getoond als de lezer al ingelogd is op Mijn Luisterpunt!
  5. Dubbelcheck dat je het juiste account koppelt. 
  6. Alles oké? Bevestig met 'Doorgaan'. 

De accounts zijn gekoppeld en de lezer kan op Mijn Luisterpunt én in de Anderslezen-app inloggen met zijn Mijn Bibliotheekprofiel.

Heeft de lezer nog geen Mijn Luisterpunt-account? Dan moet hij zich eerst inschrijven bij Luisterpunt.

Hoe kan een lezer inloggen in de Anderslezen-app?

Er zijn twee opties:

  1. Met zijn lenersnummer en geboortedatum.
  2. Met zijn Mijn Bibliotheek-profiel als dit gekoppeld is aan zijn Luisterpunt-account (zie hierboven)

Als je probeert in te loggen met een Mijn Bibliotheek-profiel dat niet gekoppeld is, word je doorverwezen naar de stappen om te koppelen.

Hoe kan een lezer zijn Mijn Luisterpunt-account loskoppelen van Mijn Bibliotheek?

  1. Ga naar 'Mijn profiel' in Mijn Luisterpunt
  2. Ga naar het tabblad 'Mijn Bibliotheek'. Je krijgt een overzicht van het gekoppelde account. 
  3. Klik op 'Verwijder link met Mijn Bibliotheek' en bevestig in de pop-up.
  4. Je account is losgekoppeld van Mijn Bibliotheek. 

Ook in Mijn Bibliotheek kan je de accounts loskoppelen:

  1. Ga in het menu naar 'Profiel'.
  2. Scroll naar beneden tot het luikje 'Gekoppelde diensten'.
  3. Klik op 'Toegang intrekken' onder Daisy-online.

Informeer je collega's

Cruciaal is dat alle bibmedewerkers goed op de hoogte zijn van Daisy-luisterboeken: wat is het, voor wie zijn de boeken bedoeld, wat zijn de voordelen, hoe werkt het, ... Zo kan je bezoekers met een leesbeperking (en/of hun omgeving) goed helpen bij vragen. 

Enkele nuttige links:

Maak promotie voor Daisy-boeken

  1. Maak Daisy-boeken zichtbaar in je bib. Zorg voor een aantrekkelijke stand en voor promotiemateriaal. Ga aan de slag met ons promotiemateriaal, bewerk onze sjabloonfolder en -banner, en gebruik onze foto's en video's.  
  2. Maak Daisy-boeken zichtbaar op je bibliotheekwebsite. Hiervoor kan je de kant-en-klare webpagina gebruiken in de inhoudsbibliotheek van Cultuurconnect. Pas deze pagina zeker aan met eigen foto's, getuigenissen, contactinfo, ... 

Vervolgens kan je het aanbod actief promoten bij de doelgroep(en). Bekijk zeker onze pagina met meer tips en laat je inspireren door andere bibliotheken