Lees voor

Inspiratie voor bi­bli­o­the­ken

Wil je graag Daisy-boeken in de kijker zetten, maar ben je nog op zoek naar inspiratie? We zetten een aantal voorbeelden op een rijtje.

"Bibliotheekmedewerkers staan dichtbij en kennen ook de klanten waardoor het makkelijk is om info te geven over Daisy-online en de Anderslezen-app. Persoonlijk contact en een goede mondeling communicatie maakt de stap naar het fysieke of online luisterlezen veel eenvoudiger."
Christine, medewerker Bibliotheek Koksijde

Anderslezen-stickers

Meer en meer bibliotheken kleven het logo van de Anderslezen-app op de jeugdcollectie. Zo zien kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden meteen welke gedrukte boeken er ook als Daisy-luisterboek bestaan: ideaal om te lezen en luisteren tegelijk. Bovendien kunnen ze in dezelfde rekken snuisteren als hun klasgenoten, wat een boost is voor hun zelfvertrouwen!  

Je vindt de stickers in Biblioprint of download het sjabloon.
Tip voor stickervellen: Avery Mini Adress labels L7651TM – 100 / 38.1x21.2 mm

Jeugdcollectie bestickerd met logo Anderslezen-app
Bibliotheek Sophia
Jeugdcollectie bib Affligem bestickerd met Anderslezen-stickers
Bibliotheek Affligem
Jeugdcollectie bestickerd met logo Anderslezen
Bibliotheek Arendonk
Woordje uitleg over de Anderslezen-stickers in bib Arendonk
Bibliotheek Arendonk
Jeugdcollectie bestickerd met logo Anderslezen
Bibliotheek Kampenhout
Jeugdcollectie bestickerd met logo Anderslezen
Bibliotheek Dilsen-Stokkem
Daisy-stand in Bibliotheek Brugge
Daisy-stand in Bibliotheek Brugge

Collectie Daisy-cd's

Zet je collectie Daisy-cd's in de kijker met een fraaie stand zoals in Bibliotheek Brugge! 

Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheek van Tremelo met e-readers, een leesliniaal, een tablet met de Anderslezen-app op, boeken in groteletterdruk, bladwijzers en stylo's van Ik haat lezen en folders van Luisterpunt.
Makkelijk Lezen Plein in de bibliotheek van Tremelo

Makkelijk Lezen Plein

In Bibliotheek Tremelo maken Luisterpunt en de campagne 'Ik haat lezen' vast onderdeel uit van het Makkelijk Lezen Plein. Je kan er meteen de Anderslezen-app uitproberen, handig! 

Luisterhuisje in Bibliotheek Westerlo met Daisy-cd's, de Anderslezen-app en info over Daisy-boeken
Luisterhuisje Bibliotheek Westerlo

Luisterhuisje

De Daisy-luisterboeken voor kinderen vind je in Bibliotheek Westerlo terug in het Luisterhuisje! Aan de gevel van het huisje staan de Daisy-cd's, en binnenin kunnen ze de Anderslezen-app uitproberen.

Themastand

Bibliotheek Turnhout maakte een themastand rond 'Lezen met je oren'. En tijdens de Week van Dyslexie in oktober vond je in Bibliotheek Beveren een grote stand met meer uitleg over dyslexie, Daisy-luisterboeken en brailleboeken.

Stand over Daisy en braille in Bibliotheek Beveren
Themastand over dyslexie en brailleboeken in Bibliotheek Beveren
Tafel met allerlei materiaal van Luisterpunt uitgestald (folders, flyers, posters, ...) in bibliotheek Turnhout

Demodag leeshulpen

Bibliotheek Turnhout organiseert jaarlijks een demodag leeshulpen met een uitgebreide stand over Luisterpunt en Daisy-luisterboeken. Je leert ook andere hulpmiddelen kennen zoals vergrootglazen, beeldschermloepen, spraaksoftware voor de computer, ... en je kan er in gesprek gaan met een maatschappelijk assistent van Vlaams Oogpunt. 

Promotiemateriaal

Een aantal bibliotheken maakten zelf een folder, flyer, poster, webpagina, ... over Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app.

Een folder van Bibliotheek Kortrijk waarop staat: 'Daisy-boeken online'
Instructiefiche Bibliotheek Beringen met daarop een foto van een vrouw die een luisterboek leest en de tekst 'Anderslezen-app: Daisy-online'
Postkaart voor nieuwe lezertjes in Bibliotheek Bree met drie digitale toepassingen op: Fundels, Bieblo en de Anderslezen-app
Folder van Bibliotheek Maaseik met info over Anderslezen.
Cover van CD met daarop 'Daisy-online: Heb je een tablet, iPad of smartphone? Dan kan je met de nieuwe anderslezen-app een luisterboek streamen of downloaden. Vraag info aan de balie.'

In Bibliotheek Beerse vond je bij de collectie Daisy-cd's ook doorschijnende cd-hoesjes met een infoblaadje over Daisy-online-boeken en de Anderslezen-app. 

Website

Op de website van Bibliotheek Oudsbergen vinden lezers info over Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app.

Handige tip: In de inhoudsbibliotheek van Cultuurconnect vind je een kant-en-klare webpagina die je kan toevoegen aan de website van je bibliotheek. 

Een kind lost een raadsel in braille op voor de Schatten van Vlieg in Bibliotheek Kaprijke
Een raadsel in braille voor de Schatten van Vlieg in Bibliotheek Kaprijke

Braille in de kijker

Wil je graag braillelezen in de kijker zetten? Je kan bij ons terecht voor brailleboeken, -alfabetjes en -kaartjes op maat. In het kader van Schatten van Vlieg maakten we voor Bibliotheek Kaprijke kaartjes met het woord 'Voelsprieten' erop in braille. De kinderen moesten het woord ontcijferen aan de hand van een braillealfabet. 

Wil je ook delen hoe je aan de slag gaat met het Luisterpunt-aanbod? Aarzel niet en email hidden; JavaScript is required. We zetten je bib met veel plezier in de kijker!

Dame leest Daisyboek op de smartphone in zetel

Een vraag over onze werking? We staan voor je klaar.

Véronique Rutgeerts en Lena Mertens, onze collega's voor organisaties, helpen je graag persoonlijk verder. 

email hidden; JavaScript is required 02 423 04 18