Inspiratie voor bibliotheken
Wil je graag Daisy-boeken in de kijker zetten, maar ben je nog op zoek naar inspiratie? We zetten een aantal voorbeelden op een rijtje.
"Bibliotheekmedewerkers staan dichtbij en kennen ook de klanten waardoor het makkelijk is om info te geven over Daisy-online en de Anderslezen-app. Persoonlijk contact en een goede mondeling communicatie maakt de stap naar het fysieke of online luisterlezen veel eenvoudiger."
Anderslezen-stickers
Meer en meer bibliotheken kleven het logo van de Anderslezen-app op de jeugdcollectie. Zo zien kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden meteen welke gedrukte boeken er ook als Daisy-luisterboek bestaan: ideaal om te lezen en luisteren tegelijk. Bovendien kunnen ze in dezelfde rekken snuisteren als hun klasgenoten, wat een boost is voor hun zelfvertrouwen!
Je vindt de stickers in Biblioprint of download het sjabloon.
Tip voor stickervellen: Avery Mini Adress labels L7651TM – 100 / 38.1x21.2 mm
Collectie Daisy-cd's
Zet je collectie Daisy-cd's in de kijker met een fraaie stand zoals in Bibliotheek Brugge!
Makkelijk Lezen Plein
In Bibliotheek Tremelo maken Luisterpunt en de campagne 'Ik haat lezen' vast onderdeel uit van het Makkelijk Lezen Plein. Je kan er meteen de Anderslezen-app uitproberen, handig!
Luisterhuisje
De Daisy-luisterboeken voor kinderen vind je in Bibliotheek Westerlo terug in het Luisterhuisje! Aan de gevel van het huisje staan de Daisy-cd's, en binnenin kunnen ze de Anderslezen-app uitproberen.
Themastand
Bibliotheek Turnhout maakte een themastand rond 'Lezen met je oren'. En tijdens de Week van Dyslexie in oktober vond je in Bibliotheek Beveren een grote stand met meer uitleg over dyslexie, Daisy-luisterboeken en brailleboeken.
Demodag leeshulpen
Bibliotheek Turnhout organiseert jaarlijks een demodag leeshulpen met een uitgebreide stand over Luisterpunt en Daisy-luisterboeken. Je leert ook andere hulpmiddelen kennen zoals vergrootglazen, beeldschermloepen, spraaksoftware voor de computer, ... en je kan er in gesprek gaan met een maatschappelijk assistent van Vlaams Oogpunt.
Promotiemateriaal
Een aantal bibliotheken maakten zelf een folder, flyer, poster, webpagina, ... over Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app.
- Bibliotheek Kortrijk maakte een bibwijzer over Daisy-online-boeken en publiceerde een webpagina over Daisy-luisterboeken.
- Bibliotheek Beringen ontwierp een folder over digitale leestools en een instructiefiche om lezers wegwijs te maken met Anderslezen.
- Bibliotheek Bree gaf alle nieuwe, jonge lezers een postkaart over de digitale toepassingen in de bib.
- Bibliotheek Maaseik maakte een folder over allerlei alternatieven om te genieten van boeken wanneer lezen moeilijk gaat.
In Bibliotheek Beerse vond je bij de collectie Daisy-cd's ook doorschijnende cd-hoesjes met een infoblaadje over Daisy-online-boeken en de Anderslezen-app.
Website
Op de website van Bibliotheek Oudsbergen vinden lezers info over Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app.
Handige tip: In de inhoudsbibliotheek van Cultuurconnect vind je een kant-en-klare webpagina die je kan toevoegen aan de website van je bibliotheek.
Braille in de kijker
Wil je graag braillelezen in de kijker zetten? Je kan bij ons terecht voor brailleboeken, -alfabetjes en -kaartjes op maat. In het kader van Schatten van Vlieg maakten we voor Bibliotheek Kaprijke kaartjes met het woord 'Voelsprieten' erop in braille. De kinderen moesten het woord ontcijferen aan de hand van een braillealfabet.
Wil je ook delen hoe je aan de slag gaat met het Luisterpunt-aanbod? Aarzel niet en email hidden; JavaScript is required. We zetten je bib met veel plezier in de kijker!
Een vraag over onze werking? We staan voor je klaar.
Véronique Rutgeerts en Lena Mertens, onze collega's voor organisaties, helpen je graag persoonlijk verder.