Lees voor

Van Daisy een succes maken op school of in je praktijk? Hier zijn onze tips!

Hoe haal je het maximale uit het aanbod van Luisterpunt en maak je collega's, ouders én leerlingen warm voor Daisy-boeken? 
We zetten enkele tips een rijtje:

Daisy-boeken in de klas
Promotie
Boekentips
Ontdek ons aanbod op een speelse manier

Daisy-boeken in de klas

Tip 1: Schrijf je school in en probeer zelf Daisy-boeken uit.

Scholen kunnen gratis en eenvoudig lid worden van Luisterpunt. Je kan dan binnen het schoolaccount leerlingen met leesmoeilijkheden inschrijven voor de Anderslezen-app.
Maak zeker ook een demo-account aan voor jezelf en je collega's, zodat jullie zelf alles goed in de vingers hebben. 

Voor- en achterkant van een lezerskaartje.

Tip 2: Lezerskaartjes

Met onze lezerskaartjes kan je de inloggegevens van een nieuwe Daisy-online-lezer mee naar huis geven. Op de voorkant is ruimte voor de inloggegevens, op de achterkant staan de basisstappen nog eens vermeld. Je kan de kaartjes afdrukken op Avery C32010-visitekaartjes.

Promotie

Tip 1: Vraag gratis promotiemateriaal aan

Informeer collega's, zorgcoördinatoren, logopedisten, ouders en grootouders over Daisy-luisterboeken en hoe je kinderen aan leesplezier kan helpen. Luisterpunt en onze campagne Ik haat lezen hebben heel wat gratis promotiemateriaal, dat je als school gratis kan aanvragen.

Jeugdcollectie bestickerd met logo Anderslezen
Bibliotheek Kampenhout

Tip 2: Kleef het logo van de Anderslezen-app op de ruggen van jeugdboeken

Maak de Daisy-luisterboeken zichtbaar in je schoolbibliotheek of leeshoek door het logo van de Anderslezen-app op de boekruggen te kleven. Zo zien kinderen met leesmoeilijkheden meteen welke boeken er beschikbaar zijn als Daisy-luisterboek. Ze kunnen het gedrukte boek erbij nemen om te lezen en te luisteren tegelijkertijd. Een ideale leestraining!

Download het sjabloon voor de stickers.
Je kan ze afdrukken op stickervellen Avery Mini Adress labels L7651TM – 100 / 38.1x21.2 mm.

Tip 3: Organiseer een infosessie 

Organiseer een infosessie op school om leerkrachten en/of (groot)ouders te laten kennismaken met Daisy-luisterboeken. We komen met plezier naar jullie school om onze werking voor te stellen. Ook online sessies zijn mogelijk.

Logo van de campagne Ik haat lezen

Tip 4: Schrijf je in op de Ik haat lezen-nieuwsbrief

Vier keer per jaar sturen we een nieuwsbrief naar ouders, leerkrachten, zorgcoördinatoren, logopedisten, ... met nieuws over onze campagne Ik haat lezen, Daisy-boeken en ADIBoeken, inspirerende voorbeelden, boekentips, auteurslezingen, aankondigingen van infosessies en nog veel meer.

Boekentips

Tip 1: Laat je inspireren door onze Instagram- en Facebookpagina

Met Ik haat lezen zijn we actief op Instagram en Facebook. Daarop vind je heel wat leuke Daisy-boekentips, maar ook weetjes, inspirerende voorbeelden, nieuws over onze organisatie, ...

Neem een kijkje en volg ons:

Logo van de Leesjury

Tip 2: Ontdek de boeken van de Leesjury

De Leesjury, vroeger de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), is de grootste boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen. Alle deelnemers lezen en beoordelen 6 of 8 boeken (afhankelijk van de leeftijdsgroep). Stuk voor stuk parels, door kenners geselecteerd uit de rijke oogst van de recente jeugdliteratuur.

Zes tot acht boeken lezen is voor kinderen zonder leesbeperking al een uitdaging, en zeker als je bijvoorbeeld dyslexie hebt. Toch willen we het voor iederéén mogelijk maken om deel te nemen aan de Leesjury en mee te praten over de beste jeugdboeken. Luisterpunt biedt daarom alle Leesjury-boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. Zo wordt de Leesjury een groot boekenfeest, voor iedereen!

Tip 3: Op zoek naar een boek op maat? Check Boekenzoeker

Boekenzoeker is een online zoekmachine van Iedereen Leest waar leerlingen gemakkelijk boeken op maat kunnen vinden. Je kan filteren op leeftijd, soort, thema, dikte, ... Als een boek als Daisy-luisterboek bestaat, kan je meteen een fragmentje beluisteren en doorklikken naar onze catalogus. Daarnaast kan je opzoeken in welke bibliotheek het gedrukte boek beschikbaar is. Handig! 

Tip 4: Breng jeugdauteurs in de klas met onze achter de schermen-filmpjes

Op ons YouTube-kanaal krijg je een blik achter de schermen bij jeugdauteurs die hun eigen boek inlazen. Ideaal als inleiding wanneer je rond een van deze boeken werkt in de les. Je kan de video's ook gebruiken als inleiding bij een les rond andere manieren van lezen en/of (visuele) beperkingen, of een leerling met leesmoeilijkheden prikkelen om te luisterlezen. 

Krant met begeleidende tekst: Mathilda Masters vermist. Al 9 jeugdauteurs op mysterieuze wijze verdwenen. Op de achtergrond een kasteel.

Ontdek ons aanbod op een speelse manier

Tip 1: Speel de Ik haat lezen-escaperoom

Ga de uitdaging aan in de online Ik haat lezen-escaperoom, een digitale speurtocht over boeken, dyslexie, hulpmiddelen, maar vooral over leesplezier! De escaperoom is voor speurneuzen van 8 tot 12 jaar. Leuk om alleen te spelen of samen met vrienden, met je broer of zus, in de klas, ... Het kan allemaal! 

Tip 2: Doe mee aan de Klinkende Klankenquiz

Laat leerlingen op een ludieke manier kennismaken met Daisy-luisterboeken door ze te laten deelnemen aan onze verschillende de Klinkende Klankenquiz! Deze online quizzen bevatten fragmenten uit Daisy-boeken, geluiden en muziek én testen je oren en algemene kennis. De Klinkende Klankenquizzen zijn geschikt voor kinderen van 8 tot 12 jaar en bestaat uit 15 vragen. Al meer dan 2.300 kinderen namen deel. Je kan de quizzen invullen wanneer je wil.

Meisje leest in gedrukt boek en luistert tegelijk naar het Daisy-boek op haar tablet.

Een vraag over onze werking voor scholen of logopedisten? We staan voor je klaar.

Véronique Rutgeerts en Lena Mertens, onze collega's voor organisaties, helpen je graag persoonlijk verder. 

email hidden; JavaScript is required 02 423 04 18