Lees voor

De Leesjury

De Leesjury is de grootste boekenjury van Vlaanderen voor kinderen van 4 tot 18 jaar. We zorgen ervoor dat de genomineerde titels beschikbaar zijn in Daisy, groteletterdruk en op aanvraag in braille, zodat iederéén kan meelezen! 

Logo van de Leesjury

Wat is de Leesjury?

De Leesjury, een initiatief van Iedereen Leest, is een boekenjury voor kinderen en jongeren in Vlaanderen. Afhankelijk van de leeftijdsgroep lees je zes of acht boeken per jaar. Soms komen leesgroepen samen om over de boeken te praten, in bijvoorbeeld een bibliotheek of school. Op het einde van het leesjaar is er een groot slotfeest en stemt iedereen op zijn favoriete boek. Hoe leuk is dat! 

In totaal zijn er zeven leeftijdsgroepen binnen de Leesjury:

  • Groep 1: -6 jaar (3de kleuterklas)
  • Groep 2: 6-8 jaar (1ste en 2de leerjaar)
  • Groep 3: 8-10 jaar (3de en 4de leerjaar)
  • Groep 4: 10-12 jaar (5de en 6de leerjaar)
  • Groep 5: 12-14 jaar (1ste en 2de middelbaar)
  • Groep 6: +14 jaar (3de en 4de middelbaar)
  • Groep 7: +16 jaar (5de en 6de middelbaar)

Iederéén leest mee

Met de Leesjury lees je boeken van Vlaamse, Nederlandse én internationale schrijvers. Er is voor elk wat wils! Op de website van de Leesjury vind je de genomineerde titels per leeftijd. Natuurlijk kunnen ook kinderen met een leesbeperking deelnemen aan de jury. We bieden alle boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. Op die manier is de Leesjury een groot boekenfeest voor iederéén!

Hoe lees ik mee?

Maak je lid van de Leesjury, en zet de Daisy-boeken voor jouw leeftijdsgroep op je boekenplank in de Anderslezen-app.  Groteletterboeken en brailleboeken kan je via e-mail aanvragen bij email hidden; JavaScript is required.

Bibliotheken en scholen kunnen uiteraard ook de Leesjury-boeken in aangepaste leesformaten aanvragen (Daisy, braille en groteletterdruk). Dat kan met een e-mail naar email hidden; JavaScript is required

Victor is lid bij de Leesjury in Bibliotheek Oudergem. Hij leest de boeken in groteletterdruk en luistert tegelijkertijd naar het Daisy-boek. 

Winnaars Leesjury 2023-2024

Meer dan 50.000 boeken

Je vindt al deze en nog zoveel andere luister- en brailleboeken in onze collectie.

Meisje leest in gedrukt boek en luistert tegelijk naar het Daisy-boek op haar tablet.

Een vraag over onze werking voor scholen of logopedisten? We staan voor je klaar.

Véronique Rutgeerts en Lena Mertens, onze collega's voor organisaties, helpen je graag persoonlijk verder. 

email hidden; JavaScript is required 02 423 04 18