Anderslezen-app met voiceover
Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om de Anderslezen-app vlot te gebruiken met VoiceOver, de voorleesfunctie van Apple-toestellen. TalkBack, de schermlezer van Android-toestellen werkt op een gelijkaardige manier.
Overzicht
Uit welke schermen bestaat de app en hoe zijn ze opgebouwd?
Welke VoiceOver-gebaren heb ik nodig om de app vlot te gebruiken?
Wat moet ik doen om de app te kunnen gebruiken?
Hoe vraag ik een Daisy-boek aan?
Hoe kan ik mijn boekenplank sorteren?
Wat is het verschil tussen streamen en downloaden?
Hoe navigeer ik door het Daisy-boek?
Uit welke schermen bestaat de app en hoe zijn ze opgebouwd?
De loginpagina van de app bestaat uit velden voor je gebruikersnaam en je wachtwoord. Je gebruikersnaam is je lenersnummer en je wachtwoord is je geboortedatum (formaat dd-mm-jjjj). Met een aanvinkvakje ‘onthouden’ voorkom je dat je steeds opnieuw moet inloggen. Terugkeren naar de loginpagina kan via de optie ‘afmelden’ in het hoofdmenu van de boekenplank.
De boekenplank is het startpunt in de app na inloggen. Ze bestaat uit een lijst van jouw publicaties met vermelding van titel, auteur en downloadstatus. Bij elke publicatie staat een ‘meer opties’-knop. Je kan via deze knop publicaties downloaden, verwijderen en inleveren. De titelbalk geeft toegang tot een hoofdmenu links en een weergaveknop rechts die schakelt tussen een lijst- en coverweergave van de publicaties. Centraal staat de koptekst Anderslezen om aan te geven dat je je bevindt op de Anderslezen-boekenplank.
Het afspeelscherm is zichtbaar na het openen van een publicatie. Standaard toont de app centraal op het scherm een inhoudstafel die meevolgt met de afspeelpositie, met daaronder een afspeelbalk die de ‘eenvoudige navigatiebalk’ heet. Via de instellingen van de app kunnen VoiceOver-gebruikers overschakelen op ‘klikzones’. Bij deze vorm van navigatie wordt het afspeelscherm onder de titelbalk opgedeeld in 5 zones die elk een Daisy-navigatiefunctie hebben. Klikzones worden toegelicht bij de vraag 'Hoe navigeer ik door het Daisy-boek?’. De titelbalk van het afspeelscherm stelt je in staat om de afspeelsnelheid aan te passen, een navigatiescherm te openen en een menu met extra functies zoals ‘bladwijzer toevoegen’, ‘tekst doorzoeken’, ‘instellingen’ en ‘slaaptimer’. De titel van het boek staat centraal op de titelbalk om aan te geven dat je je in het afspeelscherm van deze titel bevindt.
De instellingen van de app zijn bereikbaar via het hoofdmenu op de boekenplank en via het menu in het afspeelscherm. De opdeling bestaat uit 4 kopteksten:
- Boekenplank sorteren: laatst geopend, laatst toegevoegd, op titel of op auteur
- Navigatieknoppen: eenvoudige navigatiebalk of klikzones
- Daisy-lezer-instellingen: visuele instellingen voor de getoonde tekst van de publicatie.Dit is het lettertype, lettergrootte, regelafstand, tekst-kleur-combinatie (contrast) en de markeer-kleur-combinatie.
- Mobiel netwerk: Schakelknop aanleggen als je toelaat dat boeken mogen gedownload worden via je het datavolume van je telefoonabonnement. We raden aan om boeken enkel te streamen en downloaden via een wifi-verbinding, om onverwacht hoge datakosten te voorkomen.
Welke VoiceOver-gebaren heb ik nodig om de app vlot te gebruiken?
Op de boekenplank kan je je lijst van publicaties vernieuwen met volgende handelingen:
- Plaats de focus op een van de publicaties
- Tik met 3 vingers bovenaan het scherm zonder te heffen en sleep de vingers naar beneden. Laat daarna het scherm los.
- Je hoort bij een vernieuwing ‘rij 1 tot en met x van x’. Het getal x is het aantal publicaties op je boekenplank. Hoor je dit niet, probeer dan opnieuw.
Met de klassieke veeg naar rechts om vooruit te navigeren en naar links om terug te keren en de dubbeltik kom je al heel ver. Toch raden we je sterk aan om de structuur van een scherm te leren kennen door je vinger te slepen over het scherm.
Met vingers slepen is handig bij het afspeelscherm met ‘eenvoudige navigatiebalk’. Als je vooruit veegt naar rechts kom je na de titelbalk terecht op de inhoudstafel van het boek. Je moet dan eerst door heel die inhoudstafel rechts vegen voor je de afspeelbedieningsknoppen bereikt. Deze knoppen hebben echter een vaste plaats onderaan op het scherm en kan je vlotter bereiken door onderaan op het scherm met je vinger te slepen totdat je het label hoort van de gewenste afspeelfunctie die je wilt gebruiken.
Als je deze manier van werken niet handig vindt, kies je best voor het alternatieve ‘klikzones’. Deze afspeelmethode activeer je via de app-instellingen.
Publicaties op de boekenplank hebben 2 navigatiepunten: de publicatie zelf en de daarop volgende ‘meer opties’-knop die toebehoort aan die publicatie. Om titels snel na elkaar te horen gebruik je dus steeds 2 horizontale veegbewegingen naar rechts. Gebruik vervolgens een veeg naar rechts om de ‘meer opties’-knop te bereiken.
De app bevat 2 lijsten waarin je naar omhoog of omlaag dient te vegen:
- Bij het instellen van de afspeelsnelheid via de knop ‘leessnelheid instellen’. Als je een percentage hoort op die pagina kan je met 1 vinger naar omhoog of omlaag vegen om respectievelijk de snelheid met 5% te verhogen of te verlagen.
- Bij het aanpassen van het navigatieniveau via de eenvoudige navigatiebalk. Deze knop heeft als label het huidige navigatieniveau. Dit kan elk niveau, niveau 1, niveau 2, enz. zijn alsook zin, 30 seconden, 2 minuten.
Indien je de rotorfunctie gebruikt kan je sneller navigeren door de rotor te draaien naar ‘containers’. Op die manier kan je vlot navigeren naar de eerste elementen van de verschillende containers door omhoog of omlaag te vegen. Enkele voorbeelden:
- Als je op de boekenplank niet op de eerste publicatie staat in de lijst kan je met een veeg omhoog op de eerste publicatie terechtkomen. Handig bij lange publicatielijsten. Als je nogmaals naar omhoog veegt kom je op het eerste element van de titelbalk, dit is de hoofdmenuknop.
- Als je op het afspeelscherm een element van de eenvoudige navigatiebalk in focus hebt of als je in de tekst op het afspeelscherm aan het navigeren bent, dan kan je met een veeg omhoog terugkeren naar de titel van het boek vooraan in de tekst. Als je nogmaals omhoog veegt kom je op de terugknop terecht om naar de boekenplank te gaan. Dit is het eerste element van de titelbalk van het afspeelscherm.
- Als je de inhoudstafelknop gebruikt dan kan je de tabbladenlijst met titels niveau, pagina en bladwijzers onderaan vlot bereiken door naar omlaag te vegen. Je verspringt eerst van de titelbalk naar het eerste element in het openstaande tabblad en met een extra veeg omlaag kom je terecht op het eerste element van de tablijst met de titel ‘niveau’. Veeg vervolgens naar rechts naar de titel van het gewenste tabblad.
Wat moet ik doen om de app te kunnen gebruiken?
Om Daisy-boeken te kunnen lezen met de Anderslezen-app moet je bij Luisterpuntbibliotheek ingeschreven zijn als Daisy-online-lezer.
- Ben je Daisy-cd-lezer? Dan kan je in Mijn Luisterpunt zelf je profiel wijzigen van Daisy-cd-lezer naar Daisy-online-lezer. Ga daarvoor naar het menu-item ‘Mijn gegevens’ en verander onder ‘Wat lees ik?’ de uitleenvorm van Daisy-cd naar Daisy-online.
- Ben je nog niet ingeschreven bij Luisterpunt? Schrijf je meteen gratis in!
Hoe installeer ik de app?
- Open de App Store. Helemaal onderaan het scherm bevindt zich een vast menu van 5 tabbladen die van links naar rechts heten: ‘vandaag’, ‘games’, ‘apps’, ‘arcade’ en ‘zoeken’.
- Selecteer ‘zoeken’ helemaal rechtsonder en dubbeltik om te openen.
- Het zoekscherm bestaat bovenaan uit de titel ‘zoeken’ gevolgd door het zoekveld met als hulptekst ‘Games, apps, verhalen en meer’. Dubbeltik als je dit hoort. Het zoekveld wordt actief en het toetsenbord verschijnt onderaan.
- Typ volgende zoekterm als 1 woord: anderslezen. Vergeet de s niet. Dubbeltik op de zoekknop in het toetsenbord.
- Na het zoeken veeg je 3 keer naar links, je passeert de ‘annuleren’-knop voor het zoekveld, het zoekresultaat van de Anderslezen-app en uiteindelijk de knop die toebehoort aan het zoekresultaat. Deze knop heet ‘download’, ‘download opnieuw’ of ‘openen’ afhankelijk van jouw voorgeschiedenis met betrekking tot de app. Bij ‘download’ en ‘download opnieuw’ dubbeltik je op de knop om het downloaden te starten. Je hoort ‘laden 0%’. Jouw toestel spreekt voortgang in procent uit. De knop verandert in ‘open’. Dubbeltik opnieuw om de app te openen.
Hoe log ik in op de app?
Wanneer je de app voor de eerste keer opent kom je op het loginscherm terecht.
De app vraagt je om het sturen van berichten toe te staan. Als je naar links veegt hoor je de knoppen ‘Sta niet toe’ en ‘Sta toe’. Dubbeltik op één van deze opties om door te gaan. Het is sterk aanbevolen om ‘Sta toe’ te kiezen zodat je meldingen krijgt wanneer een publicatie gedownload is, wanneer er een storing is of wanneer we je willen informeren over nieuwe functies.
- Veeg naar links tot je ‘Vul gebruikersnaam in’ hoort. Dubbeltik en typ jouw Luisterpunt-lenersnummer in.
- Dubbeltik op de ‘volgende’-knop naast de spatietoets tot je hoort ‘Vul wachtwoord in’. Typ hier je geboortedatum in. Dag in 2 cijfers gevolgd door koppelteken, maand in 2 cijfers gevolgd door koppelteken en ten slotte geboortejaar in 4 cijfers. Bijvoorbeeld: 04-07-1965.
- Dubbeltik op de ‘ga’-knop naast de spatietoets om in te loggen. Na inloggen kom je terecht op je boekenplank.
Tip: het koppelteken bevindt zich onder het cijfer 1.
Tip: Als je de ‘onthouden’-knop wilt uitvinken: overloop met je vingers het scherm boven de toetsenbordzone. Linksonder het wachtwoordveld hoor je ‘geselecteerd onthoudenknop’. Dubbeltik hierop zodat je alleen nog ‘onthouden’ hoort en niet meer ‘geselecteerd’. Op dat moment is het vakje niet meer geselecteerd. Veeg naar links en dubbeltik vervolgens op de knop ‘inloggen’.
Hoe vraag ik een Daisy-boek aan?
Daisy-online-boeken opzoeken en aanvragen kan op twee manieren.
Je kan een boek aanvragen via de Anderslezen-app
- Open de Anderslezen-app. De focus ligt op de eerste knop van de titelbalk van de boekenplank, dit is de ‘open menu'-knop linksboven.
- Tik dubbel op het scherm om het hoofdmenu te openen.
- Veeg 1 keer naar rechts. ‘Zoeken knop’ is geselecteerd, tik dubbel op het scherm.
- De zoekbalk is geselecteerd, geef de gewenste titel en/of auteur in en tik dubbel op zoek.
- De zoekresultaten verschijnen. Swipe naar rechts om door de zoekresultaten te navigeren. Bij een eerste swipe hoor je de titel en bij de tweede swipe naar rechts hoor je de knop meer opties.
- Tik dubbel wanneer je de titel hoort indien je meer informatie wenst. Swipe vervolgens naar rechts om de informatie te beluisteren (zoals samenvatting, formaat, speelduur, …).
- Dubbeltik op ‘Aanvragen’ indien je het boek op je boekenplank wil plaatsen.
Je kan ook rechtstreeks in de lijst van alle zoekresultaten een boek aanvragen:
1. Veeg naar rechts bij het betreffende boek tot je hoort ‘Meer opties voor …’ en tik dubbel.
2. Swipe vervolgens naar rechts tot je ‘Aanvragen’ hoort. Dubbeltik op je scherm.
Het boek staat op je boekenplank, veel luisterplezier!
Je kan ook een boek aanvragen via Mijn Luisterpunt en onze webcatalogus:
- Ga naar Mijn Luisterpunt.
- Log in met je lenersnummer en geboortedatum (dd-mm-jjjj).
- Pas indien nodig je Daisy-inschrijving aan naar Daisy-online via Mijn Gegevens in het menu.
- Klik op ‘Nieuwe opzoeking’ in het menu.
- Zoek een Daisy-boek in de catalogus en klik op ‘Aanvragen’.
Het boek staat nu in de Anderslezen-app. Vernieuw je boekenplank op volgende manier:
- Plaats de focus op een van de publicaties.
- Tik met 3 vingers bovenaan het scherm zonder te heffen en sleep je vingers naar beneden. Laat daarna het scherm los.
Als jouw boekenplank nog geen publicaties heeft, hoor je ‘lege lijst’.
Je kan ook onze uitleendienst contacteren om boeken op je boekenplank te zetten. De uitleendienst kan je bereiken op werkdagen van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16 uur op 02 423 04 11 of met een e-mail naar email hidden; JavaScript is required.
Hoe lever ik een boek in?
- Ga naar de boekenplank in de Anderslezen-app. Deze herken je door de titel ‘Anderslezen’ in de titelbalk. Bevind je je op een andere pagina in de app? Navigeer terug naar de boekenplank met een dubbeltik op de terug- of annuleren-knop linksboven in de titelbalk.
- Veeg rechts of sleep met je vinger over het scherm tot je de titel hoort die je wilt inleveren. Veeg 1 keer rechts en dubbeltik op de meer-opties-knop voor die titel. Veeg naar rechts tot je ‘boek-inleveren-knop’ hoort en dubbeltik.
- Je krijgt een dialoogvenster met de titel gevolgd door ‘Boek inleveren?’. Veeg naar rechts tot je de OK-knop hoort en dubbeltik. Je hoort ‘de publicatie werd ingeleverd’ en de focus komt terecht op de eerste titel in de publicatielijst.
Je kan een boek ook inleveren in Mijn Luisterpunt. Kies op je boekenplank naast het boek in kwestie voor ‘Inleveren’ en bevestig dat je het boek wilt inleveren.
Hoe kan ik mijn boekenplank sorteren?
Je kan je boekenplank sorteren op vier manieren:
- ‘Recently opened’: de boeken waarnaar je het laatst hebt geluisterd komen bovenaan.
- ‘Recently added’: de boeken die je het laatst hebt toegevoegd aan je boekenplank komen bovenaan.
- ‘Titel’: je boekenplank wordt alfabetisch gesorteerd op titel.
- ‘Auteur’: je boekenplank wordt alfabetisch gesorteerd op de familienaam van de auteur.
De sortering pas je zo aan:
- Ga in de titelbalk van de boekenplank naar de menuknop linksboven en dubbeltik.
- Veeg naar rechts totdat je ‘instellingen’ hoort en dubbeltik.
- Veeg naar rechts totdat je de koptekst ‘boekenplank sorteren’ hoort. De 4 elementen die hierop volgen zijn de sorteeropties waarvan je er 1 kan selecteren. Je hoort met veegbewegingen naar rechts achtereenvolgens ‘recently opened’, ‘recently added’, ‘titel’ en ‘auteur’. Het geselecteerde label wordt voorafgegaan door ‘geselecteerd’. Navigeer naar de optie die je wil en dubbeltik. Je hoort ‘geselecteerd’ gevolgd door de optie die je koos.
- Veeg naar links totdat je niet verder kan en ‘Anderslezen-terugknop’ hoort. Dubbeltik om terug te keren naar de boekenplank. Publicaties staan nu geordend volgens jouw keuze.
Wat is het verschil tussen streamen en downloaden?
Om te streamen heb je altijd een internetverbinding nodig. Als je een boek downloadt, dan heb je, eens het op je toestel staat, geen internetverbinding meer nodig. Zo kan je het boek lezen waar en wanneer je maar wil.
Hoe speel ik een boek af?
- Open de Anderslezen-app. De focus ligt op de eerste knop van de titelbalk van de boekenplank, dit is de menuknop.
- Veeg 3 keer naar rechts tot je een eerste titel hoort. Je hoort de titel, de auteur en de status.
- Om een volgende titel te horen veeg je steeds 2 keer naar rechts.
- Om terug te keren naar een vorige titel veeg je 2 keer naar links.
- Navigeer naar de gewenste titel en dubbeltik om het boek in het afspeelscherm te openen.
- De titel start vanzelf.
Om vlot te pauzeren en te navigeren door de publicatie met VoiceOver adviseren we je om te kiezen voor klikzones. Dit is een vorm van navigatie die je kan activeren op de pagina met instellingen.
Wanneer je een boek opent zonder te downloaden noemen we dat streamen. Om te streamen heb je altijd een internetverbinding nodig. Je hoort bij focus op de titel na de titel en de auteur ‘online’ als downloadstatus. Om een boek af te spelen zonder internetverbinding moet je het eerst downloaden.
Let op: controleer zeker in je instellingen of het vakje onder de koptekst ‘mobiel netwerk’ uitgevinkt staat. Zo stream en download je enkel via een wifiverbinding, en niet via mobiele data, wat erg duur kan uitvallen.
Hoe download ik een boek?
- Open de Anderslezen-app. De focus ligt op de eerste knop van de titelbalk van de boekenplank, dit is de menuknop.
- Veeg 3 keer naar rechts tot je een eerste titel hoort. Je hoort de titel, de auteur en de status.
- Selecteer de titel die je wilt downloaden. Je gaat van titel naar titel door telkens 2 keer naar rechts te vegen. Terugkeren doe je met links.
- Luister naar de status van de titel om te achterhalen of de titel reeds gedownload, aan het downloaden is of online is. De status wordt uitgesproken na de auteur. Alleen bij de status ‘online’ kan je de download van een titel opstarten
- Veeg 1 keer naar rechts, je hoort de meer opties-knop voor die titel. Dubbeltik.
- Een menu gaat open met de titel van de publicatie. Veeg naar rechts tot je de optie ‘boek downloaden’ hoort. Dubbeltik.
- Je krijgt een dialoogvenster met opnieuw de titel van de publicatie. Veeg naar rechts tot je ‘OK-knop’ hoort. Dubbeltik. De download start en de focus keert terug naar de boekenplank.
- Het verloop van een download kan je opvolgen via de status bij de titel. De status van het boek is nu ‘Bezig met downloaden x % gedownload’. Zolang je op deze titel blijft staan hoor je bij elke verandering opnieuw de titel, de auteur en de meest recente downloadvoortgang. Tijdens dit proces kan je deze titel openen of naar een andere titel navigeren en die openen.
- Wanneer de download klaar is en je bij installatie van de app meldingen hebt toegestaan, krijg je een melding dat de titel gereed is voor offline lezen. De status van het boek is nu ‘gedownload’.
Hoe navigeer ik door het Daisy-boek?
De app biedt 2 afspeelmethodes aan die bepalen hoe je navigeert in een Daisy-boek: klikzones en de eenvoudige navigatiebalk. Ten slotte heb je nog de mogelijkheid om via de inhoudstafelknop te navigeren op basis van headers, paginanummers en bladwijzers. De 3 mogelijkheden komen hierna aan bod.
Navigeren met klikzones
Bij de afspeelbediening met klikzones deelt de app het scherm van je toestel op in 5 zones voor Daisy-navigatie.
Om klikzones te activeren:
- Ga naar de boekenplank
- Sleep je vinger naar linksboven of blijf naar links vegen totdat je niet verder kunt. In beide gevallen hoor je menuknop. Dubbeltik.
- Veeg naar rechts in het menu totdat je ‘instellingen’ hoort en dubbeltik.
- Veeg naar rechts tot je ‘klikzones’ hoort bij de koptekst ‘navigatieknoppen’. Dubbeltik. Je hoort ‘geselecteerd klikzones’. Keer terug door naar links te vegen tot je ‘Anderslezen terug-knop’ hoort. Dubbeltik om naar de boekenplank te gaan.
Werken met klikzones:
- Veeg naar rechts totdat je de titel hoort die je wilt afspelen en dubbeltik om het afspeelscherm te openen.
- Exploreer de schermruimte van het afspeelscherm door met je vinger over het scherm te slepen. Bovenaan heb je de titelbalk die uit verschillende elementen bestaat die dicht bij elkaar staan zoals een knop om terug te gaan, de titel van het boek, aanpassen leessnelheid, enz. Alle schermruimte onder deze titelbalk is nu ingedeeld in 5 grote zones die je kan dubbeltikken.
- Over de hele breedte bovenaan hoor je ‘niveau hoger’.
- Over de hele breedte onderaan hoog je ‘niveau lager’.
- Tussenin zijn er 3 knoppen naast elkaar:
- Links zit de vorige-knop in een smalle strook
- Centraal is er een brede strook die dienst door als een afspelen-/pauz-knop
- Rechts zit de volgende-knop in een smalle strook
- Dubbeltik op een van deze knoppen om de gewenste actie uit te voeren. De niveaus bestaan uit een doorlooplijst. Je hoeft in principe maar een van de niveauknoppen (hoger of lager) te gebruiken om alle beschikbare navigatieniveaus te overlopen.
Navigeren met de eenvoudige navigatiebalk
De eenvoudige navigatiebalk is de standaardmethode voor navigeren in het afspeelscherm. Ze bevindt zich onderaan het afspeelscherm onder de zone met de inhoudstafel. Sleep met je vingers over de onderkant van je scherm om de verschillende elementen te ontdekken.
Deze zijn:
- Een voortgangsbalk die uitgesproken wordt als ‘x %’. Dit percentage is de voortgang in het boek.
- Daaronder de verstreken tijd links en de totale afspeelduur rechts, beide uitgedrukt in uren, minuten en seconden.
- Daaronder van links naar rechts: de huidige niveau-aanduiding die ook een knop is om het niveau aan te passen, de vorige-knop, de afspelen-knop, die verandert in pauze-knop tijdens het afspelen en ten slotte de volgende-knop.
- Een dubbeltik op de niveauknop opent een nieuw scherm en plaatst de focus op een lijst van beschikbare niveaus. Veeg naar omhoog of omlaag om de verschillende niveaus te verkennen. Kies het gewenste niveau en veeg vervolgens naar links zodat je op de terug-knop komt. Dubbeltik om terug te keren naar het afspeelmenu en ga met je vinger naar de onderkant van het afspeelscherm om jouw volgende navigatie- of afspeelactie te selecteren.
Hoe wijzig ik de afspeelsnelheid?
- Sleep met je vinger bovenaan over de titelbalk van het afspeelscherm. De leessnelheid-instelling-knop zit rechts van de [titel]-koptekst.
- Je hoort ‘[titel]-terug-knop’.
- Veeg 1 keer naar rechts. Je hoort nu de huidig gekozen snelheid uitgedrukt in procent. Veeg omhoog of omlaag om de snelheid aan te passen. Elke veeg is een aanpassing van 5%.
- Als je nogmaals 1 keer naar rechts veegt krijg je een schakelknop voor de standaardsnelheid. Met een dubbeltik kan je de standaardsnelheid activeren die de waarde terug op 100% plaatst.
- Veeg naar links om de terug-knop te bereiken. Dubbeltik om terug te keren naar het afspeelscherm.
Hoe plaats ik een bladwijzer?
Je hoeft in de app geen bladwijzer te gebruiken om te weten waar je bent gebleven in het boek. De app onthoudt dit vanzelf voor elk boek op je boekenplank. Je kan wel een bladwijzer gebruiken om een bepaalde passage aan te duiden die je later gemakkelijk wil terugvinden. Je kan hier dan een notitie bij maken, in tekst of spraak. Een bladwijzer plaatsen doe je zo:
- Sleep met je vinger bovenaan over de titelbalk van het afspeelscherm. Dubbeltik wanneer je ‘menuknop’ hoort. Deze knop bevindt zich helemaal rechts.
- Je hoort ‘voeg bladwijzer toe’. Doe nogmaals een dubbeltik.
- Sleep met je vinger over de bladwijzerpagina:
- Je hoort de naam van het deel in het boek waar je de bladwijzer wil plaatsen. Dubbeltik hier om de naam te wijzigen als je dit wilt.
- Je hoort ‘Tekstveld’ als je navigeert over een zone waar je notities kan typen. Dubbeltik als je hier iets wil typen.
- Je hoort ‘Nul’ als je navigeert over de tijdsindicator die bijhoudt hoelang jouw opname is als je een audionotitie wil toevoegen aan de bladwijzer.
- Op dezelfde breedte als ‘nul’ ligt de ‘start opnemen-knop’. Dubbeltik om een audionotitie op te nemen. De eerste keer vraagt Anderslezen toegang tot de microfoon van je toestel. Veeg naar links tot je ‘OK hoort’ en dubbeltik. Spreek je boodschap in en dubbeltik op de ‘stop opname-knop’. De knop heeft het label ‘speel opname’.
- Voor een nieuwe opname moet je de huidige opname verwijderen met de ‘verwijder opname-knop’ die zich rechts van de opname knop bevindt.
- Druk rechtsboven op ‘Bewaar’ in de titelbalk om je bladwijzer op te slaan.
Al je bladwijzers vind je terug in de inhoudsopgave van het boek. Deze bereik je in het afspeelscherm op de titelbalk.
Hoe gebruik ik de slaapfunctie?
Met de slaapfunctie stopt de Anderslezen-app vanzelf na een door jou bepaalde tijd. Je stelt de slaaptimer als volgt in:
- Dubbeltik op de menuknop helemaal links in de titelbalk van de boekenplankpagina.
- Veeg rechts totdat je ‘slaaptimer’ hoort en dubbeltik.
- Veeg verder rechts en kies ofwel 1 van de 4 tijdsperiodeknoppen om te dubbeltikken of veeg verder naar rechts tot je een tekstveld hoort dat ‘huidig aantal minuten’ heet. Dubbeltik om zelf een aantal minuten in te typen als je dat wilt. Er verschijnt een numeriek toetsenbord met ‘annuleren’ links en ‘klaar’ rechts aan de bovenkant van het numerieke klavier. Typ het aantal minuten en dubbeltik ten slotte op ‘klaar’.
- Veeg naar rechts of sleep je vinger naar onder totdat je ‘start’ hoort. Dubbeltik op ‘start’ om de timer te starten. Je kan het verloop volgen door je vinger te slepen naar het centrum van het scherm. Je hoort de huidige duur dat de teller nog loopt, uitgedrukt in minuten en seconden.
- Tijdens het lopen van de teller is de startknop onderaan een stopknop geworden. Als de teller mag blijven lopen, sleep je vinger dan naar linksboven om terug te keren naar het afspeelscherm.
De slaaptimer is ook beschikbaar via de menuknop in de titelbalk van het afspeelscherm.
We staan voor je klaar.
Heb je een vraag over onze werking? We helpen je graag persoonlijk verder.