Lees voor

In­spi­re­ren­de voorbeelden

Hoe zetten leerkrachten en logopedisten Daisy-boeken in? Enkele voorbeelden uit de praktijk! 

Heilige Familie Sint-Niklaas

"Dankzij Daisy-luisterboeken kunnen onze leerlingen met leesmoeilijkheden ook de boeken lezen die anderen lezen, terwijl ze vroeger eenvoudigere boeken moesten lezen.”

Leekrachten en leerlingen van Heilige Familie in Sint-Niklaas vertellen enthousiast over Daisy-luisterboeken.

VBS De Watermolen Heule

"We zijn met Daisy-luisterboeken gestart om onze leerlingen met leesmoeilijkheden te ondersteunen, zodat het technisch lezen ontlast wordt en er plaats gemaakt kan worden voor begrijpend lezen, leesmotivatie en leesplezier."

Leekrachten en leerlingen van VBS De Watermolen in Heule vertellen enthousiast over Daisy-luisterboeken.

Webpagina. Links bovenaan staat het logo van de Ik haat lezen-campagne. Daarnaast staat een afbeelding waarop twee jongens in de leeshoek een gedrukt boek lezen en terwijl luisteren naar het Daisy-boek. Onderaan de afbeelding staat meer informatie over Daisy-luisterboeken en Luisterpunt.
VBS De Watermolen Heule

VBS De Watermolen maakte een aparte pagina op hun schoolwebsite waar ouders meer informatie terugvinden over Luisterpunt en de Ik haat lezen-campagne.

BuBao Klavertje 3 Bilzen

“Onze leerlingen vinden het lezen met de app alvast heel fijn, ze grijpen gemakkelijker naar hun verhaal en kunnen er ook langer door geboeid zijn. Sommige leerlingen volgen het verhaal graag mee in het boek en kijken naar de bijhorende prentjes, anderen houden het liever bij enkel luisteren. Maar iedereen is fan! De fiere glimlach op hun gezicht als ze komen zeggen: “Mijn boek is uit!” is goud waard!”

Geertrui, leerkracht BuBao Klavertje 3 Bilzen

Open afbeelding in popup Meisje leest in gedrukt boek en luistert tegelijk naar het Daisy-boek op haar tablet.
BuBao Klavertje 3 Bilzen © Geertrui Ronsmans
Open afbeelding in popup Twee jongens lezen buiten op een bankje een gedrukt boek en luisteren tegelijk naar het Daisy-boek op hun smartphone. Ze zitten rug tegen rug.
BuBao Klavertje 3 Bilzen © Geertrui Ronsmans
Open afbeelding in popup Drie meisjes zitten in zeteltjes en lezen een gedrukt boek. Twee meisjes luisteren tegelijk naar het Daisy-boek op hun smartphone.
BuBao Klavertje 3 Bilzen © Geertrui Ronsmans

Daltonschool Hasselt

"Een groot voordeel van Daisy-luisterboeken is dat het via een computer of tablet kan, wat heel bereikbaar is voor kinderen. Het is heel toegankelijk."

Leekrachten en leerlingen van Daltonschool in Hasselt vertellen enthousiast over Daisy-luisterboeken.

De beste Boekenjuffen zijn fan van Daisy

CANON Cultuurcel en Iedereen Leest zoeken jaarlijks een juf of meester, zorgleraar of -coördinator uit het basisonderwijs (kleuter en lager) die het leesvuur aanwakkert én een passie voor (voor)lezen heeft. Boekenjuffen Trui De Waele (2022) en Maaike Verstraete (2023) vermeldden Luisterpunt en Daisy-boeken als een lestip in het bijhorende magazine.

Boekenjuf 2022 Trui De Waele
"De luisterboeken van Luisterpunt zijn super. Via de gratis Anderslezen-app op een tablet of smartphone kan je ook als school vlot aan de slag met luisterboeken. Maak een account voor je school, voeg je leerling toe, zet boeken op de digitale boekenplank, zoek eventueel ook het echte boek in de bib, deel de toegangscode met de ouders en klaar!"
Trui, boekenjuf 2022 Vrije Basisschool Crombeen
Boekenjuf 2023 Maaike Verstraete
"Met Luisterpuntbibliotheek hebben we een warm contact. Ze bellen je persoonlijk op om te vragen of het lukt. Dankzij hun luisterboeken en de Anderslezen-app heb ik een leerling kunnen overtuigen om mee te doen met de Leesjury. Heel fijn dat het ook mogelijk is om met het account thuis verder te lezen."
Maaike, Boekenjuf 2023 Gemeentelijke Basisschool Snaaskerke
Een meisje leest een dik boek in de klas. Ze heeft een koptelefoon op en luistert tegelijkertijd naar het Daisy-boek via haar computer.
© Liesbeth Devriendt

Basisschool Heilig-Hartcollege Heist-op-den-Berg

"Onze school heeft voor alle leerlingen die leesmoeilijkheden hebben een Luisterpunt-account gemaakt. We merken dat enkel een account aanmaken en een brief meegeven naar huis, uiteraard onvoldoende is om de leerlingen aan het lezen te krijgen. Ik help - als boekenjuf - die leerlingen ook bij hun boekenkeuze. Intussen merk ik in mijn eigen klas én hoor ik van collega's dat dit enorm motiverend werkt voor de leerlingen. Leerlingen die voordien wat bladerden in een boek en niet tot lezen kwamen, zijn nu heel blij dat ze ook een boek kunnen volgen en begrijpen. Vorige vrijdag zei een jongen in mijn klas heel fier: 'Juf, ik heb dit dikke boek uitgelezen!'"

Liesbeth, zorgjuf Basisschool Heilig-Hartcollege Heist-op-den-Berg

De Oogappel Gent

"Luisterpunt opent de wereld van boeken en van lezen. Het is de manier om leerlingen te ondersteunen bij het lezen."

Sarah, leerkracht De Oogappel Gent

Juf Sarah en Laura (De Oogappel Gent) en Sid vertellen enthousiast over Daisy-luisterboeken.

Atlascollege Genk

Het Atlascollege in Genk maakte een folder voor de Anderslezen-app (Pdf - 438 KB), een scrollstory, en ook een uitstekende videotutorial.

Videotutorial over de Anderslezen-app gemaakt door Atlascollega Genk 

Logopediste An Thijs

Logopediste An Thijs vertelt in het magazine van de Vlaamse Vereniging voor Logopedisten waarom ze graag werkt met Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app. 

"Van zodra kinderen de praktijk buitenstappen, kunnen ze met hun eigen login en boek verder lezen. Op die manier proberen we de drempel zo laag mogelijk te houden. Als we de info gewoon meegeven aan de ouders, is de stap naar inschrijving en starten met lezen veel groter. Ook heerst er bij sommige ouders en leerkrachten nog een soort taboe of terughoudendheid om hulpmiddelen te gebruiken, wat ontzettend jammer is. Daisy-boeken helpen kinderen om leesplezier te ontdekken. Daarnaast kunnen ze met een Daisy-boek moeilijkere boeken lezen, en dat vind ik een grote meerwaarde."
An, logopediste

Wil je ook delen hoe jij aan de slag gaat met Daisy-luisterboeken? Aarzel niet en email hidden; JavaScript is required. We zetten je school of praktijk met veel plezier in de kijker!

Meisje leest in gedrukt boek en luistert tegelijk naar het Daisy-boek op haar tablet.

Een vraag over onze werking voor scholen of logopedisten? We staan voor je klaar.

Véronique Rutgeerts en Lena Mertens, onze collega's voor organisaties, helpen je graag persoonlijk verder. 

email hidden; JavaScript is required 02 423 04 18