Zippen

Wat is een ZIP-archief?

Een ZIP-bestand is een verzameling van bestanden die worden samengepakt in één groot bestand. ZIP verwijst naar de bestandsnaam die eindigt op .zip. Wanneer u meerdere bestanden omzet in één bestand spreekt men over bestanden zippen of inpakken. Wanneer u een ZIP-bestand opnieuw omzet in een map met verschillende bestanden spreekt men over het uitpakken of unzippen van een ZIP-bestand. ZIP-bestanden uitpakken is een vaardigheid die u onder de knie moet hebben als u een gedownload boek wilt plaatsen op een Daisy-speler of als u het boek gewoon wilt klaarzetten om het met uw computer te laten voorlezen. Er zijn enkele situaties waarbij u geen kennis over ZIP-bestanden nodig heeft. Enkele recente versies van toegankelijkheidstoepassingen voor computers zoals Supernova en Guide hebben een ingebouwde toepassing waarmee u boeken automatisch kunt downloaden en laten uitpakken. De software plaatst het boek voor u op uw toestel. Vraag meer info bij uw verdeler. Daarnaast kunt u met de Anderlezen-app boeken rechtstreeks streamen naar uw Android- of iOS-apparaat.

Waarom worden Daisy-online boeken gedownload als ZIP-bestanden?

Daisy-boeken bestaan altijd uit een hele reeks van bestanden. Deze bestanden kunnen audiobestanden zijn, maar ook andere bestanden die de navigatie in het boek mogelijk maken. Om te verhinderen dat u elk bestand van een boek afzonderlijk moet downloaden, voegen we alle bestanden die behoren tot een boek samen in een ZIP-bestand. Zo kunt u met één klik op de downloadknop een volledig boek binnenhalen. Wanneer uw download klaar is, kunt u het ZIP-bestand uitpakken. Uw computer zal een nieuwe map aanmaken op de locatie waar u het bestand uitpakt. Afhankelijk van uw besturingssysteem zult u zelf kunnen kiezen waar u die map wilt aanmaken of zal het systeem een nieuwe map maken in de map waar het gedownloade zip-bestand staat.

Gedownloade boeken uitpakken of unzippen

Heeft u nog nooit een ZIP-bestand uitgepakt? Geen nood, we gidsen u erdoor.
We leggen enkele verschillende methodes uit om in Windows ZIP-bestanden uit te pakken. Daarna volgt een korte beschrijving van uitpakken van ZIP-bestanden in Mac OS X, het besturingssysteem van Macintosh computers. U mag boekmappen rechtstreeks aanmaken op de SD-kaart of USB-stick als u het opslagmedium alleen gebruikt voor Daisy-publicaties. Als u uw kaart of stick voor andere toepassingen gebruikt, maakt u best eerst een map aan waarin u alle boekmappen verzamelt.

Windows zonder zip-programma

Windows met het programma 7-Zip

Macintosh

Lukt het nog steeds niet met deze ZIP-gids? Geef ons een seintje (02 423 04 11) en we helpen u graag verder via schermovername. Als u beschikt over een oud of heel recent besturingssysteem kan uw manier van uitpakken subtiel verschillen van de onze. Als een speciaal software-pakket voor inpakken en uitpakken geïnstalleerd is op uw computer kan de gebruikerservaring ook anders zijn.