Lees voor

Boekenweek: vraag het geschenk en essay aan

Van 12 tot en met 23 maart is het weer tijd voor de Boekenweek, thema dit jaar is 'je moerstaal'. Bij de Boekenweek horen ook een geschenk en een essay. Dit jaar kregen Gerwin van der Werf en Paulien Cornelisse de eer om deze hebbedingen te schrijven. Wij trakteren je op de Daisy- en brailleversies van het geschenk ‘De krater' en het essay ‘hèhè – over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben’.

Artikel gepubliceerd op: 13 maart 2025

Aanvragen

  • Ben je online-lezer? Dan kan je het geschenk en/of essay zelf op je boekenplank zetten in de Anderslezen-app of Mijn Luisterpunt.
  • Ben je een Daisy-cd-lezer of wil je als Daisy-online-lezer een exemplaar op cd ontvangen? Vraag een Daisy-cd aan met een e-mail naar email hidden; JavaScript is required of bel naar 02 423 04 11. Als je de Daisy-cd van het geschenk aanvraagt tijdens de Boekenweek, hoef je hem niet terug te sturen.
  • Wens je het geschenk en/of essay in braille te lezen? email hidden; JavaScript is required.

Vermeld duidelijk of je het geschenk, het essay of beide boeken wil ontvangen.

Hieronder stellen we beide boeken aan je voor.

Geschenk: 'De krater' van Gerwin van der Werf

Dit jaar bestaat de Boekenweek 90 jaar en om dat jubileum te vieren schreef de organisatie een wedstrijd uit, waarbij auteurs anoniem een manuscript konden insturen. Gerwin Van der Werf werd uit maar liefst149 inzendingen verkozen met zijn verhaal 'De krater'.

Ik begreep niet dat een ruimtesonde vijfentwintig miljard kilometer kon reizen in een halve eeuw, en dat wij om de haverklap moesten tanken en niet eens meer thuis zouden komen.

Eden is met haar twee broers op weg naar een meteorietkrater, ergens in Duitsland. Ze heeft een missie: haar jongste broer redden. Benjamin heeft een depressie, Johnny een rijbewijs. Benjamin weet alles van sterren en meteorieten, Johnny weet de weg – hopelijk. En Eden? Die zit ertussenin. Altijd ertussenin.

Gerwin van der Werf (1969) is schrijver, recensent en columnist. In 2010 won hij met zijn gedicht 'Misbruik' de Turing Gedichtenwedstrijd. Datzelfde jaar debuteerde hij met Gewapende man, waarna hij nog zes romans schreef. Zijn werk werd voor meerdere prijzen genomineerd, waaronder de Libris Literatuur Prijs en Beste Boek voor Jongeren.

Essay: 'Hèhè: over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben' van Paulien Cornelisse

Bestsellerauteur Paulien Cornelisse laat zien hoe leuk het is om naar woorden te staren en je af te vragen: wat betekenen ze? En wat betekenen ze écht? In 'Hèhè' onderzoekt Paulien Cornelisse de essentie van de Nederlandse taal. Ze neemt woorden onder de loep die we voortdurend gebruiken zonder dat we ons ervan bewust zijn.

Paulien Cornelisse is schrijver en cabaretier. Ze schrijft columns voor de Volkskrant en is medeoprichter van het verhalenplatform 'Echt gebeurd'. Eerder schreef ze de geprezen boeken 'Taal is zeg maar echt mijn ding', 'En dan nog iets', 'Taal voor de leuk' en 'Japan in honderd kleine stukjes'. 'De verwarde cavia' haar fictiedebuut, werd genomineerd voor de NS Publieksprijs 2016. In november 2024 verscheen de langverwachte opvolger 'De verwarde cavia: terug op kantoor' uit.

Nieuws

Meer nieuws
Startpagina

Tijdschrift Luistervink

Luistervink is ons maandelijks gesproken huistijdschrift voor volwassenen. Boordevol boekentips, nieuws over onze bibliotheek én uit de boekenwereld. Zo blijf je helemaal mee. En je leeslijstje? Dat wordt alleen maar langer. 

Alles over Luistervink