Lees voor

Maaike de Wolf wint de Herman de Co­nin­ck­prijs voor poëzie

De Nederlandse dichter Maaike de Wolf is de winnaar van de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2025. ‘De dansvloer is van iedereen', haar eerste dichtbundel, gaat over bestaansrecht, verlegenheid van je af schudden en ruimte durven opeisen. 

Artikel gepubliceerd op: 24 maart 2025

"Niet iedereen heeft immers evenveel plek op de dansvloer, niet iedereen is er even welkom, niet iedereen vindt een groep, laat staan een partner om mee te dansen, niet iedereen zit in het juiste ritme. De grillige schoonheid, de bizarre architectuur en de wrede intimiteit van de dansvloer in woorden te willen vatten: dat is de originaliteit van deze bundel", luidde het oordeel van de jury. 

De Herman de Coninckprijs is 7.500 euro waard. De andere genomineerden waren – allemaal uit Nederland - ‘Rozige maanvissen’ van Sytse Jansma, ‘Koeiendagen’ van Kira Wuck, ‘We moeten ‘misschien’ blijven denken’ van Esther Jansma, ‘De verwerping van het stilzitten’ van Lidy van Marissing  en ‘Binnen in de aarde is een berg’ van Hester Knibbe. 

Hieronder stellen we de 6 genomineerde bundels aan je voor.

Maaike de Wolf - De dansvloer is van iedereen

'De dansvloer is van iedereen' is een ode aan de onvolmaakte mens. Maaike de Wolf beschrijft een intens grotestadsleven waarin we het allemaal maar net bijeen weten te houden. Wat is er nodig om te bestaan, om mens te zijn? Hoe schuren onze verwachtingen langs de werkelijkheid?

De gedichten zijn in realistische, metaforische en ritmische stijl geschreven. Maaike de Wolf is dichter en schrijver van zeer kort proza. Ze studeerde aan de School voor Journalistiek en de Schrijversvakschool Amsterdam. Ze publiceerde werk in o.a. Het Liegend Konijn, De Gids en Hollands Maandblad. ‘De dansvloer is van iedereen’ is haar debuutbundel. 

De auteur las haar bundel zelf bij ons in.

Maaike de Wolf leest 'De dansvloer is van iedereen' in

Sytse Jansma - Rozige maanvissen

De vriendin van dichter Sytse Jansma kreeg op tweeëndertigjarige leeftijd een hersenbloeding en stierf onverwachts. Jansma besloot om zijn rouwproces vast te leggen om haar dicht bij zich te houden. In een roesreis van gedichten volgt hij zijn geliefde vanaf haar overlijden, in dagboekverzen, erotische herinneringen, brieven en hiernamaalsvariaties. 'Rozige maanvissen' is een aangrijpende zoektocht naar troost, acceptatie en het leven. Met deze debuutbundel won hij eerder al de Nederlandse C. Buddingh’-prijs, een jaarlijkse bekroning voor het beste Nederlandstalige poëziedebuut.

Dichter en beeldend kunstenaar Jansma schrijft niet alleen poëzie, maar verkent ook de raakvlakken met muziek, kunst en theater. Hij publiceerde twee Friese dichtbundels en werkt regelmatig voor literaire tijdschriften.

De auteur las zijn bundel zelf bij ons in.

Sytse Jansma leest 'Rozige maanvissen' in

Kira Wuck - Koeiendagen

Sla je op de vlucht om iemand te vergeten of om diegene juist dicht bij je te houden? Zul je diens lelijke kopjes ooit terugvinden in de kringloopwinkel? Hoeveel koeiendagen heb je nodig voor je weet hoe je moet rouwen?

De dood waart in verschillende gedaantes rond door de derde dichtbundel van Kira Wuck. Gelukkig weet zij ook hoe je verdriet kunt verleggen. Troost blijkt onder meer te vinden bij andere lichamen, een heelal boven je bed of in de Bur­ger King. Soms moet je simpelweg weer eens echt goed naar jezelf kijken, om te zien ‘hoe mijn ledematen zich konden uitvouwen// zodat ze jou zachtjes kon­den raken als het riet’.

Kira Wuck is dochter van een Finse moeder en een Indonesische va­der. Ze groeide op in Amsterdam, maar voelt zich thuis bij het absurdisme en de melancholie uit de noordelijke landen. 

De auteur las haar bundel zelf bij ons in.

Kira Wuck leest 'Koeiendagen' in

Esther Jansma - ‘We moeten ‘misschien’ blijven denken’

In haar elfde poëziebundel richtte Esther Jansma (1958-2025) het vizier op de (on)eindigheid van het bestaan. 'We moeten 'misschien' blijven denken' is haar laatste publicatie voor ze in januari overleed aan de gevolgen van kanker. Centraal staat het afscheid nemen van het vanzelfsprekende: gezondheid, toekomst, leven. 

Esther Jansma schreef meer dan 40 jaar gedichten. Voor haar poëzie ontving ze onder andere de VSB Poëzieprijs, de Jan Campert-prijs en de Adriaan Roland Holstprijs. Eind vorig jaar werd ze benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw voor haar waardevolle bijdrage aan de poëzie en dendrochronologie. Jansma was naast dichter namelijk ook archeologe gespecialiseerd in dendrochronologie, waarbij de leeftijd en de herkomst van hout wordt onderzocht. 

De Daisy-versie is in productie in Nederland.

Lidy van Marissing - ‘De verwerping van het stilzitten’

Sommige uitgeverijen redden verborgen schatten van de vergetelheid, zoals het balanseer met Lidy van Marissings 'De verwerping van het stilzitten'. Deze bundel, een heruitgave van eerder verschenen poëzie, bruist van beweging. Haar poëzie verzet zich tegen verstarring: taal flitst, ontspoort en ontglipt je. Flarden woorden schieten alle kanten op, zinnen kantelen, klanken botsen. Net als de figuren die ze opvoert, ontsnapt haar taal aan conventies. De bundel is helder, maar blijft ongrijpbaar. 

Niet voor niets ontving van Marrising op dezelfde dag als de publicatie de Sybren Poletprijs voor haar oeuvre, een erkenning voor haar vernieuwende en experimentele literatuur.

De Daisy-versie is in productie in Nederland.

Hester Knibbe - Binnen in de aarde is een berg

De fascinatie van Hester Knibbe voor oude culturen is ook in haar nieuwe bundel 'Binnen in de aarde is een berg' onmiskenbaar. Dit keer neemt ze niet de klassieke oudheid als uitgangspunt, maar een boek uit het oude China: de I Tjing, ofwel Boek der Veranderingen. Aan de hand van vierenzestig hexagrammen wordt daarin verteld hoe je onder bepaalde omstandigheden het beste kunt handelen of je gedragen. Knibbe gebruikt de titels van de hexagrammen voor haar gedichten en plaatst ze in een eigentijdse setting, met als leidmotief de mens als bewoner en zwerver.

Hester Knibbe debuteerde in 1992 met 'Meisje in badpak'. Nadien verschenen nog vijf andere bundels. Haar werk werd bekroond met de Herman Gorterprijs en de Anna Blamanprijs.

De Daisy-versie is in productie in Nederland.

Nieuws

Meer nieuws
Startpagina

Tijdschrift Luistervink

Luistervink is ons maandelijks gesproken huistijdschrift voor volwassenen. Boordevol boekentips, nieuws over onze bibliotheek én uit de boekenwereld. Zo blijf je helemaal mee. En je leeslijstje? Dat wordt alleen maar langer. 

Alles over Luistervink