Mijn Luisterpunt

Lid worden

Catalogus

Tijdschrift

Lees je graag spannende verhalen of knotsgekke avonturen?

Zoek de boeken die het best bij jou passen en verslind ze!

Ik haat lezen

Uitleg Daisy- en braillecatalogus op Zoeken.bibliotheek.be

Uitleg Daisy- en braillecatalogus op Zoeken.bibliotheek.be

De Daisy- en braillecatalogus bevat de collectie Daisy- en brailleboeken van de Luisterpuntbibliotheek, de speciale openbare bibliotheek in Vlaanderen en Brussel voor mensen met een leesbeperking.

Hoe kunt u zoeken?

Er zijn drie zoekmogelijkheden: een eenvoudige, een meer gedetailleerde en een via romangenres.

1. Eenvoudig zoeken
Door een woord of meerdere woorden in te typen in het invoerveld en op zoeken te klikken doorzoekt u alle velden.

2. Meer gedetailleerd zoeken
Door een woord of meerdere woorden in te typen in het invoerveld en aan te duiden op wat u wenst te zoeken. Er zijn zes zoekmogelijkheden: op titel, op auteur, op boeknummer, op onderwerp, op inlezer of op oorspronkelijke taal.

Voorbeelden:
- U kunt een onderwerp opgeven, bijvoorbeeld: ‘Wereldoorlog I’.
- Of de naam van een inlezer, bijvoorbeeld: ‘Greet Pernet’, en dan krijgt u alle boeken die door haar werden ingelezen. (Tip: als u twijfelt aan de schrijfwijze van een inlezer kunt u hier een lijst met alle namen openen (Excel - 143 Kb), ook van auteurs die zelf hun boek inlazen.)
- Of de boeken die vertaald werden uit één welbepaalde taal opvragen, bijvoorbeeld het Russisch. En dan krijgt u bijna alle Russische boeken uit onze collectie. (‘Bijna’, want de alleroudste boeken uit onze collecties kregen nog geen taalaanduiding mee.)

Druk daarna op de knop 'Zoek'.

U kunt aanvinken of u wenst te zoeken in de Daisy-collectie, in de braillecollectie of in beide collecties samen.

De startpagina voorziet ook drie uitvallijstjes:
- Voor kinder- en jeugdboeken kunt u zoeken binnen een bepaalde leeftijdscategorie, bijvoorbeeld: 12-14 jaar.
- Bij de taal kunt u een onderscheid maken tussen boeken in alle talen, in het Engels, in het Frans of in het Nederlands.
- Bij de stem laten we u kiezen tussen alle stemmen, boeken ingelezen door een Vlaamse stem of boeken ingelezen door een Nederlandse stem.

3. De derde mogelijkheid : ‘Zoeken op romangenre’. Hier kunt u alle boeken opvragen van een bepaald romangenre, bijvoorbeeld: ‘psychologische thrillers.
U ziet een uitschuifbalk met genres voor jeugdboeken en eentje met de genres voor volwassenen.
Als u op de zoekknop drukt, komt u meteen op de resultatenpagina.

Resultaten

Het resultatenscherm deelt zich op in drie luiken:

Een melding van het aantal resultaten wordt getoond. De resultaten zijn gesorteerd op relevantie. U kunt het resultaat ook sorteren op jaar van uitgave, titel of auteur.
Er worden maximum 20 beschrijvingen per pagina aangeboden. Boven het eerste resultaat staat hoeveel boeken er aan uw vraag voldoen. Onderaan de pagina vindt u de mogelijkheid om naar een volgende, een vorige, een eerste, een tweede,... pagina te gaan.

Als u een titel aanklikt, krijgt u meer informatie over het boek. Door op het terugkeerpijltje of op de aanduiding 'Terug naar resultatenlijst' te drukken keert u terug naar de resultatenpagina.

Verfijnen

Dit luik toont een aantal verfijningscriteria die van toepassing zijn op het resultaat, dit om de zoekresultaten te beperken:
- materiaal (Daisy of braille)
- jaar van uitgave
- doelgroep (jeugd, volwassenen)
- onderwerpen
- genre
- bekroning
- auteur
- reeks
- uitgever
- recensie

Detailpagina
Als u op de titel van een boek klikt, belandt u op de detailpagina. Daar krijgt u eerst een herhaling van de informatie van de resultatenpagina met rechts hiervan de knop om een boek aan te vragen.
Verder vindt u op deze pagina eventueel recensies van het boek uit diverse tijdschriften.
Vervolgens vermeldt deze pagina de details van het Daisy- of brailleboek, zoals de speelduur, het aantal braillebanden of een speciale aantekening zoals 'geconverteerd', 'tekst mee te volgen op het scherm', Vlaamse stem'.
Tot slot kan hier ook een doorverwijzing staan naar Wikipedia, waar u meer informatie kunt lezen over de auteur.

Door op het terugkeerpijltje of de tabtoets 'Terug naar resultatenlijst' te drukken, keert u terug naar de resultatenpagina. Door op het Luisterpuntlogo of, de startlink te klikken, keert u terug naar de startpagina.

Daisy- en/of brailleboeken aanvragen

De Daisy-versie en de brailleversie van een boek staan nu apart. U kunt de gewenste vorm aanvragen door te klikken op 'aanvragen'. Zowel op de resultatenpagina als op de detailpagina staat een aanvraagknop.

U vult uw lenersnummer en uw geboortedatum in en u bevestigt de aanvraag. Bent u gestart vanuit Mijn Luisterpunt dan hoeft dit niet meer.

Als u een aanvraaglezer of een genre-/onderwerpenlezer bent, dan krijgt u uw Daisy-schijfje of uw brailleboek onmiddellijk toegestuurd. Als u Daisy-online boeken leest, dan staat het boek op uw online boekenplank en kunt u het streamen of downloaden.

Als u een wenslijstlezer voor Daisy- en/of brailleboeken bent, maakt u een keuze uit de volgende twee opties:
- ik krijg dit boek onmiddellijk, of
- ik voeg dit boek toe aan mijn wenslijst.

U kunt een volgend boek aanvragen door te klikken op 'nieuwe opzoeking'.
Wenst u meteen terug op de resultatenpagina te komen van uw eerste opzoeking dan gebruikt u best de tabtoets 'terug naar resultaten'.

Laatste aanwinsten

Als u bovenaan op de knop 'Aanwinsten' klikt, krijgt u een lijst met de boeken die de laatste drie maanden onze collectie vervoegden.

Meer informatie

Voor meer informatie of opmerkingen kunt u terecht bij Ann Voet, coördinator catalogus, 02 423 04 14 of ann.voet@luisterpuntbibliotheek.be

Podcast

Beluister of herbeluister interviews met auteurs! Op onze Podcast-pagina (bij Podomatic.com) posten we gesprekken uit Knetterende Letteren.

Luister

Willy Courteaux, rust in vrede. Wij denken aan je. Luister naar een fragment uit één van de ongeveer 200 boeken die hij inlas: Het kleine meisje van meneer Linh, van Philippe Claudel (boeknr. 1561, 3:32)

Luister naar een fragment uit dit boek.

Auteurs lezen voor
en wel in uw oor

Toegang geweigerd

Toegang geweigerd

Danny De Vos

Op vakantie op het Griekse eiland Argos, ontmoet Nick (14) de bootvluchteling Zaïd (13). Hij besluit om een dagje met Zaïd te ruilen, maar door dat...

Netwerker van God voor de mensen

Netwerker van God voor de mensen

Emmanuel Van Lierde

Luc Van Looy werd op 1 februari 2004 gewijd tot dertigste bisschop van Gent. Tertio-redacteur Emmanuel Van Lierde voerde lange gesprekken met deze...

Het huis van de zalmen

Het huis van de zalmen

Marc Reugebrink

Een uitbater van een exclusief restaurant wordt geconfronteerd met de dood van zijn moeder, waarna hij, afgeleid door restaurantperikelen, zijn...