Lees voor

Poëzietips van het huis | Volwassenen

Smaakt het Poëziegeschenk 'Plakboel' van Charlotte Van den Broeck naar meer? Ontdek tien poëziebundels om van te smullen! 

Simone Atangana Bekono - Marshmallow

Maak kennis met een hond, een vrouw en een slaapkamer in "een heel normaal appartement". Alles komt op losse schroeven te staan in deze bundel waarin de poëzie zichzelf constant bevraagt, tegenspreekt en ondermijnt. Met gebruik van verschillende registers brengt Atangana Bekono groteske beelden, erotiek, alledaagsheden en geweld samen in de botsende herinneringen van twee stemmen die eens lieflijk samen moeten hebben geklonken, resulterend in giftige, grappige, en schrijnende poëzie.

Vraag het Daisy-boek aan (323922, 1:04)
Vraag het brailleboek aan (48340, 2 banden)

David Troch - Een soort troost: éénlettergreepgedichten

Wat rest er nog, als de wind wild om zich heen grijpt en je de grond op smakt? Wat rest er nog, als de grond geen grond blijkt te zijn? Wat rest er nog, als je maar door de lucht tolt? Steekt storm op, richt dat heel wat aan. Storm blaast weg wat je kent, soms zelfs wie je bent. Storm blies de pen uit Trochs hand. Plots had de man van het woord geen taal meer. Wou hij de wind te slim af zijn, moest hij voet voor voet op zoek naar zin, naar grond, naar een soort troost.

David Troch is auteur en schrijfdocent. Hij was stadsdichter van Gent en stond aan de wieg van het literaire tijdschrift Kluger Hans. De poëziebundel ‘Een soort troost’ vormt een tweeluik met ‘Voor jou wou ik een huis zijn’ uit 2021. Beide bundels bevatten uitsluitend woorden met slechts één lettergreep.

Vraag 'Een soort troost' aan in Daisy (33362, 2:24)

Liz is More - Een handjevol liefs

Lieve woorden boordevol rijm en zachtheid.
Voor jou. Om te geven. Te delen. Te koesteren.
Om alleen te lezen. Of met z’n tweeën.
Voor wie liefheeft en verlangt.
Voor wie voelt en geraakt wil worden.
Of andere harten wil raken.
Voor buiken vol vlinders.
Voor wie gelooft. In de liefde en zoveel meer.
Liefs. Voor jou.

'Een handjevol liefs' bevat 90 gedichten over vriendschap en liefde.

Vraag het Daisy-boek aan (32237, 1:03)
Vraag het brailleboek aan (17960, 3 banden) 

Myriem El-Kaddouri - 'Hier ligt de waarheid in overdaad'

In de bundel ‘Hier ligt de waarheid in overdaad’ verkent Myriem El-Kaddouri de universaliteit van menselijke emoties. Ze exploreert de verschillende lagen van identiteit op de grens van schijnbaar tegenstrijdige werelden.

Myriem El-Kaddouri is jurist en woordkunstenaar. In 2023 werd ze West-Vlaams kampioen Poetry Slam en sindsdien draagt ze haar poëzie voor op uiteenlopende podia. Begin 2024 gaf ze op uitnodiging van de Belgische Staat een speech over intersectionele gendergelijkheid op de informele Raad van de Europese Unie. Sinds deze zomer is ze ook de nieuwe Letterzetter (stadsdichter) van Kortrijk. Twee jaar lang zal ze het literaire landschap in Kortrijk mee vormgeven.

Haar debuutbundel is een beeldende uitnodiging tot reflectie over de samenhang tussen oorsprong, verzet en vergankelijkheid in de eeuwige zoektocht naar betekenis.

Vraag 'Hier ligt de waarheid in overdaad' aan in Daisy (33681, 0:47)

Lieve Desmet - In de wind staan

Tot we weer in het zeegat verdwijnen, staan we aangespoeld in de wind. Dat is het rake oogpunt van waaruit de nieuwe dichtbundel van Lieve Desmet is opgebouwd. Tot in de kleinste huizen van steden ontmoet deze maatschappelijk geëngageerde auteur mensen in hun zoektocht of diepe rouw. Haar kijk op de wereld waait door de kwetsbaarste uithoeken van het leven en mondt uit in moedige gedichten die transformeren en beklijven.

Met een plié in de benen wordt de verwonde wereld bezongen en bevraagd en nodigt deze poëzie ons uit tot een kleine revolutie. We zijn immers dijklopers die naar een horizon blijven tasten.

Vraag het Daisy-boek aan (33974, 0:59)

Johanna Pas - De onverwachteling*

In ‘De onverwachteling*’ geeft Johanna Pas (1969-2023) een stem aan de onuitgenodigde gasten op deze wereld, aan zij die niet weten wie ze zijn, wat ze hier komen doen of hoe ze met de ander en de wereld moeten omgaan. De onverwachteling komt van ver en slaagt er stilaan maar zeker in om contact te maken met de aarde, de lucht, het water en een innerlijk vuur dat de vervreemding draaglijk maakt en het onbestemde heimwee uiteindelijk omzet in een verlangen om te blijven.

Vraag het Daisy-boek aan (32724, 0:33)

Peter Holvoet-Hanssen - Goleman

De laatste reus, de vernietigende Goleman, is de beschuldigingen van machtswellust en controlezucht beu. Hij wil sterfelijk worden, in de huid kruipen van zijn grootste rivaal: de mens. Maar hij wil geen gehersenspoelde ‘golem-man’ zijn. Nadat hij zelfs de artificiële intelligentie heeft opgeslokt, wordt de reus als een kleine mens geboren in een doodlopende straat bij een park: Antwerpen, anno 1960. De onhandige dichter ontpopt zich tot een ontdekkingsreiziger in het eigen hoofd. De troubadour verzint een ‘Liedboek voor de grote reus’. Of is de verteller zelf door Goleman verzonnen? 

Peter Holvoet-Hanssen is troubadour en voormalig Antwerps stadsdichter. Zijn dichtbundels wonnen tal van prijzen, van de Arkprijs van het Vrije Woord tot de Louis Paul Boonprijs, van de Debuutprijs tot de Cultuurprijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Vraag 'Goleman' aan in Daisy (33560, 3:15)
Vraag 'Goleman' aan in braille (17920, 3 banden)

Jonas Bruyneel - Mulhacén

In meanderende verzen wandelt Jonas Bruyneel met de Andalusische dichter Federico García Lorca van de binnenstad van Granada naar de top van de Mulhacén, de hoogste berg van Spanje. Die tocht brengt hen langs de witte dorpen van de Alpujarras, door de onder de droogte kreunende valleien en over de besneeuwde flanken van de Sierra Nevada. In dat veranderende landschap praten ze over het verlangen naar een thuis, polarisatie, empathie en de rol van poëzie in een samenleving die, net als de rode aarde van Andalusië, in ijltempo verdort. In zijn binnenzak bewaart Federico een revolver. 

Jonas Bruyneel (1989) debuteerde in 2015 met de bekroonde verhalenbundel 'Voorbij het licht'. In 2019 volgde de historische roman 'Vijd'. In 2022 kwam zijn debuutbundel 'broedland' uit, die hij ook zelf voor Luisterpunt inlas. Tussen 2017 en 2019 was Bruyneel stadsdichter van Kortrijk. Hij publiceert regelmatig in tijdschriften als 'Het Liegend Konijn' en 'De Lage Landen'.  Daarnaast maakt hij muziek onder de naam momoyo

Vraag Mulhacén aan in Daisy (33277, 1:36)
Vraag Mulhacén aan in braille (17919, 2 banden)

Peter Verhelst - Zabriskie

In 'Zabriskie' wordt de ene na de andere reis ondernomen – een droom achterna. Tijdens die voyages zijn er rituelen, gezangen, luchtspiegelingen, visioenen en openbaringen. Er is het zoeken naar vormen van afscheid, maar telkens is er ook het verlangen een glimp op te vangen van een sneeuwluipaard, een zabriskie, omdat het leven betekenisloos is zonder verlangen. 'Zabriskie' is een ode aan kunst, aan hoop, aan rituele taal, aan beelden, aan poëzie. Verhelst schept een draaikolk van betekenissen in een verbluffend universum.

Vraag het Daisy-boek aan (32960, 1:38)
Vraag het brailleboek aan (17830, 3 banden)

Robin Block - Handleiding voor ontheemden

Winnaar van de Herman De Coninckprijs 2024!

Toen de grootouders van Robin Block na de Indonesische onafhankelijkheid naar Nederland kwamen, wachtte hun een kille ontvangst waar geen inburgeringsboekje tegen opgewassen was. Want hoe maak je van een nieuw land je thuis?

Block spiegelt, balancerend tussen verschillende culturen en nationaliteiten, zijn eigen zoektocht naar identiteit aan die van zijn grootouders. Tijdens zijn reis naar het moderne Indonesië komt 400 jaar koloniale geschiedenis tot leven door de stemmen van en ontmoetingen met verschillende personages. Zo zijn er de eigenzinnige Javaanse oermoeder die voortdurend overhoopligt met de afstandelijke Europese voorvader, een jonge Jakartaanse influencer die haar geheimen letterlijk op haar lijf draagt en een grillige gids die de onderwereld en geestenwereld met elkaar verbindt.

Met rijke beelden en subtiele humor leest deze dichtbundel als een intiem en meeslepend reisverhaal, waarin Block het diep persoonlijke verbindt met een grotere geschiedenis. Voor iedereen die een plek zoekt tussen landen en vlaggen

Vraag 'Handleiding voor ontheemden' aan in Daisy (33141, 2:26)