En de winnaars van onze eindejaarsactie zijn ...

Tijdens de eindejaarsperiode riepen we op om samen met ons het leesplezier te verspreiden. Wie ons een leuke tekst, foto of video bezorgde over hoe hij/zij het leesplezier verspreidde of zelf van ons aanbod geniet, kon een smaakvol verwenpakket met Belgische specialiteiten winnen. Ontdek de drie winnaars!

Van harte gefeliciteerd aan de winnaars!

Foto van boek, smartphone en koptelefoon

"Bedankt!" - Inzending van Paul Van Doninck

Ach, hoe graag had ik een foto of filmpje gepubliceerd van vader met z’n Daisyspeler, DE reddingsboei van het afgelopen pandemiejaar. Maar wanneer tweeduizend kilometer, inreisbeperkingen uit het verguisde Zweden, quarantaineverplichting en het vensterglas van het eventuele raambezoek aan het woonzorgcentrum mijn status van knuffelcontact onmogelijk maakten, moeten deze woorden volstaan om uit te drukken hoeveel jullie betekenen voor een slechtziende wanneer alle andere bronnen van genot, ontspanning of troost ver weg zijn.

Het aanvullen van vaders boekenplank werd plots erg belangrijk toen de coronamaatregelen betekenden dat alle animatie voor de ouderen werd afgelast, de cafetaria werd gesloten, bezoek van buitenaf werd geweerd en vader zelfs z’n echtgenote die op een andere afdeling van het woonzorgcentrum verblijft niet meer kon ontmoeten. Voor iemand die niet meer ziet worden de dagen dan vreselijk lang

Van hier in ’t Noorden kon ik het lijstje blijven aanvullen. Het personeel van het woonzorgcentrum zorgde voor vlotte logistiek zodat wat ”uitgelezen” was onmiddellijk kon vervangen worden met nieuw materiaal.

En plots hadden Pa en ik een prachtig nieuw onderwerp om tijdens onze dagelijkse telefoongesprekken over te praten: ”wat lees je nu?”, ”ben jij al in die stad uit die Zweedse krimi geweest?”, ... Dag in, dag uit loopt de Daisyspeler warm!

2020 was een jaar met weinig lichtpunten. Maar jullie boeken maakten een wereld van verschil voor m’n Pa en mij.

Vandaar, in vetjes: BEDANKT!

Twee (!) inzendingen van Carine Smeets

"Hoe en waar lees ik?"

Vooreerst wil ik jullie hartelijk danken voor de mogelijkheid om zoveel boeken te kunnen lezen.

Tja ik ben verslaafd aan mijn milestone. Overal waar ik ga/sta moet ik hem gewoon hebben, bijvoorbeeld bij boodschappen uitpakken. Eerst mijn boekje in mijn zak en dan pas uitpakken. Maak ik eten, eerst mijn boekje en dan pas starten, idem met strijken. Idem als ik ga slapen, het ligt eerst in bed tussen mijn man en ik 😊. Hij is zelfs jaloers.

Als ik ook maar vijf minuten geen leesvoer heb, kan ik niet functioneren. Ik heb het overal en altijd bij. Het is dan ook zeer klein en gemakkelijk in gebruik.

Dus heel fijn dat dit bestaat, dat ik op die manier kan ontspannen. Ik vraag aan vriendinnen welke boeken interessant zijn en hup, ik zoek ze op en vraag ze aan.

Dus nogmaals hartelijk dank.

En ja zoals mijn man zegt, gelukkig is ie zo plat, en kan hij tegen veel. 😊

"Hoe gebruik ik luisterboeken?" (gedicht)

Ik heb eerder al een verhaal doorgestuurd maar nu heb ik een klein misschien een beetje flauw gedichtje in mijn hoofd en ik ben zo vrij dit door te sturen.
Hier komt het dan:

Ik heb luisterboeken al ongeveer 30 jaar geleden leren kennen,
Al was het in het begin even wennen
Eerst was het nog met vele cassettes
Die je na elkaar moest opzetten,
Maar dan gingen de banden kapot,
En dat was heel rot,
Want dan kon je niet meer verder lezen,
Zonder het goed te repareren,
Ik was vaak lange tijd in behandeling en zonder goed materiaal en maar met 1 arm ter beschikking,
Was dat vaak een verschrikking,
Maar stilaan is alles geëvolueerd van een heel groot toestel dat je niet kon meenemen en waarbij je braaf moet blijven zitten,
Tot nu een piepklein apparaatje waar je overal mee kan gaan zitten en rustig kan pitten,
Ik gebruik het overal waar ik kan,
Van strijk, poets, tot bij de koekenpan,
Het heeft me zo blij gemaakt waardoor het zelfs tot in Australië is geraakt,
Dus wil ik jullie van harte danken uit naam van iedereen die niet op de gebruikelijke manier kunnen lezen,
Zij hoeven niets te vrezen,
Het is zo eenvoudig en bereikbaar,
Alles zonneklaar.
 

"Lezen" - inzending van Edna Ocket

Mijn Nieuwjaarsbrief aan iedereen! Ik zou graag een lijst doorgeven van boeken die iets betekenden voor mij, maar er zijn twee grote hindernissen
1.    De lijst wordt veel te lang
2.    Hoe geraak ik bij die mensen met wie ik zou willen praten over die boeken? Vermits ik zelf erg beperkt ben in mijn mogelijkheden, niet zelf kan rijden, de straat niet alleen durf over te steken, blijft er enkel schriftelijk contact over en dan stel je vast dat iedereen het zo druk heeft en je al vlug een opgave wordt voor je omgeving.

Een goed boek? Ik zet het op mijn lijst en laat je iets weten! De jongeren lezen eerst de Harry Potter-serie en daarna de “plichtlectuur” van school en dan wat krimi’s tijdens de studie en stilaan verdwijnt de tijd om écht te verdwijnen tussen boeken.

Ik ben een woordmens! Dikke boeken met verhalen uit een andere cultuur, beschrijvingen van karakters, zomaar mooie zinnen met veel bijvoeglijke naamwoorden en de juiste woorden. 
Als ik Annie Proulx lees zie ik al die personages zo voor me. Met Carolijn Visser ga ik op reis en ontdek ik een andere wereld. Met Knausgård worstel ik me door een moeilijke familieverhouding die de mijne zou kunnen zijn en dan grijp ik vlug Mark Haddon om een interessante benadering van autisme te ontdekken en 'Groeten uit Borgerhout' omdat het me terughaalt in mijn eigen wereld die ik me wel herinner natuurlijk maar die ik enkel van binnen kan herbeleven. Voor nieuwe belevenissen zijn mijn ogen niet fit genoeg.

Gelukkig had ik vroeger niet genoeg ogen om alles op te nemen en blijft er nog een heleboel te ontdekken. Ik eindig dus met mijn topfavoriet Adriaan van Dis! Zijn 'Indische Duinen' drukken zoveel uit waar ik helemaal in mee kan leven en zetten aan om méér te willen weten over die problematiek van kolonialisme en de gevolgen. In 1865 werd in Amerika de slavernij afgeschaft maar ik betwijfel of de huidige generatie zich nog kan voorstellen hoe de overgrootouders leefden? Om échte gevoelens van medelijden uit te drukken, moet je eerst ervaren hoe deze toestand is ontstaan. Het zit allemaal in de juiste boeken en dat is een onbetaalbare schat waarvoor ik immens dankbaar ben in een wereld die steeds grijzer wordt!