Info over braille

Brailleboeken zijn opgesteld in het brailleschrift.

Het basispatroon wordt gevormd door zes punten: twee rijen van drie punten onder elkaar. Iedere groep van zes punten stelt een teken voor. Naargelang van de plaatsing van de punten kan men 63 verschillende samenstellingen bekomen. Deze combinaties laten toe alle letters, cijfers, leestekens, muzieknoten, wetenschappelijke en wiskundige symbolen voor te stellen.

Het was waarschijnlijk uitsluitend aan een blinde gegeven een zo vernuftig systeem te ontwerpen dat volledig aan de vereisten van de tastzin voldeed: een groep van zes punten kan perfect ineens door een vingertop gevoeld worden.

Aanvankelijk schreef men braille (in spiegelschrift!) met een prikbord en stift, later met een mechanisch brailletypemachine. Momenteel zijn er diverse apparaten ontwikkeld die het lezen, reproduceren en vertalen van braille vergemakkelijken: brailleleesregels die aan een computer kunnen worden gekoppeld, brailleprinters, braillekopieerapparaten, leesapparaten die een gedrukte tekst direct omzetten in braille en computerprogramma's die braille rechtstreeks vertalen naar een gedrukte tekst.

Eén bladzijde A4 gedrukte tekst komt overeen met vier à vijf bladzijden braille.

Voor zowel het alfabet, de leestekens als de cijfers zijn er speciale brailletekens: een overzicht van de brailletekens (Word - 303 KB, Pdf - 48 KB).

Het braillealfabet werd ontwikkeld door Louis Braille. 2009 werd uitgeroepen tot internationaal Louis Braille-jaar, hij werd precies 200 jaar geleden geboren. Meer info over deze blinde man (Word - 25 KB, Pdf - 69 KB).