Daisy-lezen

Daisy-lezen biedt een mooie kans om te blijven lezen, om anders te lezen, om met je oren te lezen. Daisy is een luisterboek dat in een studio wordt voorgelezen en op cd-rom wordt gezet in het Daisy-formaat (Daisy staat voor "Digital Accessible Information System" en is een speciaal digitaal formaat). Het grote voordeel daarvan is dat je zo'n 'boek' kan hanteren als een gewoon boek. Je kan in één ruk doorlezen, maar je kan ook doorheen het boek bladeren, van zin naar zin, van bladzijde naar bladzijde en van hoofdstuk naar hoofdstuk. Je kan stukken opnieuw beluisteren, stiekem vooruit lezen, een bladwijzer plaatsen enz.

Een Daisy-boek beluister je het best met een heel gemakkelijk toestel, de Daisy-speler. Hiermee kan je eindeloos boeken beluisteren. 
Aan elk rusthuis, dagverzorgingscentrum en lokaal dienstencentrum werd een Daisy-speler bezorgd. Tot begin 2013 konden zorgvoorzieningen extra Daisy-spelers vragen. 

De Vlaamse overheid heeft dit initiatief genomen omdat cultuurparticipatie in het huidige beleid een belangrijk ankerpunt is. Want participeren aan cultuur is een verrijking voor iedere mens! Mensen ontmoeten elkaar, leren samen, genieten samen ...
... ook van boeken. Om Daisy-lezen en de ruime collectie Daisy-boeken beter bekend te maken worden affiches en flyers zoveel mogelijk verspreid in bibliotheken, rusthuizen en lokale dienstencentra, en bij artsen.

Luisterpunt, de Vlaamse bibliotheek voor blinden, slechtzienden en mensen met leesbeperkingen, beschikt op dit moment bijna 24.000 Daisy-boeken. Ze zijn er, net zoals andere boeken, in alle soorten en genres. Van Pieter Aspe tot Khaled Hosseini, van Rik Coolsaet tot Herman De Coninck, van Danielle Steel tot Jef Geeraerts,...voor elk wat wils.