Communicatie en promotie

Op deze pagina proberen we goede praktijkvoorbeelden mee te geven.
Heb je een leuke Daisy- of leeshulpmiddelenbrochure gemaakt? Heb je de ultieme slogan bedacht? Wil je graag je leuke folder voor kinderen met leesmoeilijkheden delen met je collega's? Heb je een interessant project rond leesmoeilijkheden (en -oplossingen) uitgewerkt met de scholen?

Bezorg je promotiemateriaal of projectomschrijving in digitale vorm aan Luisterpunt. Ze kunnen inspiratie leveren voor tal van collega's. Doen!

Onderaan vind je illustraties en foto's van Luisterpunt, klaar voor gebruik.

Bibliotheek Neerpelt

In Neerpelt organiseerde de bibliotheek een succesvolle infoavond rond dyslexie met de titel "Ik ben niet bom, ik heb talent". Zij ontwierpen daarvoor een poster en een folder.

Bibliotheek Lommel 

De bibliotheek van Lommel ontwierp zelf een fraaie stand om hun Daisy-collectie in de kijker te zetten.
 

Daisy-stand in de bibliotheek van Lommel

Bibliotheek Beringen

De bibliotheek van Beringen organiseerde een infoavond over dyslexie voor ouders en leerkrachten en maakte daarvoor een supermooie poster en een nuttige brochure.

Bibliotheek Torhout

De bibliotheek van Torhout startte in december 2016 met een Makkelijk Lezen Plein. Naar aanleiding daarvan verscheen er een artikel in de Krant van West-Vlaanderen Torhout (16/12/2016, blz. 20-21), waarin de bibliothecaris het wat, waarom en hoe van het Makkelijk Lezen Plein verduidelijkt. Op dat Makkelijk Lezen Plein is uiteraard ook aandacht voor Daisy-boeken.

Bibliotheek Westerlo

Ook de bib van Westerlo ging aan de slag met Ik haat lezen. Een druk bijgewoonde infoavond over dyslexie werd aangekondigd in de najaarsfolder (pdf-2MB) en met een duidelijke poster (pdf-1MB), en waarschijnlijk ook via het informele netwerk ...

De Vijf

De bibliotheken van Deinze, Destelbergen, Lochristie, Melle en Merelbeke vormen samen De Vijf. Naast de gezamenlijke aankoop van kleine Plextalk Daisy-spelers en leeslinialen organiseren deze Vijf in januari 2013 in elke bib een infoavond over moeilijke lezers. Met een mooie, wervende folder (pdf - 1 MB) kondigen ze deze aan. In het verlengde hiervan maken ze een meer algemene folder met het aanbod van de bibliotheken voor kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden (pdf - 1 MB).
De Vijf denkt ook aan ouderen met leesmoelijkheden: met een fraaie en informatieve folder (pdf - 1 MB) tonen deze bibliotheken wat ze te bieden hebben.
Absoluut inspirerende voorbeelden!

Bibliotheken Lochristi, Merelbeke en Opwijk

In het voorjaar 2012 las je in de gemeentelijke infobladen van onder meer Lochristi (pdf - 331 kB), Merelbeke (pdf - 3 MB) en Opwijk (pdf - 376 kB) over de link tussen de campagne Ik haat lezen en de werking van de bib voor moeilijke lezers.

Bibliotheek Evergem

De bib van Evergem pikte in op de Ik haat lezen-campagne voor kinderen en jongeren met dyslexie, ze maakte bijvoorbeeld deze leuke folder (pdf - 3 MB).

Bibliotheek Beringen

De bib van Beringen slaagt erin om Daisy een gekoesterde plaats te geven in haar werking. Zowel ouderen als kinderen en jongeren met leesproblemen krijgen gepaste aandacht via diverse kanalen.
Zo organiseerde de bib voor ouderen een heuse ontbijtworkshop, waarbij de leden van de seniorenraad, de ergotherapeuten van de rusthuizen en iedereen die wilde welkom was. Naast croissants en koffie kregen de aanwezigen een interessante voormiddag met informatie op maat (pdf - 337 kB).

Verder bracht de bib Daisy onder de aandacht in de scholenbrochure van de bib (pdf - 3 MB), een gepast informatiepakket in de taalcaravan die de scholen aandoet, en daarnaast is er steeds aandacht voor persoonlijke begeleiding. Alle medewerkers van de bib worden geïnformeerd over Daisy en kunnen met de Daisy-speler en -collectie overweg. Wij merken dat deze interne vorming van onmiskenbaar belang is, als een bezoeker aan de balie bot vangt, zijn alle andere inspanningen voor niets ...

U leest het verhaal van Daisy in de bib van Beringen in het oktobernummer van Meta (december 2012).

Bibliotheek Merelbeke

De bib van Merelbeke besteedt in Uit in Merelbeke (nr. 4, mei-juni 2011) op een fijne manier aandacht aan de Daisy-werking. In plaats van het aanbod (nog eens) bekend te maken, laat de bib een Daisy-lezer aan het woord. De getuigenis van een 12-jarig meisje is zoveel overtuigender dan een flashy folder ... Kijk vlug op pagina 8 ...(pdf - 2 MB)

Bibliotheken regionaal samenwerkingsverband BiblioWaas

BiblioWaas heeft een mooie folder gemaakt, waarbij tegelijk promotie wordt gemaakt voor groteletterboeken, luisterboeken en Daisy-boeken (pdf).

Bibliotheek Lokeren

Ook de bibliotheek van Lokeren heeft Daisy-koffers gemaakt, deze bib gaat ermee aan de slag in de basisscholen. Elk van deze drie flashy koffers bevat zes boeken in zwartdruk en in Daisy-formaat voor verschillende leeftijden, uitleg over de Daisy-spelers en de bib, en een stapeltje folders van Luisterpunt. Scholen of klassen mogen het koffertje acht weken houden. Auteurs die in de koffertjes zitten zijn onder meer J.K. Rowling, Roald Dahl, Sylvia Vanden Heede, Geronimo Stilton, Marjon Hofman, Do Van Ranst en Mark Tijsmans.

Daisy-koffers voor scholen, bib Lokerenbinnenkant Daisy-jeugdkoffer bib Lokerenbinnenkant Daisy-jeugdkoffer bib Lokeren

Luisterpunt

Met posters van een jongens- en van een meisjeskamer (pdf - 4 MB) met op de deur Ik haat lezen in graffiti maken Luisterpunt en Eureka ADIBib hun aanbod (lees- en leerboeken) bekend bij kinderen en jongeren met dyslexie, hun ouders, leerkrachten, bibliotheekmedewerkers, ... Deze posters waren in 2012 en 2015 alomtegenwoordig in vele treinstations, ze werden ook bezorgd aan alle bibliotheken en aan de meeste scholen.

Bladwijzers verwijzen naar de website www.ikhaatlezen.be, waar een voorleesknop alle informatie dyslexie-bestendig weergeeft. We maakten markeerstiftjes en fluogele rugzakhoezen met de Ik-haat-lezen-tag als (ondertussen heel populaire) gadgets (jpg 3 MB).

In 2016 stelden we de nieuwe poster voor.