Luisterpunt herdenkt Groote Oorlog

Samen met het In Flanders Fields Museum (Ieper) stellen we twee mooie initiatieven voor:

1. Het droommuseum van Dre als Daisy-boek.

Op vraag van het In Flanders Fields Museum zette Luisterpunt Het droommuseum van Dre om naar Daisy. Dit boek werd geschreven voor kinderen van over de hele wereld, door auteurs die als kind opgroeiden in de frontstreek rond Ieper. Hiermee kunnen jongeren een bezoek aan het Ieperse museum op een boeiende manier voorbereiden of herbeleven.
Het boek brengt het verhaal van het In Flanders Fields Museum in Ieper op kindermaat en brengt de Eerste Wereldoorlog op een originele manier tot leven (voor kinderen vanaf 12 jaar, boeknr. 20899, 2:10). Beluister een fragment (mp3 - 3 MB).

2. De Groote Oorlog, zicht- en tastbaar in 10 Twin Visionkaarten.

Blinde en slechtziende lezers blijven vaak verstoken van de belangrijke informatie op de bij boeken over de oorlog horende land- en frontkaarten. Daarom laat Luisterpunt naar aanleiding van de herdenking van Wereldoorlog I een map met 10 reliëf- en Twin Visionkaarten maken.

De Twin Visionkaarten bestaan uit een transparante kaart in reliëf, waarop blinden de kaarten en de lijnen heel goed kunnen voelen en waarop de legende in braille staat, en daaronder staat een kaart in contrasterende kleuren die heel mooi en verzorgd de kaart weergeven in groot formaat (A3). De legende en de uitleg worden in groteletterdruk weergegeven, in een duidelijk lettertype. Dus door het A3-formaat, de contrasterende kleuren, het grote lettertype met legende worden die kaarten heel toegankelijk voor slechtzienden.
Het In Flanders Fields Museum verleende meteen haar enthousiaste medewerking en heeft samen met Luisterpunt de onderwerpen van de kaarten bepaald én zij hebben de 10 kaarten piekfijn uitgewerkt voor de omzetting. De routes van het Duitse leger worden getoond, de frontlijn doorheen Europa, de onderwaterzetting van de IJzer, een loopgravencomplex, verschillende slagen met de aanduiding van de Ieperboog, en tot slot een kaart van de Westhoek anno 2014, met aanduiding van sites, begraafplaatsen en musea.
Bij de kaarten horen legendes en begeleidende teksten. Ze worden gebundeld in een verzorgde map in A3-formaat, met een harde kaft.

De map bevat tevens een inleiding met meer duiding, geschreven door een medewerker van het kenniscentrum van het In Flanders Fields Museum. Deze inleiding zal beschikbaar zijn in groteletterdruk, in braille en in Daisy-luisterversie.

Dankzij de steun van de Vlaamse overheid kan Luisterpunt deze map aanbieden aan 50 euro (voorintekenprijs tot 1 maart) of 60 euro (na 1 maart).

U kunt voorintekenen door de map te betalen of door de map telefonisch of via e-mail te reserveren. Betalen kan op rekeningnummer BE20 7350 1946 5056 met als vermelding Groote Oorlog. Telefonisch bestellen kunt u via het nummer 02 423 04 11, een e-mail kunt u sturen naar info@luisterpuntbibliotheek.be.

De mappen zullen beschikbaar zijn vanaf eind maart. 

We hopen dat u zich dan samen met ons zult onderdompelen in dit tragisch maar boeiend stukje geschiedenis van België.