De Kinder- en Jeugdjury wordt de Leesjury!

De Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen (KJV), een initiatief van Iedereen Leest, bestaat 40 jaar en dat vieren ze met een make-over! De KJV heet voortaan de Leesjury en krijgt daarnaast een vernieuwde website en huisstijl.

Logo de Leesjury

Ook inhoudelijk zijn er enkele veranderingen. Zo zullen groep 5 (12 tot 14 jaar) en groep 6 (14 tot 16 jaar) 6 boeken lezen in plaats van 8. Op die manier probeert de organisatie de drempel te verlagen voor nieuwe instappers en ook om de huidige lezers blijvend te motiveren. Daarnaast is er de nieuwe groep 7 voor jongeren vanaf 16 jaar, ideaal om de overgang te maken naar volwassen literatuur. 

Meer info over de Leesjury vind je op www.deleesjury.be/. 

Hoe werkt de Leesjury?

Wie deelneemt aan de Leesjury, wordt ingedeeld in een leesgroep volgens leeftijd. Zo zijn er 7 groepen, van 4 tot en met 18 jaar. Per groep lees je tussen september en april 6 of 8 boeken, afhankelijk van je groep.

Zoveel boeken per jaar lezen, is niet voor iedereen evident. Al zeker niet als je dyslexie hebt of een andere leesbeperking. Daarom zorgen wij ervoor dat alle geselecteerde boeken omgezet worden in Daisy-versie, groteletterdruk en op aanvraag in braille. Alle informatie hierover vind je op www.luisterpuntbibliotheek.be/deleesjury. Zo kan iederéén meelezen met de Leesjury!

Op het einde van het leesjaar, is het tijd om te stemmen. Alle kinderen en jongeren kiezen hun favoriete boek. Tijdens een groot leesfeest maakt de Leesjury de winnaars bekend!