Symposium 'Braille in het digitale tijdperk' (29/11/2019 - Breda)

Op vrijdag 29 november organiseert de Braille Autoriteit voor het Nederlands taalgebied een braillesymposium in het Chassé Theater in Breda. Centraal thema van het symposium is: ‘Braille in het digitale tijdperk’. Het symposium wordt georganiseerd voor braillelezers uit Vlaanderen en Nederland. Geertje de Ceuleneer zal de bijeenkomst in goede banen leiden. Zowel professionals als ervaringsdeskundigen leveren een bijdrage aan het symposium.

Diverse aspecten van braille en van het belang van braille lezen komen aan de orde. Onder meer worden de eerste voorstellen voor de standaardisatie van het 8-punts braille gepresenteerd, het zogenaamde digitale braille en is er een debat met verschillende generaties braillelezers over de mogelijkheden van digitaal braille en de keuze om ook braille op papier te blijven lezen. Het braillesymposium is er dus voor zowel professionals als ervaringsdeskundige braillelezers.

Er is plaats voor maximaal 200 personen en er wordt gestreefd naar een goede balans in de vertegenwoordiging van ervaringsdeskundigen en professionals. Het belooft een boeiende dag te worden. Het programma begint om 10u45 en duurt tot 16u en bevat drie sessies, die alle drie in de plenaire zaal worden gehouden.

Programma

  1. 11u: sessie 1 - Wat je moet weten over de standaardisatie van het 8-punts braille.
  2. 12u: sessie 2 - Braille door de generaties heen.
  3. 13-14u: lunch en de mogelijkheid om een informatiemarkt te bezoeken waar een aantal bedrijven, organisaties en initiatieven op het gebied van braille zich presenteren, waaronder uiteraard Luisterpunt.
  4. 14u30: sessie 3 - Debat. Hoe verdedigen we het recht op braille? Kan braille concurreren met spraaktechnologie? Digitaal braille heeft alleen maar voordelen. Het bestaansrecht van braille op papier.
  5. 15u30: afronding met een samenvatting en conclusies, waarna er nog tijd is om in een informele setting na te praten met een drankje en een hapje

Praktisch

  • Locatie: Chassé Theater Breda (Claudius Prinsenlaan 8) - Het theater is goed te bereiken vanaf het treinstation van Breda, ongeveer tien minuten lopen. Ook stoppen verschillende bussen tegenover het theater. De naam van de bushalte is Vlaszak.
  • 10u45 tot 16u
  • Het symposium is gratis toegankelijk voor braillelezers en professionals in de braillewereld.
  • U kunt zich aanmelden met een e-mail naar info@onbeperktlezen.nl of telefonisch op het nummer 00 31 70 26 29 29 4 .

Meer info op braille-autoriteit.org/symposium