Lang leze Luisterpunt! Luisterpunt wordt 10!

In 2018 bestaat Luisterpuntbibliotheek 10 jaar. En dat vieren we, samen met Muntpunt! En met jou! We nodigen je van harte uit op ons groot verjaardagsfeest 'Lang leze Luisterpunt!' op zaterdag 19 mei in Muntpunt (Brussel).

Op het programma: auteurslezingen voor jong en oud, een ontmoetingsmoment voor lezers en inlezers, een creatieve workshop voor kinderen, een panelgesprek over inlezen, veel randanimatie en een feestelijk slotmoment!

Ontdek hieronder het volledige programma!

Logo 10 jaar Luisterpunt. Op het cijfer 10 staat een kroontje.

PRAKTISCH

Zaterdag 19 mei 2018

Locatie: Muntpunt - Munt 6, 1000 Brussel (Google Maps)
Voor het namiddagprogramma neem je de hoofdingang aan het Muntplein. Indien je enkel het feestelijk slotmoment of het dansfeest bijwoont in het Grand Café (vanaf 18u) neem je de ingang van het café (Leopoldstraat 2).

Bereikbaarheid: Muntpunt is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. Het treinstation Brussel-Centraal ligt op 7 minuten stappen. (Routebeschrijving)
Het dichtstbijzijnde Metrostation is De Brouckère, te bereiken met metrolijnen 1 en 5 en trams 3, 4 en 32.
De dichtstbijzijnde (betalende) autoparkings zijn Schildknaap en Munt.

Uur: De eerste activiteiten starten om 15u, maar komt gerust vroeger naar Muntpunt. Flaneer door deze mooie bib en ontdek vanaf 14u30 de vele infostandjes en randactiviteiten die je verspreid over de hele bib vindt. 

Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

De inschrijvingen voor Lang Leze Luisterpunt! zijn afgesloten. Komt u toch nog graag meevieren? Geen probleem: kom gewoon naar de Luisterpuntstand in de inkomhal van Muntpunt!

PROGRAMMA

NAMIDDAGPROGRAMMA - VOLWASSENEN (15u - 18u)

15u - 15u50

Chris Dusauchoit: Honden zoals ze echt zijn

Cover honden zoals ze echt zijn
Vlaanderens bekendste dierenvriend Chris Dusauchoit bracht in 2017 het boek 'Honden zoals ze echt zijn' uit, waarin hij de vloer aanveegt met foute clichés die de ronde doen over honden. Hij las zijn boek bovendien zelf in voor Luisterpunt! Op 19 mei komt hij over zijn boek vertellen.

Zelf een prangende vraag over honden? Breng ze zeker mee en stel ze aan deze grote hondenliefhebber.

Locatie: Tweede verdieping


Blind speeddate: Maak de ander verliefd op je favoriete boek

Lezers van Luisterpunt spenderen vaak uren en uren met dezelfde stem in hun oren, en hebben vaak zelfs een favoriete inlezer. De vele vrijwillige inlezers zwoegen uren in de studio om een boek in te lezen, maar hebben eigenlijk weinig tot geen contact met voor wie ze dat doen: onze lezers. Hoe geweldig zou het zijn als we deze mensen bij elkaar brachten? Dat is precies wat we willen bereiken met deze blind speeddate: ontmoeting en gesprek tussen lezers en inlezers. Waarover? Hun favoriete boeken!

Locatie: Literair Salon (S1)

Opgelet: deze activiteit staat enkel open voor lezers van Luisterpunt en inlezers van Blindenzorg Licht en Liefde en Transkript. Vergeet bij het inschrijven niet je twee favoriete boeken te vermelden in de daarvoor bestemde vakjes.

16u - 16u50

Hilde Vandermeeren: Interview

Foto Hilde Vandermeeren
© Florian Van Eenoo
Hilde Vandermeeren is een van de grootste namen uit de Vlaamse thrillerwereld. In 2017 won ze de Knack Hercule Poirotprijs, de prijs voor de beste Vlaamse misdaadroman van het afgelopen jaar, voor haar thriller 'Schemerzone'. Eind mei verschijnt haar nieuwste zesde telg 'Pas op voor de buren'. Op ons feest gaat ze over haar werk in gesprek met Diego Anthoons (Luisterpunt).

Zelf een spannende vraag voor deze thrillerschrijfster? We voorzien tijd voor vragen uit het publiek!

Locatie: Tweede verdieping

17u - 17u50

Maud Vanhauwaert: Poëzie op de planken

Foto Maud Vanhauwaert
© Jimmy Kets
Maud Vanhauwaert is schrijver en theatermaker. Voor haar poëziedebuut 'Ik ben mogelijk' (2011) kreeg ze de Vrouw Debuut Prijsvoor haar bundel ‘Wij zijn evenwijdig_’ (2014) de Hughues C. Pernathprijs en de Publieksprijs van de Herman De Coninck-wedstrijd. In haar werk zoekt ze naar speelse theatrale vormen om poëzie publiekelijk te maken. In 2018-2019 is ze stadsdichter van Antwerpen en in het voorjaar van 2018 toert ze door Vlaanderen met haar nieuwste voorstelling 'Mijn punt is eigenlijk'. Op ons feest brengt ze een compilatie van oud en nieuw materiaal.

Locatie: Tweede verdieping

Panelgesprek over het inlezen van luisterboeken

Meer dan 300 vrijwilligers lezen in de studio's van Blindenzorg Licht en Liefde en Transkript luisterboeken in voor Luisterpunt. En het mag duidelijk zijn: inlezen is een vak apart! In een panelgesprek staan we met lezers en inlezers stil bij hoe inlezers geselecteerd worden, wat van een inlezer een goede inlezer maakt, waarom veel lezers een favoriete inlezer hebben en nog veel meer. 
Moderator: Frieda Van Wijck
De panelleden maken we heel binnenkort bekend. We voorzien ook ruimte voor participatie vanuit het publiek. 

Locatie: Literair Salon (S1)

NAMIDDAGPROGRAMMA - JEUGD (15u - 18u)

15u - 15u50

Leo Timmers: Aan de slag!

Foto Leo Timmers
© Sean Hayes

Leo Timmers is een veelbekroond schrijver en tekenaar van kinderboeken. Hij ontving al zeven keer de Prijs van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, in 2017 nog voor 'Garage Gust'. Van verschillende van zijn boeken worden ook animatiefilms gemaakt. Op ons feest gaat hij samen met iedereen die dat wil creatief aan de slag! Handen uit de mouwen dus!

Locatie: Vijfde verdieping
16u - 16u50

Kabouter Korsakov (Het Geluidshuis): Hoorspel

Cover Kabouter Korsakov

Na een korte inleiding luisteren we naar het eerste avontuur van Kabouter Korsakov (Het Geluidshuis). Hierin komen we te weten hoe en waar kabouters écht leven. Maar door een stom misverstand verlaat Kabouter Korsakov zijn geliefde kabouterdorp ... Tijdens de beluistering worden beelden uit het boek geprojecteerd. Na de beluistering worden er nog een aantal vragen gesteld en is er mogelijkheid tot aankoop van een hoorspel.

Voor luisteraars vanaf 5 jaar!

Locatie: De Wolken (Vijfde verdieping)

17u00 - 17u50

Jef Aerts: Muzikale vertelling

Foto Jef Aerts

Jef Aerts is schrijver en dichter. Zijn boeken werden onder meer bekroond met de prestigieuze Boekenleeuw, de prijs voor het beste kinder- en jeugdboek in Vlaanderen, en een Zilveren Griffel. Voor Luisterpunt las hij zelf zijn boeken 'Het kleine paradijs', 'Paard met laarzen' en 'Vissen smelten niet' in. Op 19 mei brengt hij een muzikale vertelling op basis van zijn werk. Naast een gitaar brengt hij ook een zingende zaag mee! 

Voor kinderen vanaf 8 jaar!

Locatie: De Wolken (Vijfde verdieping)

RANDANIMATIE EN INFOSTANDJES (14u30 - 17u30)

Een man staat aan de Luisterpunt-luisterzuil en luistert met een koptelefoon naar luisterfragmenten. We voorzien ook randanimatie, zoals een babbelbox waarin je je verjaardagswensen aan Luisterpunt kan overbrengen, een interactieve wand met boodschappen die we doorheen de jaren van onze lezers kregen, De Luisterpunt-luisterzuil, een boekenverkoop met signeersessies, een inleefparcours, enzovoort.

Doorheen de bib vind je ook allerlei infostandjes. Luisterpunt heeft zelf uiteraard een stand waarop je terecht kan met al je vragen en opmerkingen, en daarnaast vind je ook veel van onze partners op ons feest: Blindenzorg Licht en Liefde, Transkript, de Brailleliga, ...

Locatie: verspreid doorheen de bib!

FEESTELIJK SLOTMOMENT (18u - 19u)

Van 18u tot 19u vindt in het Muntpunt Grand Café een feestelijk slotmoment plaats, met onder andere een dubbelinterview met Bert Anciaux, minister van Cultuur bij de oprichting van Luisterpunt en Sven Gatz, de huidige minister van Cultuur. Auteur en slam poetry performer Carmien Michels zorgt voor een literaire noot met fijne streepjes poëzie.

Aansluitend volgt een receptie, waarbij we ook broodjes voorzien, en we sluiten de avond en ons feest af met een geweldig dansfeest, dat losbarst vanaf 20u30.

Locatie: Muntpunt Grand Café

 

Logo's Luisterpunt en Muntpunt

Logo Vlaams Fonds voor de Letteren
Voor de auteurslezingen van Hilde Vandermeeren, Maud Vanhauwaert en Carmien Michels ontvangt Luisterpunt een subsidie van het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL).