Daisy-online

Je kan kiezen hoe je Daisy-boeken ontvangt: op een schijfje (Daisy-cd), of via internet (Daisy-online). 

De handigste manier om Daisy-online-boeken te beluisteren is op je tablet of smartphone met de gratis Anderslezen-app. Deze app is automatisch gekoppeld aan je online boekenplank in Mijn Luisterpunt. 

Alle info over de Anderslezen-app

Geen tablet of smartphone? Je kan Daisy-online-boeken ook beluisteren met:

Nieuwe lezers die aangaven dat ze met Daisy-online willen lezen, kunnen meteen van start gaan. Als je al langer lid bent van Luisterpunt, zal je eerst een instelling moeten veranderen. Dat kan via Mijn Luisterpunt (1) of door de uitleendienst te contacteren (2)

1) via Mijn Luisterpunt

Ga in het menu van Mijn Luisterpunt naar 'Mijn Gegevens'. Navigeer op de Mijn Gegevens-pagina naar 'Wat lees ik?'. In deze tabel kan je onder 'Omschrijving' kiezen tussen Daisy-cd en Daisy-online. Verander Daisy-cd naar Daisy-online. Druk dan op de knop 'Opslaan' onder de tabel.

Nadat de pagina zich heeft herladen, zie je een boodschap bovenaan de pagina. Deze moet zijn: 'Uw gegevens zijn opgeslagen'. Dan ontvang je aangevraagde Daisy-boeken voortaan als Daisy-online-boeken op de boekenplank. Als je een foutboodschap ziet moet je de inhoud van de verschillende velden controleren. Een foutmelding kan bv. voorkomen omdat een verplicht veld niet is ingevuld. Als je problemen ondervindt kan je Luisterpunt steeds contacteren op 02 423 04 11.

Druk nu op 'Nieuwe opzoeking' in het Mijn Luisterpunt-menu om naar de catalogus te gaan. Kies een Daisy-titel en voeg deze toe aan je boekenplank. Dat doe je door te klikken op 'aanvragen'. Je vindt nu het boek terug op je boekenplank. Ook zie je extra opties in de laatste kolom van de tabel Daisy-boeken, na de kolom met de Inleverdatum.  Je kan volgende 3 opties kiezen bij een Daisy-online-boek:

Downloaden 

Als je een boek downloadt, plaats je een kopie van het boek op je vaste computer of laptop. Dan kan je ook naar een boek luisteren wanneer je geen internet hebt. Een Daisy-boek bestaat steeds uit verschillende bestanden. Om te vermijden dat je deze bestanden 1 voor 1 moet downloaden, is het boek samengepakt in een ZIP-archief. Zo kan je het boek in één keer binnenhalen. Lees 'Wat is een ZIP-archief?' op de Luisterpunt-website als je hierover meer wil weten. 

Downloaden via de website is handig wanneer je:

  • boeken via Daisy-software wilt afspelen op een vaste computer of laptop (bv. AMIS op een pc of Olearia op een mac)
  • boeken op een SD-kaart of USB-stick plaatst om ze af te spelen. Dit is de enige optie om Daisy-boeken af te spelen op  Daisy-spelers die niet op internet kunnen
  • boeken via je computer wilt overzetten naar een app waarmee je niet rechtstreeks via internet Daisy-boeken kan afspelen, of indien je geen vlotte internettoegang hebt 

Streamen

Je kan boeken afspelen met een ingebouwde Daisy-speler op een webpagina. Hiervoor hoef je geen speciale software te installeren. Streamen kan je vrij vertalen uit het Engels als 'stromen'. Net zoals water stromen de bestandjes van het boek rechtstreeks naar je speler in de webpagina. Hierdoor kan je het boek onmiddellijk afspelen. Je moet wel online zijn! Deze functie werkt niet voor tablet- en smartphone-gebruikers. Deze gebruikers kunnen de boeken streamen in een app. Deze Nederlandstalige app heet Anderslezen en is gratis beschikbaar voor iOS- en Android-apparaten. Er bestaan nog andere apps waarmee je onze boeken kan afspelen, zoals VOD en Read2Go. Maar met deze apps kan je geen boeken streamen. Je moet het boek downloaden en kopiëren naar de app of naar iTunes, afhankelijk van de werking van de app. Deze apps zijn Engelstalig en werken enkel op iOS.  

Inleveren

In tegenstelling tot bij een Daisy-boek op cd (met een uitleentermijn van 4 weken), is er bij een Daisy-online-boek geen uitleentermijn. Verlengen is dus niet nodig, je boek blijft beschikbaar tot wanneer je het inlevert via de knop 'inleveren'. Let wel, er kunnen maximaal 5 Daisy-online-boeken tegelijk op je boekenplank staan. Als je een nieuw boek wilt aanvragen en je hebt al 5 boeken op je boekenplank staan, zal je er dus eerst een moeten inleveren.

Indien je een wenslijstlezer bent, zal je na het inleveren automatisch een volgend boek van je wenslijst ontvangen. Genrelezers krijgen na het inleveren nieuwe boeken die de uitleendienst voor je heeft gekozen. 

2) via onze uitleendienst

Indien je liever niet met Mijn Luisterpunt werkt, kan je met al je vragen terecht bij de uitleendienst (02 423 04 11 of info@luisterpuntbibliotheek.be). Zij kunnen je zowel boeken op Daisy-cd als Daisy-online aanbieden.

Mijn eerste boek downloaden of streamen via Mijn Luisterpunt

De download- en streamen-snelkoppelingen op Mijn Luisterpunt zijn alleen bruikbaar op een vaste computer of laptop. Voor rechtstreeks downloaden of streamen naar een smartphone of tablet maak je het best gebruik van een Daisy-app, zoals bv. de anderslezen app.

De eerste keer dat je op de download- of streamen-link klikt, ga je naar de login-pagina van anderslezen.be. Op deze login-pagina moet je eenmalig jouw gegevens intypen. In het eerste invulveld, 'gebruikersnaam', vul je jouw Luisterpunt-lenersnummer in. In het tweede invulveld, 'wachtwoord', vul je jouw geboortedatum in zoals bij Mijn Luisterpunt. Dit is in de vorm dd-mm-jjjj, bv. 24-03-2002. Onder de knop 'Aanmelden' zie je een vakje ‘Automatisch aanmelden’. Als je dat aanvinkt moet je je niet steeds opnieuw inloggen.

Als ik kies voor Daisy-online, kan ik dan geen Daisy-boeken meer op cd ontvangen?

Luisterpunt werkt met een vaste voorkeur. Hierdoor hoef je niet elke keer opnieuw aan te geven hoe je een nieuw boek wil ontvangen. Maar je kan jouw standaard uitleenvorm voor Daisy (Daisy-online of Daisy-cd) wel steeds wijzigen.