Vier de vriendschap tijdens de Jeugdboekenmaand!

Elk jaar wordt de Jeugdboekenmaand georganiseerd, het grootste boekenfestival van Vlaanderen. De volledige maand maart staat in het teken van boeken- en leesplezier voor jongeren van 3 tot 15 jaar, met in 2019 als thema 'Vriendschap'.

Er zijn goede vrienden, beste vrienden, verloren en vergeten vrienden, vrienden van op school, vrienden van de voetbalclub, vrienden die familie zijn, oude vrienden, nieuwe vrienden, voorlopig onbekende vrienden, onzichtbare vrienden, boekenvrienden, dierenvrienden, Facebookvrienden, verre vrienden, vrienden voor heel even en vrienden voor altijd.

Veel verschillende soorten vriendschap en dus ook véél boeken óver vriendschap. Iedereen Leest geeft vele fijne boekentips, en natuurlijk is een groot deel daarvan beschikbaar bij Luisterpunt als Daisy-luisterboek en/of brailleboek. Want iederéén leest mee met de Jeugdboekenmaand! Download het overzicht van de boekentips in Daisy en/of braille (Word - 101 kB, pdf - 240 kB).

Sommige van deze pareltjes werden door de auteur zelf ingelezen bij Luisterpunt, we zetten ze hieronder op een rijtje. Veel leesplezier!

1. 'De meest eenzame walvis ter wereld' van Kim Crabeels
(Daisy 26651
, 0:33, 6-9 jaar)

Lilja woont alleen met haar vader op een afgelegen schiereiland. Haar vader gaat vaak lang weg om de zee te onderzoeken. Dan blijft Lilja alleen achter om de vuurtoren en het Noorderlicht te bewaken. Dan sluit ze vriendschap met de meest eenzame walvis ter wereld.

2. 'Paard met laarzen' van Jef Aerts
(Daisy
23664, 3:59, 9-12 jaar)

Als de oude Olga overlijdt, neemt Fieke haar circuspaard Lasse mee naar huis. Maar haar ouders willen geen paard in de tuin. Fieke besluit Lasse te verstoppen.

3. 'Schroot' van Danny De Vos
(Daisy 26615
, 4:33, 9-12 jaar)

Rico is graag op de autosloperij waar zijn vader werkt. Bij elk autowrak verzint hij zijn eigen avontuur. Als de sloperij failliet gaat, blijft Rico er stiekem naartoe gaan. Hij ontmoet er Cath, een stoer meisje dat vlogs maakt van verboden plaatsen. Als ze een geheimzinnige figuur over het terrein zien sluipen, gaan ze samen op onderzoek uit.

4. 'Alles is inktvis' van Twiggy Bossuyt
(Daisy
25497, 5:12, 12-15 jaar)

Alice heeft het thuis moeilijk sinds haar vader is vertrokken om een nieuw gezin te beginnen. Ze loopt weg van huis en raakt bevriend met een groep zwervers, waardoor haar kijk op het leven verandert.