Poëzieweek: ook Luisterpunt laat de verzen knetteren!

Met Gedichtendag gaat op de laatste donderdag van januari de Poëzieweek van start, hét poëziefeest van de Lage Landen. Luisterpunt viert vanzelfsprekend mee! Bij de Poëzieweek hoort ook een Poëziegeschenk, dat we u aanbieden als Daisy-boek en brailleboek. Dit jaar verwent niemand minder dan Tom Lanoye u met de bundel 'Vrij - Wij'. Het luisterboek is bovendien door de auteur zelf ingelezen. Tot slot geven we ook graag enkele poëzietips van het huis. 


Poëziegeschenk Tom Lanoye - 'Vrij-Wij'

De afgelopen jaren kregen onder meer Ilja Leonard Pfeijffer (2015), Stefan Hertmans (2016), Jules Deelder (2017), Peter Verhelst (2018) de opdracht om de verzen te laten rollen voor de Poëzieweek en speciaal voor deze gelegenheid een dichtbundel te schrijven, telkens binnen een bepaald thema. Dit jaar staat de Poëzieweek in het thema van 'vrijheid' en schreef niemand minder dan 'slagerszoon met een brilletje' Tom Lanoye de bundel 'Vrij - Wij'. Zowel qua vorm als qua inhoud meet hij zich met dit opgelegde thema, en zoals altijd zindert zijn taal. 

Luisterpunt biedt u het Poëziegeschenk graag aan in Daisy-luistervorm en in braille. Tom Lanoye las zijn gedichten bovendien zelf in! U vindt de bundel in onze catalogus met Daisy-boeknummer 26825 (speelduur: 0:25) en brailleboeknummer 17175 (1 band).

Benieuwd? Luister naar het gedicht 'Zonder handen, zonder tanden'!

Poëzietips van Luisterpunt

Geregeld duikt bij Luisterpunt een dichter in de studio om zijn of haar eigen bundel in te lezen. We zetten enkele van deze bundels in de kijker, met telkens een kort filmpje waarin u de auteur in onze huisstudio aan het werk ziet én hoort. 

1. 'We komen van ver' van Carmien Michels (Daisy 25933, 1:10)

Carmien Michels beent haar leven uit tot ze weet waar ze vandaan komt. In de straten van Münster, Parijs en Montreal herkent ze verloren vrienden in voorbijgangers en achtervolgt ze voorouders die zich in de verte haasten. Ze vervelt. Verzet zich tegen een op hol geslagen maatschappij. Draait de liefde een loer. Carmiens gedichten zijn vleselijk, soepel, krachtig en kwetsbaar.

2. ''Nacht en navel" van Yannick Dangre (Daisy 26095, 0:44)

De wereld lijkt langzaam in een donkere nacht te verdwijnen en dat vraagt om reactie. Yannick Dangre gaat in dit vijfluik op zoek naar wat de wereld en onszelf bezighoudt en hoe die beide op elkaar inwerken. We kunnen de buitenwereld immers alleen begrijpen door onze binnenwereld, de nacht slechts aan de hand van de navel. Nu eens hard, dan weer vol empathie, maar altijd lyrisch ontleedt Dangre wat een dichter deze tijd nog te bieden heeft.

3. ‘Toverstroming’ van Ann Van Dessel (Daisy 26099, 1:06)

Luchtig en speels als roodkapje in een wonderbaarlijk maar duister bos, tussen luid en wit. Erotiek, vaderschap, leven tussen lijden en sterfelijkheid, de schoonheid van de wereld en haar ondergang: Van Dessel dicht een aanvaarding van het leven zoals het is.

Nog meer auteurs aan het werk horen? U vindt al onze auteursfilmpjes op ons YouTube-kanaal.