Luisterpunt voor organisaties: veelgestelde vragen

Hieronder vind je een antwoord op de meest gestelde vragen over onze organisatiewerking.  

Toch nog een onbeantwoorde vraag? Stuur een e-mail naar veronique.rutgeerts@luisterpuntbibliotheek.be, onze verantwoordelijke voor de organisatiewerking.

Algemeen

Hoe schrijf ik mijn organisatie in?

Schrijf je organisatie in op https://mijn.luisterpuntbibliotheek.be/nl/organisatie-word-lid.

Na inschrijving krijg je meteen je inloggegevens via e-mail en kan je aan de slag in Mijn Luisterpunt. 

Is er een kostprijs verbonden aan het Luisterpunt-aanbod voor mijn organisatie?

Het aanbod van Luisterpunt is volledig gratis, zowel voor jouw organisatie als voor de lezer.

Waarom zouden we als organisatie aan de slag gaan met Daisy-boeken i.p.v. de lezer door te verwijzen naar Luisterpunt?

Uiteraard kan je lezers altijd rechtstreeks naar ons doorverwijzen. We merken echter dat een Daisy-aanbod in de bibliotheek, school, logopediepraktijk of in het woonzorgcentrum om de hoek, enorm drempelverlagend werkt. Personen met een leesbeperking kunnen in hun vertrouwde omgeving terecht voor meer info en een korte demonstratie, en in het geval van Daisy-online kunnen ze meteen ook ingeschreven worden.

Als bibliotheek kan je oudere lezers langer blijven bedienen met een aanbod op maat. 

Wie mag binnen mijn organisatie de Daisy-luisterboeken gebruiken?

Daisy-boeken zijn bestemd voor personen met een leesbeperking. Iedereen die geen of moeilijk gewone, gedrukte boeken kan lezen, mag Daisy-boeken gebruiken: personen die blind of slechtziend zijn, personen met dyslexie, MS- en afasiepatiënten en personen met een fysieke beperking. Personen die gewone, gedrukte boeken kunnen lezen, mogen onze boeken niet gebruiken. Luisterpunt geniet van een uitzondering in de auteurswetgeving voor personen met een leesbeperking, waardoor wij zonder vergoeding aan de rechthebbenden boeken mogen omzetten naar een toegankelijk formaat en die mogen uitlenen.

 

Heeft de lezer een attest nodig om zijn leesbeperking te bewijzen?

Een attest van een leesbeperking (bv. dyslexie-attest of een attest van de oogarts) is niet nodig, we vragen bij inschrijving wel om akkoord te gaan met een verklaring op eer dat het lezen van gewone, gedrukte boeken niet of moeilijk gaat.

Leen je Daisy-cd's uit binnen jouw organisatie? Dan is het belangrijk om als organisatie zelf te bewaken dat enkel mensen met een leesbeperking de boeken lenen.

Kunnen mensen die Nederlands leren ook Daisy-boeken gebruiken?

Anderstaligen hebben ongetwijfeld ook baat bij het gebruik van Daisy-boeken, maar zij kunnen helaas vooralsnog het overgrote deel van onze collectie niet gebruiken. Zij zijn namelijk niet opgenomen in de uitzondering in de auteurswetgeving waardoor wij boeken mogen omzetten naar aangepaste leesformaten voor mensen met een leesbeperking.

Anderstaligen kunnen wel de Daisy-versies gebruiken van titels uit enkele specifieke reeksen, waarvoor we toestemming hebben van de betreffende uitgevers / auteurs. Dit zijn:

We hopen in de toekomst ons volledige aanbod te mogen openstellen voor mensen die Nederlands leren. 

Hoe kunnen we als organisatie het Daisy-aanbod promoten?

  • We hebben heel wat gedrukt promotiemateriaal voor onze verschillende doelgroepen: flyers, folders, posters, bladwijzers, enzovoort. Stuur ons een e-mail en we sturen het materiaal op.
  • Op ons YouTube-kanaal vind je promotiefilmpjes voor de Anderslezen-app, ideaal om te delen in je nieuwsbrief, sociale media, website, enzovoort. Ontvang je graag de videobestanden om ze nog op een andere manier af te spelen? Stuur ons een e-mail.
  • Gebruik onze beelden en logo's en maak materiaal in je eigen look & feel.

We zijn verder altijd bereid om samen te werken, om mee na te denken over specifieke vragen / noden die jullie hebben, over gezamenlijke (promotie)acties, enzovoort.

Organiseer je een studiedag of beurs? Of wil je graag een infosessie organiseren voor je collega’s of voor de doelgroep(en) zelf? Wij stellen met veel plezier onze werking voor, liefst live maar online kan ook!

Meer info: contacteer onze communicatieverantwoordelijke Diego Anthoons: diego.anthoons@luisterpuntbibliotheek.be.

Collectie

Welke boeken heeft Luisterpunt?

Luisterpuntbibliotheek heeft meer dan 33.000 Daisy-luisterboeken en 18.000 brailleboeken. Het aanbod kan je vergelijken met dat van de lokale bibliotheek: fictie, non-fictie, jeugdboeken, poëzie, kookboeken, ... Voor elk wat wils! Neem zeker eens een kijkje in onze online catalogus

Heeft Luisterpunt anderstalige boeken?

Luisterpunt heeft een aanbod Daisy-boeken in het Frans, Engels, Duits en Spaans.

Een overzicht:

Mis je een anderstalig boek in onze collectie? Laat het ons zeker weten via ons suggestieformulier. Dan bekijken we of we het boek aan onze collectie kunnen toevoegen via onze collegabibliotheken in het buitenland.

Ik mis een bepaald boek in de collectie van Luisterpunt. Kan ik dit laten weten?

Luisterpunt vindt het belangrijk dat haar lezers de boeken kunnen lezen die ze graag willen lezen, dat leerkrachten / logopedisten de boeken vinden waar ze mee willen werken in de les enz. Daarom kan je op onze website een suggestie doen om een boek te laten omzetten. Wij laten jou dan snel weten of we het boek kunnen omzetten. Dat mogen zeker ook boeken in andere talen zijn, we bekijken dan of we die kunnen opvragen bij onze collegabibliotheken in het buitenland.

Twee aandachtspunten bij je aanvraag:

  • Wij zetten geen te gespecialiseerde of studieboeken om, noch boeken die nergens meer verkrijgbaar zijn of in eigen beheer uitgegeven zijn. 
  • Houd er rekening mee dat de productie van een boek meerdere maanden in beslag neemt.

Kan je in de catalogus Daisy-boeken zoeken op AVI-niveau?

Dankzij de ondersteuning van onze Daisy-luisterboeken kunnen kinderen met leesmoeilijkheden vaak dezelfde boeken lezen als hun leeftijdsgenoten, dus op hun eigen intellectueel en emotioneel niveau, en zijn ze niet gebonden aan hun AVI-niveau. Daarom bieden we deze zoekfunctie niet standaard aan.

Mocht je toch op AVI-niveau willen zoeken, kan dat door onderstaande zoekopdrachten te gebruiken:

Daisy-online | Anderslezen-app

Hoe schrijf ik een nieuwe lezer in voor Daisy-online en de Anderslezen-app?

Belangrijk is dat je eerst je organisatie inschrijft als dit nog niet gebeurd is. Vervolgens kan je binnen het organisatie-account lezers (of jezelf) inschrijven. Ga als volgt te werk:

  1. Log in op Mijn Luisterpunt met het lenersnummer van jouw organisatie, het wachtwoord is 01-01-1800. Je komt terecht op het tabblad 'Online lezers'.
  2. Klik op 'Nieuwe inschrijving'.
  3. Vul de voornaam, familienaam en geboortedatum van de lezer in.
  4. Duid de leesbeperking aan en ga akkoord met de verklaring op eer. 
  5. Klik op OK.

De nieuwe lezer verschijnt in de lijst met Daisy-online-lezers en krijgt automatisch een persoonlijk lenersnummer waarmee hij kan inloggen in Mijn Luisterpunt en in de Anderslezen-app om de boeken te lezen. Het wachtwoord is telkens de geboortedatum.

Meer info

Hoe werkt de Anderslezen-app?

Een uitgebreide handleiding en instructiefilmpjes vind je op www.luisterpuntbibliotheek.be/anderslezen-app.

Als organisatie kan je eenvoudig lezers inschrijven voor de app, meer info hierover vind je op www.luisterpuntbibliotheek.be/daisy-online-organisaties

Wat is de uitleentermijn van de Daisy-online-boeken?

De Daisy-online-boeken hebben geen uitleentermijn, een Daisy-boek kan onbeperkt op een online boekenplank blijven staan.

Hoeveel Daisy-boeken kunnen er op de online boekenplank van een lezer staan?

Een lezer kan maximaal vijf boeken op zijn boekenplank hebben. Als er vijf boeken op de boekenplank staan en de lezer wil een nieuw boek uitlenen, dan moet hij eerst een boek (laten) inleveren.

Hoe kan ik als medewerker Daisy-online en de Anderslezen-app zelf uitproberen?

In de Anderslezen-app kan je enkel inloggen met persoonlijke accounts, niet met het organisatieaccount. Wil je graag als medewerker inloggen om alles uit te proberen? Dit is uiteraard mogelijk, we raden dit zelfs aan: op die manier kan je meteen aan de geïnteresseerde laten zien hoe alles werkt.

Belangrijk hierbij is dat je eerst je organisatie inschrijft als dit nog niet gebeurd is. Vervolgens kan je binnen het organisatie-account jezelf en lezers inschrijven. Ga als volgt te werk:

  • Log in op Mijn Luisterpunt met het lenersnummer van jouw organisatie, het wachtwoord is 01-01-1800. Je komt terecht op het tabblad 'Online lezers'.
  • Klik op 'Nieuwe inschrijving'.
  • Vul je voornaam, familienaam en geboortedatum in. 
  • Vink het keuzevakje 'Ik schrijf mij in als medewerker om 'Online lezers' te leren kennen.' aan.
  • Klik op OK.

Je naam verschijnt in de lijst met online lezers. In die lijst vind je ook meteen het aan jou persoonlijk toegekende lenersnummer, waarmee je zelf kan inloggen in Mijn Luisterpunt en de Anderslezen-app. Het wachtwoord is jouw eigen geboortedatum (dd-mm-jjjj).

Kan ik als medewerker de online boekenplanken van onze online lezers beheren?

De lezer kan zijn boekenplank zelf beheren in Mijn Luisterpunt en in de Anderslezen-app, maar je kan als medewerker ook boeken voor hem aanvragen en inleveren. Zo kan je als leerkracht bijvoorbeeld snel de boeken op de boekenplanken van je leerlingen klaarzetten. Ga als volgt te werk:

  1. Zoek de betreffende lezer op in de lijst met online lezers.
  2. Klik vervolgens op ‘Nieuwe opzoeking’ naast die lezer en zoek het gewenste boek in de catalogus.
  3. Klik op ‘Aanvragen’ naast het boek. Het boek staat meteen op de online boekenplank in Mijn Luisterpunt én in de Anderslezen-app.

Meer info: www.luisterpuntbibliotheek.be/daisy-online-organisaties

Waarvoor dient de optie 'Lid maken bij Luisterpunt' naast een online lezer in Mijn Luisterpunt

Via ‘Lid maken bij Luisterpunt’ wordt een lezer rechtstreeks lid van Luisterpunt. Leerkrachten en logopedisten kunnen voor deze optie kiezen wanneer de lezer niet langer les/therapie volgt bij hen. Zo verdwijnt de lezer uit het organisatieaccount, maar kan hij wel boeken blijven lezen met hetzelfde persoonlijke account. 

Voor Daisy-online-lezers is er geen verschil qua functionaliteiten tussen een rechtstreeks lidmaatschap of een lidmaatschap via een organisatie. 

Krijgt mijn organisatie cijfergegevens over onze Daisy-online-lezers?

Elke organisatie die Daisy-online gebruikt, vindt in Mijn Luisterpunt statistieken over het aantal Daisy-online-lezers en het aantal uitleningen. Klik hiervoor op het tabblad ‘Statistieken’ onder het menu-item ‘Online lezers’.

De statistieken lopen per jaar, dus als je dit jaar begonnen bent met Daisy-online, vind je er volgend jaar de statistieken van dit jaar.

Daisy-cd

Hoe vraag ik cd's aan voor onze collectie?

Schrijf eerst je organisatie in als dit nog niet gebeurd is. Vervolgens kan je binnen het organisatie-account cd's aanvragen. Ga als volgt te werk:

  • Log in op Mijn Luisterpunt met het lenersnummer van jouw organisatie, het wachtwoord is 01-01-1800. 
  • Klik op het menu-item 'Daisy-cd's.
  • Klik op 'Nieuwe cd aanvragen'. Je komt terecht in onze online catalogus. 
  • Zoek het boek dat je wil aanvragen en klik naast het boek op 'Aanvragen'.
  • Je ontvangt de cd binnenkort per post. 

Moet ik cd's terugsturen?

Cd's die je niet langer in jullie collectie wil aanbieden, hoef je niet terug te sturen. We vragen je wel om in Mijn Luisterpunt naast de cd's die je uit de collectie haalt op 'Afvoeren' te klikken. Zo weten wij welke cd’s nog in jullie bibliotheek te vinden zijn.

Belangrijk: gelieve afgevoerde Daisy-cd’s a.u.b. niet door te geven aan derden. Misbruik zal steeds naar jouw organisatie leiden, want de naam van je organisatie staat op elk schijfje. Je mag ze wel in de kerstboom hangen, onder de tafelpoot steken als de tafel wiebelt, er een vogelverschrikker van maken, als onderzetter gebruiken, … of ze wegwerpen.

Als de doosjes nog in goede staat zijn, kunnen jullie ze bijhouden voor een verse lading cd’s.

Kunnen we verschillende cd-exemplaren van hetzelfde boek aanvragen?

Dat kan zeker, je kan zoveel cd-exemplaren van een bepaald boek aanvragen als je wil. 

Betekent de Anderslezen-app dat Luisterpunt stopt met cd's?

Absoluut niet. Veel ouderen maken nog altijd liever gebruik van de schijfjes en een fysieke Daisy-speler dan de online boeken. Luisterpunt heeft momenteel geen plannen om te stoppen met Daisy-schijfjes.

We raden organisaties dan ook aan om hun collectie Daisy-schijfjes voor volwassenen niet weg te doen (wat niet zichtbaar is in je organisatie bestaat immers niet echt) en ook te blijven opfrissen, zodat lezers kunnen kiezen uit een aantrekkelijk en actueel aanbod. 

Kunnen we bij Luisterpunt Daisy-spelers kopen?

Wij verkopen zelf geen Daisy-spelers. Een overzicht van de verschillende modellen en leveranciers vind je op de website van het KOC - Kenniscentrum hulpmiddelen van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Af en toe organiseren we een groepsaankoop zodat je een toestel aan een voordelig tarief kan aanschaffen. Schrijf je in op onze nieuwsbrief op maat en je blijft zeker op de hoogte.