Links

Bibliotheken, lezen en aangepaste lectuur

Anderstalige boeken

Nederland

Internationaal

Blinden- en slechtziendenverenigingen en informatie over hulpmiddelen

Organisaties en verenigingen voor personen met dyslexie

Bibliotheken, lezen en aangepaste lectuur

www.bibliotheek.be

Dit is de webstek van de openbare bibliotheken in Vlaanderen en Brussel. Op de startpagina vind je trouwens ook een link naar de Daisy- en braillecatalogus. Via Zoeken.bibliotheek.be kan je grasduinen in de schatkamers van de openbare bibliotheken. 

www.iedereenleest.be

Iedereen Leest (IL) werkt aan een betere leescultuur in Vlaanderen. IL organiseert leesbevorderingscampagnes en projecten voor alle leeftijden.
Onder meer de Leesjury en Boekenzoeker zijn initiatieven van Iedereen Leest. Op beide websites vind je trouwens luisterfragmenten bij de boeken die als Daisy-luisterboek bestaan én een aanvraagknop. 

www.kamelego.be

Kamelego zorgt elke dag voor de omzetting van 7 Vlaamse kranten in (Daisy-)audioformaat. Met de all-in-formule krijgt de abonnee onbeperkt toegang tot deze 7 Audiokranten. Abonnees kunnen ook vragen om bepaalde rubrieken weg te laten, zo wordt het echt een krant op maat. De Audiokranten zijn elke ochtend digitaal beschikbaar en kunnen worden beluisterd met een Daisy-speler met internetfunctie en met de gratis Anderslezen-app op uw tablet of smartphone. Met de app kan je de tekst ook meevolgen op het scherm.

www.transkript.be

Transkript is een productiecentrum voor Daisy- en brailleboeken, maar ook voor groteletterboeken, reliëfboeken, omzettingen en aanpassingen van studiemateriaal voor blinden, slechtzienden en personen met dyslexie. Transkript produceert eigen tijdschriften en zet tijdschriften, gemeente- en bedrijfsbladen e.d. om voor derden. Transkript heeft studio's in Hasselt, Leuven, Mechelen en Asse (Zellik).

www.blindenzorglichtenliefde.be

Blindenzorg Licht en Liefde (BLL) produceert Daisy- en brailleboeken, met studio's in Antwerpen, Gent, Jabbeke (Varsenare), Kortrijk en Tongeren. BLL bouwt daarnaast vele andere diensten uit voor personen met een visuele beperking. Een van de bekenste is allicht AnySurfer, het toekennen van een kwaliteitslabel voor websites die voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor mensen met een functiebeperking.

www.anysurfer.be

Dit kwaliteitslabel voor toegankelijke of drempelvrije websites vinden we zo belangrijk dat we het ook apart vermelden. AnySurfer screent websites aan de hand van een aantal richtlijnen, als uw website de test doorstaat, of mits aanpassingen op hun aanbevelen, haalt uw website het AnySurferlabel.

daisybraille.bibliotheek.be

In deze online-catalogus vind je alle boeken die onze bibliotheek bezit: Daisy- en brailleboeken voor jong en oud, spannende verhalen, oorlogsromans, biografieën, avonturenverhalen, informatieve boeken over wat je maar kan bedenken. Vanuit de catalogus kan je onmiddellijk boeken aanvragen.

www.daisy.org

Het Daisy-Consortium is door luisterbibliotheken en -producenten wereldwijd opgericht om de Daisy-standaard (Digital Accessible Information SYstem) te promoten en verder te ontwikkelen. Daisy is een internationale standaard voor luisterboeken die gemakkelijk navigeerbaar zijn voor blinden en slechtzienden.

www.hoorspel.com

Hoorspel.com geeft je informatie over het hoorspel in Nederland en kijkt ook naar uitzendingen in de buurlanden.

www.luisterboeken.startpagina.be

Deze startpagina schenkt uitgebreid aandacht aan verschillende aspecten van het luisterboek.

http://braille-autoriteit.org

De Braille Autoriteit bestaat uit Nederlandse en Vlaamse niet-commerciële organisaties die betrokken zijn bij het lezen, produceren en onderwijzen van braille. Zij werken samen om effectieve, breed gedragen standaarden te creëren voor brailleschrift voor het hele Nederlandse taalgebied. Denk maar aan het actualiseren van de 6-puntsbraille, de 8-puntsbraille, braille voor wiskunde en voor muziek, ... 

Top

Anderstalige boeken

Anderstalige boeken

We hebben al heel wat Engels- en Franstalige boeken in onze collectie, maar vind je toch niet wat je zoekt? Geef gerust het boek in de gewenste taal (kan ook bijvoorbeeld Spaans of Russisch zijn) door via het boeksuggestieformulier of aan onze uitleendienst en we zoeken het voor u bij het Accessible Books Consortium (ABC).

Franstalige boeken

http://bibliotheque.braille.be/fr 

De Franstalige afdeling van de Brailleliga beschikt over een bibliotheek met Daisy-boeken, brailleboeken, boeken in groteletterdruk en voelboeken.
Personen met een visuele beperking kunnen lid worden (de dienstverlening is gratis). Daisy-boeken kunnen ook via download worden geleend.

www.eqla.be

Ook bij Eqla (voorheen ONA - Oeuvre Nationale des Aveugles) kunt u terecht om Franstalige boeken te lenen.

www.lalumiere.be en www.lesamisdesaveugles.be/

La Lumière en Les Amis des Aveugles zijn Waalse dienstverlenende organisaties voor blinden en slechtzienden die een Franstalige bibliotheek herbergen.

Duitstalige boeken

www.dzblesen.de

Voor Duitstalige boeken kunt u terecht bij de Deutsche Zentralbücherei für Blinde. Lid worden is gratis. Wilt u eenmalig een Duits boek lezen, dan kunnen wij het voor jou op cd aanvragen. 

Top

Nederland

www.passendlezen.nl

Dit zijn de Nederlandse collega's van Luisterpunt. Bibliotheekservice Passend Lezen leent brailleboeken en gesproken boeken in het Daisy-formaat uit aan personen met een leesbeperking.

www.dedicon.nl

Stichting Dedicon produceert, verdeelt en verkoopt in Nederland alternatieve leesvormen. Naast boeken worden kranten en tijdschriften in aangepaste vorm aangemaakt, evenals studie- en vaklectuur op maat voor de klant.

Top

Internationaal

Europese blindenbibliotheken

Op deze website vind je een overzicht van de bibliotheken voor blinden en slechtzienden in de verschillende Europese landen. Deze website is een initiatief van de European Blind Union (EBU).
Let wel, in vele Europese landen kunnen alleen inwoners van het land zelf lid worden van de bibliotheek op haar grondgebied. Dit heeft te maken met de daar geldende regelgeving op vlak van auteursrecht en leenrecht.

www.ifla.org

IFLA, International Federation of Library Associations, is in de bibliotheeksector vooral bekend voor de jaarlijke internationale conferentie. De IFLA zelf bestaat uit bijna 50 secties, waaronder de Libraries Serving Persons with Print Disabilities Section. Saskia Boets, codirecteur van Luisterpuntbibliotheek, maakt deel uit van deze sectie.
Diego Anthoons, communicatieverantwoordelijke, is lid van de Library Services to People with Special Needs Section.

Top

Blinden- en slechtziendenverenigingen, en informatie over hulpmiddelen

www.koc.be

Het Kennis- en OndersteuningsCentrum ondersteunt personen met een handicap en hun begeleiders in hun zoektocht naar de meest geschikte hulpmiddelen.

www.kimbols.be

Bliksem: infosite en -forum over en voor personen met een visuele handicap. Zeer uitgebreide website, met massa's informatie.

www.brailleliga.be

De Brailleliga biedt diensten aan en organiseert activiteiten, beiden op sociaal, cultureel en professioneel vlak.

www.blindenzorglichtenliefde.be

Blindenzorg Licht en Liefde biedt diensten aan en organiseert activiteiten, beiden op sociaal, cultureel en professioneel vlak.

www.gripvzw.be

Gelijke Rechten voor Iedere Persoon met een handicap (GRIP) is een burgerrechtenorganisatie. Doel is gelijke rechten en kansen voor iedereen.

www.vaph.be

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) wil de participatie, integratie en gelijkheid van kansen van personen met een handicap bevorderen. Het VAPH subsidieert hiertoe personen met een handicap en diensten of voorzieningen op verschillende domeinen: hulpmiddelen en aanpassingen, begeleiding en opvang, met een persoonlijke-assistentiebudget. Het VAPH geeft een tijdschrift uit: Handblad.

www.kimbols.be/blindsupport

BlindSupport wil een onderhoudende website zijn voor blinde en slechtziende computer- en internetgebruikers. De site bevat links en informatie over de meest uiteenlopende onderwerpen en andere computerhobby's zoals games en het bouwen van een eigen website. De site wil ook informeren met veelgestelde vragen over allerlei software en lijsten sneltoetsen voor deze programma's.

Top

Organisaties en verenigingen voor personen met dyslexie

www.koc.be

Het Kennis- en OndersteuningsCentrum ondersteunt personen met een handicap en hun begeleiders in hun zoektocht naar de meest geschikte hulpmiddelen. Het KOC besteedt ook aandacht aan hulpmiddelen voor personen met dyslexie.

www.sprankel.be

Sprankel is de vereniging van ouders van normaalbegaafde kinderen met leerproblemen.

www.letop.be

Wil eerste hulp bieden bij leerstoornissen en/of problemen bij het leren.

www.adibib.be

Bij Eureka ADIBib kan je (kosteloos) schoolboeken bestellen in een digitaal toegankelijk formaat.

www.sig-net.be

Sig bevordert de levenskwaliteit van personen met functioneringsproblemen en hun omgeving via inclusie en integratie. Sig besteedt ook aandacht aan dyslexie.

www.vvl.be

De Vlaamse Vereniging voor Logopedisten is de erkende beroepsvereniging voor logopedisten in Vlaanderen. Op hun website vind je informatie over hun werking, publicaties, vormingsaanbod en meer. Je kan er bovendien zoeken naar een logopedist in je buurt.

www.dyslexie.ugent.be

Op deze website vind je een overzicht van het zorgkader, de inspanningen die de UGent levert als actieve promotor van diversiteit en een aantal wetenschappelijke bijdragen die de UGent levert op vlak van dyslexie.
Superinteressant is 'Studeren met dyslexie', een documentaire van dertig minuten, die het verhaal brengt van jonge professionals met dyslexie. Zij volbrachten hun studies aan de universiteit en bouwden boeiende carrières uit. Ze getuigen over de obstakels uit hun studententijd. Je kan de documentaire online bekijken.

www.siho.be

Het steunpunt inclusief onderwijs wil een bijdrage leveren aan het creëren van gelijke kansen en volwaardige participatie van personen met een functiebeperking, hetzij als student(e), hetzij als personeelslid.

Top