Duizenden luisterboeken extra!

29 oktober 2020

Vandaag lanceren we officieel het verrijkte aanbod aan Daisy-boeken dankzij de samenwerking tussen Nederlandse ‘aangepast-lezenbibliotheken’ en Luisterpunt

Mensen met een leesbeperking kunnen van duizenden extra luisterboeken genieten dankzij een verregaande samenwerking tussen Bibliotheekservice Passend Lezen, Dedicon, de KB (Nederland) en Luisterpuntbibliotheek (Vlaanderen).

In de samenwerking is afgesproken dat de titels die reeds in Vlaanderen beschikbaar zijn, nu ook aan de Nederlandse kant worden uitgeleverd en vice versa. Voor Vlaanderen betekent dat een groei van 12.000 extra titels en voor Nederland een groei van 8.000 extra titels. Elk jaar worden daar wederzijds vele honderden nieuwe titels aan toegevoegd. De boeken zijn exclusief beschikbaar voor de leden van Bibliotheekservice Passend Lezen (Nederland) en Luisterpuntbibliotheek (Vlaanderen).

De verrijking van het aanbod is goed nieuws voor de 60.000 leden (50.000 in Nederland en 10.000 in Vlaanderen) van beide bibliotheken die de boeken gewoon bij hun vertrouwde aangepast-lezenbibliotheek kunnen blijven bestellen.

Een vrouw zit in een zetel en beluistert met een glimlach een Daisy-luisterboek op haar smartphone.

Lastige opgave, groot enthousiasme

Hoewel het idee eenvoudig lijkt, ligt dat bij de uitvoering nadrukkelijk anders. Zo waren bv. de catalogussystemen aan Nederlandse en Vlaamse kant niet identiek. Maar we zijn erg trots dat we er dankzij gezamenlijke inspanningen in zijn geslaagd om deze duizenden titels beschikbaar te gaan krijgen voor onze doelgroep. Deze maand zullen in Nederland de eerste 5.000 Vlaamse titels beschikbaar zijn en in Vlaanderen de eerste 3.500 Nederlandse titels. Voor het einde van 2020 is de complete uitbreiding een feit.

Het initiatief kon rekenen op instemming bij en financiële steun van alle betrokken partijen. Verder mogen we ook de Vrienden van Dedicon, Winckel-Sweep en de TaalUnie bedanken voor hun bijdrage.

Omvangrijke doelgroep

Het aantal mensen met een leesbeperking in Nederland en Vlaanderen wordt niet exact geregistreerd maar vormt een omvangrijke groep. Niet alleen de grote groep van mensen met een visuele beperking maar ook duizenden kinderen en jongeren met dyslexie kunnen genieten van deze luisterboeken. Daarnaast mogen we ook de groep mensen die omwille van een fysieke beperking of bijvoorbeeld afasie geen gewone, gedrukte boeken kunnen lezen niet onderschatten.

Lees het volledige persbericht (Word - 412 kB, pdf - 300 kB).