Brailleboeken

Luisterpunt werkt met brailleboeken die op uw aanvraag worden afgedrukt en die u niet moet terugsturen. 

Veel gestelde vragen over brailleboeken

1. Wat zijn de voordelen van brailleboeken die niet moeten teruggestuurd worden?

  • De brailleboeken worden op elke individuele aanvraag afgedrukt, dus iedereen die wil kan tegelijkertijd hetzelfde boek lezen.
  • De braillebanden worden verstuurd in enveloppen die in de meeste brievenbussen passen, u hoeft dus niet altijd thuis te zijn.
  • U moet de braillebanden niet terugsturen, bijgevolg hoeft u niet meer naar het postkantoor te gaan.

2.  Hoeveel banden kan ik lenen en wanneer worden er nieuwe banden opgestuurd?

U beslist volledig zelf hoeveel banden of titels u in een bepaalde periode wenst te ontvangen. Bijvoorbeeld: om de week twee banden, of om de 20 dagen 5 banden, of om de maand een volledige titel.

3. Hoeveel titels zijn voorhanden zijn als braille-enkel?

Eind 2014 hadden wij ongeveer 12.000 brailleboeken in onze collectie. Deze collectie breidt gestaag verder uit.
Dit aantal is de laatste maanden flink gestegen dankzij de samenwerking met onze Nederlandse collega's. We hebben er samen voor gezorgd dat we elkaars brailleboeken kunnen overnemen.
Aan het boeknummer kunt u nog de oorsprong van het boek herkennen. Heeft het boek een nummer in de 10.000, dan is het in Vlaanderen omgezet naar braille. Heeft het een boeknummer hoger dan 30.000, dan werd het in Nederland omgezet.

4. Hoe kan ik brailleboeken kiezen?

Er zijn verschillende mogelijkheden om deze boektitels op te zoeken:

  • in de "Uitgelezen rubriek" van ons huistijdschrift Luistervink. Op uw vraag bezorgen we u dit in braille
  • via onze online Daisy- en braillecatalogus http://daisybraille.bibliotheek.be. Hier kunt u zoeken op auteur, titel, onderwerp, boeknummer. Hier vindt u geen overzicht van alle braille-enkel-boeken.

5. Kan ik ook keuzelijsten vragen voor brailleboeken?
U kunt zeker en vast keuzelijsten aanvragen voor brailleboeken. Voor alle duidelijkheid: keuzelijsten zijn geen deelcatalogi. Elke keuzelijst bevat een selectie van minimum tien en maximum honderd boeken. Per boek wordt telkens de auteur vermeld, de titel, de korte inhoud en het boeknummer (net zoals in de rubriek 'Onder de vingers' in Luistervink).
U kunt keuzelijsten aanvragen uit de diverse romangenres (bv. autobiografische romans, detectives, romantische boeken, thrillers, ...), over verschillende onderwerpen (bv. WOI, planeten, religie, paarden, ...) en van kinder- en jeugdboeken per leeftijdscategorie (bv. 7 jaar, 8 jaar, 9 jaar, ...).
De keuzelijsten zijn gratis verkrijgbaar op Daisy-schijf (ingelezen met een synthetische stem), via e-mail en braille. U vraagt deze lijsten aan met een e-mail naar info@luisterpuntbibliotheek.be, door een briefje te steken in een verzendhoesje van een Daisy-boek of door te bellen naar 070 246 070. Best naam en lezerscode vermelden, de gewenste leesvorm en de gewenste romangenres en/of onderwerpen van informatieve boeken.

6. Worden de brailleboeken dubbelzijdig afgedrukt?

Ja, inderdaad. Bijna alle boeken worden dubbelzijdig afgedrukt, met uitzondering van de jeugdboeken tot en met 8 jaar. 

Voor uw antwoorden, vragen en opmerkingen kunt u steeds terecht op het nummer 02 423 04 11, druk 2 voor uitleen braille (tijdens de kantooruren). Of stuur een e-mail naar info@luisterpuntbibliotheek.be. Wij helpen u graag.