Daisy in jouw bib: enkele tips

Je wil met jouw bibliotheek graag mensen met een leesbeperking aan leesplezier helpen, maar je weet niet goed waar te beginnen?

We zetten enkele tips op een rijtje! 

Algemeen

Zet Daisy-boeken in de kijker op je website, in je nieuwsbrief en op je sociale media

Website

Geef Daisy-boeken een eigen stek op je bibliotheekwebsite. Je kan je laten inspireren door collegabibliotheken, bv. door de bibliotheek van Oudsbergen, maar In de inhoudsbibliotheek voor bibliotheekwebsites van Cultuurconnect vind je sinds kort een kant-en-klare webpagina over Daisy-boeken in de bib. Met deze pagina en bijhorende tips zet je Daisy-boeken snel en eenvoudig in de kijker. 

Bekijk het stappenplan van Cultuurconnect om inhoud over te nemen op je eigen website

Sociale media

Ook op je sociale media kan je Daisy-boeken in de kijker zetten, je kan je laten inspireren door onze accounts of eenvoudigweg onze berichten delen:

Nieuwsbrief

Sturen jullie met de bibliotheek een nieuwsbrief uit? Een ideaal kanaal om mensen te informeren over jullie Daisy-werking. 

Op ons YouTube-kanaal vind je promotie- en instructiefilmpjes die je eenvoudig kan embedden in je nieuwsbrief. 

Geef Daisy-boeken een plekje op themastanden

Haal Daisy-boeken geregeld uit hun vaste rek en geef ze een plekje op je themastanden. Ook de Anderslezen-app met een boekenplank vol themaboeken kan je een mooi plekje geven. Hoe vaker mensen een Daisy-boek zien, hoe meer mensen zich hier bewust van worden. 

Hieronder zie je een foto van een Halloween-themastand van de bibliotheek van Hamme.

Vraag gratis promotiemateriaal aan

Overzicht promotiemateriaal Luisterpunt en Ik haat lezen

Luisterpunt en Ik haat lezen hebben heel wat gedrukt promotiemateriaal, dat je als bibliotheek gratis kan aanvragen. 

Bekijk ons materiaal en vraag een pakketje aan.

Maak je graag materiaal in je eigen look & feel maar ben je nog op zoek naar enkele beelden? Download ons beeldmateriaal.

Organiseer een infosessie of maak een themastand over Daisy-boeken

We komen met plezier naar jullie bibliotheek om Daisy-boeken voor te stellen tijdens een infosessie. We kunnen verschillende infosessies aanbieden, afhankelijk van de focus die jullie willen, bv. over ons aanbod voor kinderen met leesmoeilijkheden (voor ouders, leerkrachten, logopedisten, ...) of voor ouderen (voor ouderen zelf, of voor personeel van WZC's). Ook online sessies zijn mogelijk. Contacteer ons voor de mogelijkheden

Zet je jullie aanbod voor mensen met leesmoeilijkheden in de kijker met een themastand? We sturen jullie graag promotiemateriaal op. Bekijk ons materiaal en vraag het gratis aan

Saskia Boets van Luisterpunt geeft een presentatie in een bibliotheek.

Zorg dat het Daisy-aanbod gekend is door de baliemedewerkers

Het is belangrijk dat de baliemedewerkers in je bib leesdrempels kunnen oppikken en op de hoogte zijn van Daisy-boeken, van hoe een Daisy-speler en de Anderslezen-app werkt. Als slechts één persoon binnen de organisatie alles weet over Daisy en die persoon is net ziek of met vakantie, dan bestaat de kans dat een potentiële Daisy-lezer zonder info naar huis gaat.

Uiteraard is het al erg goed als de medewerker met een folder of bladwijzer kan doorverwijzen naar ons aanbod, maar ervaring leert ons dat het nog sterker is als de lezer meteen in de bib een demo krijgt van de Daisy-speler of de app (of zelfs meteen ingeschreven wordt).

Wil je graag de kennis over Daisy-boeken opfrissen bij jouw team? Contacteer ons voor een gratis (online) infosessie op maat. 

Laat je inspireren door andere bibliotheken

Ben je op zoek naar creatieve manieren om Daisy-boeken in de kijker te zetten? Je hoeft gelukkig het warm water niet uit te vinden: laat je inspireren door je collegabibliotheken en neem een kijkje op onze inspiratiepagina

Probeer ook niet-bibliotheekbezoekers te bereiken

Om nieuwe mensen (niet-bibliotheekbezoekers) te bereiken kan je intermediairs inschakelen om mee samen te werken. Enkele voorbeelden: 

  • woonzorgcentra en lokale dienstencentra
  • huisdokters, oogartsen en opticiens
  • thuisverpleging, ziekenzorg
  • seniorenverenigingen (seniorenraad)
  • de lokale mutualiteit
  • zelfhulporganisaties voor mensen met dyslexie en andere leesbeperkingen
  • logopedisten
  • lokaal scholenoverleg
  • Centrum voor Leerlingenbegeleiding (CLB)
  • Centrum voor Basiseducatie
  • ziekenhuizen met een oogafdeling

Jeugd

Zet Daisy-boeken in de kijker tijdens klasbezoeken

In elke klas zitten kinderen met een kleine of een ernstige leesstoornis. Introduceer Daisy-boeken en de Anderslezen-app bij klasbezoeken. Leg de werking en de voordelen uit aan (zorg)leerkrachten en leerkrachten Nederlands, geef promotiemateriaal mee en verwijs eventueel naar ons webinar op www.ikhaatlezen.be/begeleiders.

 

Maak je bibliotheek dyslexievriendelijk met de checklist 'Dyslexie? Welkom in onze bibliotheek!'

Dyslexie? Welkom in onze bibliotheek! Inspiratie voor bibliotheekwerk voor mensen met dyslexie

In de IFLA Guidelines for Library Services to Persons with Dyslexia, ofwel IFLA richtlijnen voor bibliotheekwerk voor mensen met dyslexie, komt een heel spectrum van dyslexie en bibliotheekwerk aan bod: van definities over dyslexie tot informatie over content, ondersteunende hulpmiddelen, presentatie en bibgebouw, van juridische informatie tot een schat aan goede praktijkvoorbeelden. 

Lees de volledige richtlijnen of bekijk de checklist, een handige overzichtelijke poster. 

Kleef het logo van de Anderslezen-app op de ruggen van jullie jeugdboeken

In meer dan 40 bibliotheken kleeft het logo van de Anderslezen-app op (jeugd)boeken die beschikbaar zijn als Daisy-online-boek. 
Zo zien kinderen met leesmoeilijkheden meteen welke boeken als Daisy-boek beschikbaar zijn - ideaal om te lezen én luisteren tegelijk -  en kunnen ze in dezelfde rekken snuisteren als hun klasgenoten. Een boost voor het zelfvertrouwen!

Download het sjabloon voor de stickers.
Je kan ze afdrukken op stickervellen Avery Mini Adress labels L7651TM – 100 / 38.1x21.2 mm.
[Met dank aan bibliotheek Affligem!]

Boeken met het Anderslezen-logo

Doet je bib mee aan de Leesjury? Zorg dat iederéén kan meelezen dankzij Daisy-boeken en grootletterboeken

De Leesjury met een tablet, hoofdtelefoon en grootletterboek

Zes tot acht boeken lezen is voor kinderen zonder leesbeperking al een uitdaging, laat staan dat je dyslexie hebt. Toch willen we het voor iederéén mogelijk maken om deel te nemen aan de Leesjury en mee te praten over de beste jeugdboeken. Luisterpunt biedt daarom alle Leesjury-boeken vanaf groep 2 aan in Daisy-vorm, in groteletterdruk en op vraag ook in braille. Zo wordt de Leesjury een groot boekenfeest, voor iedereen!

Meer info

Laat kinderen de Anderslezen-app uitproberen in de bib

Zorg voor een (goed beveiligde) tablet in de bibliotheek waarop kinderen (en hun ouders, leerkrachten, ...) de Anderslezen-app meteen kunnen uitproberen. Als je een Makkelijk Lezen Plein hebt, is dit daar de uitgelezen plek voor. 

Makkelijk Lezen Plein Bib Tremelo

Volwassenen / ouderen

Zorg voor een actuele collectie Daisy-cd's

Wij raden bibliotheken aan om de Daisy-cd-collectie nog een hele poos te houden voor volwassenen en ouderen. Ervaring leert dat heel wat mensen nog niet helemaal vertrouwd zijn met tablets en smartphones, zeker niet als ze slechtziend zijn. Met een tafelmodel Daisy-speler en een Daisy-cd kan je oudere mensen vaak gemakkelijker laten proeven van luisterlezen.

Om Daisy-boeken echt volop te kunnen promoten in jullie bib is het belangrijk dat je collectie up-to-date en aantrekkelijk is. Vraag dus geregeld nieuwe Daisy-boeken aan. Als geheugensteuntje bieden we 2 keer per jaar een door ons samengesteld kant-en-klaar pakket aan, maar we raden aan om ook hiernaast geregeld zelf nieuwe titels aan te vragen. Schrijf je in op onze bibliothekennieuwsbrief en blijf op de hoogte. 

Daisy-stand in bib Lommel

Zorg voor voldoende Daisy-spelers en geef demo's

Als bibliotheek kan je naar ons doorverwijzen voor meer info over Daisy-spelers en Daisy-cd's, maar het is nog sterker als de lezer in jullie bib meteen een Daisy-speler en enkele goede boeken op cd kan lenen. Dan kan de lezer zelf meteen ervaren of het iets voor hem is.

In jullie bib kan je de lezer meteen laten zien hoe gebruiksvriendelijk een Daisy-speler is en hoe alles werkt. De drempel om te starten met luisterlezen is veel lager, de lezer kan meteen beginnen lezen.

Zorg er dus voor dat je Daisy-spelers goed in de kijker staan en uitleenbaar zijn, dat het voor passanten duidelijk is wat een Daisy-speler doet, én dat je collectie Daisy-cd's up-to-date is (zie hierboven). 

Bib-aan-huis-dienst? Neem Daisy-boeken mee!

Heel wat bibliotheken hebben een bib-aan-huis-dienst, waarmee ook minder mobiele mensen de materialen van de bib kunnen uitlenen.

Ongetwijfeld zijn er bij deze doelgroep mensen die nu, of later, veel baat kunnen hebben bij Daisy-luisterboeken. Zorg ervoor dat medewerkers of vrijwilligers van je bib-aan-huis-dienst op de hoogte zijn van Daisy-boeken, de Daisy-speler en de Anderslezen-app, en een korte demo kunnen geven. 

Informeer lezers van grootletterboeken

Hebben jullie grootletterboeken in de bibliotheek? Dan is het zeker de moeite om jullie Daisy-aanbod voor volwassenen in de buurt van de grootletterboeken te zetten en leners van deze boeken te informeren. Mogelijk hebben deze mensen nu al baat bij luisterboeken, en anders kunnen zij er mogelijk later - wanneer het zicht helaas nog meer achteruitgaat - van genieten. 

Daisy-cd's in zuil in Bibliotheek Kortrijk

Neem Daisy-boeken op in je Taalpunt

Anderstaligen hebben ongetwijfeld ook baat bij het gebruik van Daisy-boeken, maar zij kunnen helaas vooralsnog het grootste deel van onze collectie niet gebruiken. Zij zijn namelijk niet opgenomen in de uitzondering in de auteurswetgeving waardoor wij boeken mogen omzetten naar aangepaste leesformaten voor mensen met een leesbeperking.

Toch hebben we een klein maar bijzonder waardevol aanbod voor anderstaligen. De Daisy-versies van de titels uit onderstaande reeksen kunnen zij wel gebruiken (door een overeenkomst met de uitgever / auteur): 

We hebben aparte flyers voor mensen die Nederlands leren én de NT2-lesgevers, we verwijzen hierop ook naar de plaatselijke bibliotheek. Vraag deze flyers aan

We hopen in de toekomst ons volledige aanbod te mogen openstellen voor mensen die Nederlands leren. 

Zet Daisy-boeken in de kijker tijdens rondleidingen voor senioren

Organiseer je rondleidingen voor senioren? Ga dan zeker langs jullie Daisy-stand en laat kort zien hoe alles werkt, hoe gevarieerd het aanbod is, enzovoort. Mochten ze hier nu nog geen nood aan hebben, wie weet later of misschien kennen ze iemand in hun omgeving voor wie lezen moeilijk gaat.