Lees voor

Week van Dyslexie (1-8 oktober 2024): 5 tips

Van 1 tot 8 oktober vieren we de Week van Dyslexie. We steken iedereen met dyslexie een extra hart onder de riem én zetten de kracht van hulpmiddelen zoals Daisy-luisterboeken in de kijker.

Artikel gepubliceerd op: 23 september 2024

Ida en mama Annelies zijn fan van Daisy-luisterboeken. 

Tip 1: ontdek Daisy-luisterboeken

Onze eerste tip ligt voor de hand. Want met de ondersteuning van een Daisy-luisterboek kunnen kinderen en jongeren met dyslexie:

  • boeken lezen op hun leeftijdsniveau;
  • oefenen met lezen door te lezen en te luisteren tegelijk, aan een aangepaste snelheid;
  • hun woordenschat uitbreiden;
  • en ... ontdekken dat lezen ook leuk kan zijn!

Ida en haar mama Annelies zijn alvast grote fan, ze vertellen je er zelf alles over in het filmpje. 

Video uit de reeks 'Dyslexie: fabels en feiten'. Is een dyslexielabel nuttig / nodig? 

Tip 2: bekijk de videoreeks 'Dyslexie: fabels en feiten'

Wat is dyslexie? En heeft dat iets te maken met intelligentie? Wat zijn de volgende stappen na de diagnose 'dyslexie'? Welke hulpmiddelen bestaan er? En welke rol spelen ouders en leerkrachten? 

Annemie Desoete (onderzoeker leerprocessen UGent), Anny Cooreman (oprichter Eureka Leuven) en Pol Ghesquière (gezins- en orthopedagoog KU Leuven) vertellen je er in deze videoreeks van een 30-tal korte filmpjes alles over.

Krant met daarop foto's van auteurs en de tekst: Mathilda Masters vermist. Al 9 jeugdauteurs op mysterieuze wijze verdwenen. Naast de krant staat een sleutel en op de achtergrond een kasteel.

Tip 3: speel de Ik haat lezen-escaperoom

Auteur Mathilda Masters is de zoveelste bekende schrijver die de laatste tijd verdween. Ze werd laatst gezien in de studio van Luisterpuntbibliotheek in Brussel.
Ontdek jij wat er aan de hand is en vind je Mathilda? En de andere auteurs? Ga de uitdaging aan in onze online escaperoom over boeken, dyslexie, maar vooral over leesplezier!

  • Voor speurneuzen van 8 tot 12 jaar
  • Op computer of tablet
  • Leuk om alleen te spelen, samen met vrienden of klasgenoten, broer of zus, ...  
  • Goed voor ongeveer 45 minuten speelplezier. 
Poster met een tekstje die de ervaring probeert weer te geven van lezen met dyslexie. Begeleidende tekst: Dyslexie? Ga voor een luisterboek! Check ik haatlezen.be en ontdek Daisy-boeken en ADIBoeken.

Tip 4: vraag de Ik haat lezen-affiche aan

Met onze Ik haat lezen-affiche ervaar je (een beetje) hoe het kan zijn om dyslexie te hebben. En wat een verschil een Daisy-luisterboek dus kan maken bij het lezen!

Vraag je eigen exemplaar aan en bestel meteen wat handige bladwijzers mét stappenplan voor de Anderslezen-app.

Zorgjuf Céline van VBS De Watermolen Heule en haar leerlingen vertellen over Daisy-luisterboeken. 

Tip 5: Daisy-boeken ook voor scholen en logopedisten

Wist je dat ook leerkrachten en logopedisten gratis met Daisy-luisterboeken aan de slag kunnen gaan? Een leerkracht kan heel eenvoudig alle leerlingen met leesmoeilijkheden inschrijven en boeken klaarzetten op de boekenplank.

"Het geeft leerlingen een goed gevoel dat ze ook moeilijkere boeken kunnen lezen", zo vertelde juf Céline van VBS De Watermolen in Heule ons.

Nieuws

Meer nieuws
Startpagina

Tijdschrift Luistervink

Luistervink is ons maandelijks gesproken huistijdschrift voor volwassenen. Boordevol boekentips, nieuws over onze bibliotheek én uit de boekenwereld. Zo blijf je helemaal mee. En je leeslijstje? Dat wordt alleen maar langer. 

Alles over Luistervink