Luisterpunt voor scholen en logopedisten

Een meisje leest en luistert tegelijk. Twee jongens luisteren een boek in de schoolbib. Een jongen leest op de laptop een Daisy-boek.

Als leerkracht of logopedist kan je gratis aan de slag gaan met de Daisy-luisterboeken (Anderslezen-app) en brailleboeken van Luisterpuntbibliotheek.

We zijn er voor iedereen die om een of andere reden moeite heeft met lezen (dyslexie, fysieke beperking, blind of slechtziend, …). Dankzij Daisy-boeken kunnen ook kinderen met een leesbeperking de boeken lezen die ze moeten lezen voor school én krijgen ze de kans om het leesplezier te ontdekken. Een attest van een leesbeperking is niet nodig, we vragen bij inschrijving wel om op eer te verklaren dat het lezen van gedrukte boeken niet of moeilijk gaat.

Op deze pagina vind je alle info om snel aan de slag te gaan. Bekijk zeker ook ons webinar hieronder, op een uurtje ben je helemaal mee!

Daisy-luisterboeken: wat en waarom?

Wat is een Daisy-luisterboek?

Daisy-boeken zijn gewone leesboeken die volledig ingelezen zijn. Daisy staat voor Digital Accessible Information SYstem en is de wereldwijde standaard voor luisterboeken voor personen met een leesbeperking (dyslexie, blind, slechtziend, MS, afasie). 

Een Daisy-boek heeft een aantal typische kenmerken:

  1. Je kan, net als bij een gewoon boek, eenvoudig door het luisterboek bladeren. Van hoofdstuk naar hoofdstuk, van pagina naar pagina.
  2. Je kan de afspeelsnelheid heel precies vertragen of versnellen zonder dat de stem vervormt. Ideaal om mee te volgen in het gedrukte boek!
    (Opgelet: de tekst van het boek zit dus niet in het Daisy-boek.)
  3. Elke Daisy-speler (zoals de Anderslezen-app) heeft een geheugen dat automatisch bijhoudt waar je gebleven bent voor elk Daisy-boek op je boekenplank.

Waarom Daisy-luisterboeken?

Dankzij Daisy-luisterboeken kunnen kinderen met leesmoeilijkheden:

  1. Op hun eigen tempo lezen. Ze kunnen de voorleessnelheid aanpassen en zo tegelijkertijd meevolgen in het gedrukte boek. Een ideale leesoefening!
  2. Dezelfde boeken lezen als hun klasgenoten, wat een boost betekent voor hun zelfvertrouwen! Onze collectie bevat meer dan 8.000 Daisy-jeugdboeken (fantasy, humor, avonturenverhalen, historische romans, poëzie, informatieve boeken, voor elk wat wils). Neem een kijkje in de catalogus!  
  3. Nieuwe woorden leren, taalrijkdom verwerven: boekentaal is zoveel rijker dan spreektaal.

Welke boeken vind je in de collectie van Luisterpunt?

In onze collectie vind je duizenden jeugdboeken, net zoals in de lokale bib, met voor elk wat wils:

  • klassiekers zoals Matilda of Koning van Katoren;
  • hedendaagse populaire boeken, denk maar aan De Waanzinnige Boomhut of Dagboek van een Loser;
  • boeiende non-fictie / weetjesboeken over allerlei onderwerpen;
  • boeken voor adolescenten, zoals De Hongerspelen of de boeken van Dirk Bracke;
  • boeken ingelezen door de auteur;
  • de boeken die genomineerd zijn voor de Leesjury.
  • de boekentips voor de Jeugdboekenmaand

Alle boeken vind je in onze online catalogus op en in deze handige Excel-lijst (681 KB). 4 keer per jaar sturen we een aanwinstenlijst rond, zo blijf je altijd op de hoogte van nieuwe Daisy-boeken.

Mis je een bepaald boek dat je vaak gebruikt in je klas of je praktijk? Laat het ons weten en we bekijken of we het kunnen omzetten. Dit mogen ook boeken in andere talen zijn.

Hoe werkt het?

Wat houdt een organisatieaccount bij Luisterpunt in?

Scholen en logopedisten kunnen gratis aan de slag met de Daisy-luisterboeken van Luisterpuntbibliotheek. Als school of logopedist kan je je organisatie inschrijven, binnen een organisatieaccount kan je dan:

  • kinderen en jongeren inschrijven voor Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app;
  • medewerkers inschrijven voor Daisy-luisterboeken en de Anderslezen-app om alles uit te proberen;
  • Daisy-cd's aanvragen.

Het kind krijgt de login van zijn/haar (zorg)leerkracht of logopedist, samen met een woordje uitleg, wat de drempel verlaagt om met Daisy-boeken aan de slag te gaan.
Zeker in het lager onderwijs raden we deze manier van werken aan. In het secundair schrijven jongeren zich meestal zelf rechtstreeks bij Luisterpuntbibliotheek in.

Lid worden is volledig gratis, zowel voor de school / logopedist als voor de leerling. 

Hoe schrijf je leerlingen in voor Daisy-online en de Anderslezen-app?

  1. Schrijf je school of praktijk gratis in bij Luisterpuntbibliotheek.
  2. Log in op Mijn Luisterpunt met de inloggegevens die jouw organisatie van Luisterpunt kreeg bij de inschrijving.
  3. Je komt terecht op de pagina ‘Online lezers’. Op deze pagina krijg je een overzicht van alle Daisy-online-lezers van jouw organisatie.
  4. Klik op ‘Nieuwe inschrijving’ .
  5. Vul de voornaam, naam, geboortedatum en het geslacht van de lezer in en duid de leesbeperking aan. Ga akkoord met de verklaring op eer op de pagina.
  6. Klik op 'OK'.
  7. De nieuwe lezer verschijnt in de lijst met Daisy-online-lezers en krijgt automatisch een lenersnummer waarmee hij kan inloggen in Mijn Luisterpunt en in de Anderslezen-app. 
    Het wachtwoord van de lezer is de geboortedatum (dd-mm-jjjj).

Belangrijk: wil je als medewerker de Anderslezen-app uitproberen? Dat kan! Vink dan het keuzebolletje "Ik schrijf een medewerker in om Daisy-online en de Anderslezen-app zelf uit te proberen" aan. 

Kan ik zelf de Anderslezen-app uitproberen?

In de Anderslezen-app kan je enkel inloggen met persoonlijke accounts, niet met het organisatieaccount. Wil je graag als medewerker inloggen om alles uit te proberen? Dit is uiteraard mogelijk, we raden dit zelfs aan: op die manier kan je meteen aan de leerlingen en/of ouders laten zien hoe alles werkt.

Belangrijk hierbij is dat je eerst je organisatie inschrijft als dit nog niet gebeurd is. Vervolgens kan je binnen het organisatie-account jezelf en lezers inschrijven. Ga als volgt te werk:

  • Log in op Mijn Luisterpunt met het lenersnummer van jouw organisatie, het wachtwoord is 01-01-1800. Je komt terecht op het tabblad 'Online lezers'.
  • Klik op 'Nieuwe inschrijving'.
  • Vul je voornaam, familienaam en geboortedatum in. 
  • Vink het keuzevakje 'Ik schrijf mij in als medewerker om 'Online lezers uit te proberen’ aan.
  • Klik op OK.

Je naam verschijnt in de lijst met online lezers. In die lijst vind je ook meteen het aan jou persoonlijk toegekende lenersnummer, waarmee je zelf kan inloggen in Mijn Luisterpunt en de Anderslezen-app. Het wachtwoord is jouw eigen geboortedatum (dd-mm-jjjj).

Zichtbaarheid en promotie

Hoe maak ik Daisy-boeken zichtbaar op school?

Heel wat scholen, logopedisten en plaatselijke bibliotheken maken Daisy-boeken en de Anderslezen-app zichtbaar in de (school)bib of leeshoek, door stickers met het Anderslezen-logo te kleven op de rug van de gedrukte boeken bestaan als Daisy-luisterboek. Zo zien kinderen met leesmoeilijkheden meteen voor welke boeken ze op audio-ondersteuning kunnen rekenen. Met onze aanwinstenlijsten (4x per jaar, zie hierboven) blijf je op de hoogte van nieuwe Daisy-boeken en weet je welke boeken je extra kan bestickeren.

Boeken met het Anderslezen-logo

Kan ik promotiemateriaal aanvragen?

Dat kan zeker. Luisterpunt heeft heel wat materiaal: handige stappenplannen, bladwijzers, uitgebreide folders, verschillende affiches, ...

Vraag gratis promotiemateriaal aan

Brailleboeken

In onze collectie vind je meer dan 3500 kinder- en jeugdboeken in braille, waaronder klassiekers, populaire boeken, weetjesboeken, boeken voor adolescenten, en nog veel meer. 

Alle boeken vind je in onze online catalogus en in deze handige Excel-lijst (268 KB)

Campagne 'Ik haat lezen'

logo Ik haat lezen

Speciaal voor kinderen en jongeren met dyslexie voeren we samen met ADIBib de campagne ‘Ik haat lezen’. Het doel? Kinderen met leesmoeilijkheden (zoals dyslexie) leesplezier laten ontdekken én hen optimaal ondersteunen op school, dankzij Daisy-luisterboeken en ADIBoeken (digitale schoolboeken om te gebruiken met voorleessoftware). Meer info op www.ikhaatlezen.be

Leerkrachten en leerlingen aan het woord

Laat je inspireren door andere scholen, hieronder vertellen heel wat (zorg)leerkrachten en leerlingen over Daisy-boeken.

VBS De Watermolen Heule

Heilige Familie Secundair, Sint-Niklaas

Daltonschool, Hasselt

Sid, Laura en juf Sarah (De Oogappel Gent)

Blijf op de hoogte

Vragen?

Heb je een vraag? Waarschijnlijk vind je het antwoord op onze pagina met veelgestelde vragen.

Toch nog een onbeantwoorde vraag? Stuur een e-mail naar Lena Mertens, onze contactpersoon voor scholen en logopedisten: lena.mertens@luisterpuntbibliotheek.be.